有d唔係好開心,,,

作者: alexand52028 發表于 2008-7-7 15:41:17
14926 165
everydayfan 發表於 2008-7-7 17:10:44 |顯示全部樓層
有骨氣既就唔好俾人睇死! 好多野都係試過先知係點既~
回復

alexand52028 發表於 2008-7-7 17:12:59 |顯示全部樓層
老豆要我讀書,如果唔讀就比我試吓工作,但佢話我一定唔會有人請,我挨唔到,走左去,我牙媽比我去學琴,比我學一門手藝lo!但我老豆又反對wo!!
回復

RIO 發表於 2008-7-7 17:13:37 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-7 17:09 發表
我好想,讀好d書!!

支持你呀,
好好努力~
回復

alexand52028 發表於 2008-7-7 17:16:54 |顯示全部樓層
多謝,我希望唔好影衰屋企人,用佢地面子來幫我爭取學位,
佢地真係一個好baba,好mama來牙!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-7 17:17:09 |顯示全部樓層
多謝你!!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 17:22:52 |顯示全部樓層
不如我地講遠少少先呀!你貪唔貪靚架?又或者鐘唔鐘意織冷衫?我細過好鐘意扮靚,好早就開始化粧啦!以為自己第時會做關於化粧嘅野,但有一次學校有班制話劇表演,我負責化粧,哈哈哈哈哈!好囉,你以為後都唔好攪我!知唔知咩事呢?

個陣係夏天,學校又冇冷氣,個個熱到死,又迫住要我化快d,好啦!化到另一個同學,可能佢比較肥,所以更加熱到標哂汗,塊面又濕,抹都未抹得切又濕哂!當時我又唔夠化粧用嘅海棉,迫住用手同佢上粉底!Oh my God.... 完來我好怕核突架!我忍受唔到自己隻手摸落一塊出哂汗同埋生左好多暗瘡嘅面個度!

之後我同自己講,我最有興趣o個樣我已經做唔到啦!讀書啦!唉.....

回復

alexand52028 發表於 2008-7-7 17:28:40 |顯示全部樓層
哈,我都幾貪靚架!我都鐘意織冷衫,但我唔係好識織bo>.<hahaha
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 17:36:34 |顯示全部樓層
織冷衫、美容、化粧、種花、吹玻璃、白飯魚畫花、DIY首飾...... 好多日常生活我地接觸到嘅野都係一條出路,自己細心D留意下,可能你會搵到D頭緒!你計數叻嘛?唔好睇少一個酒樓收銀,都唔容易架!有興趣不防讀個會計初級班,了解一下都好!
回復

minmin 發表於 2008-7-7 17:38:33 |顯示全部樓層
其實我想講你會上呢個網和有勇氣發這個貼,我相信你起碼不壞,也會關心家人,不錯了!!
其實讀書係緊要的,但找不到自己的方向,又真是很難讀的!你有沒有想過用第二d途徑繼續讀?或者只是正規的課程不適合你,有沒有想過讀一些專科學校?例如ive,讀一些你興趣相關的,應該會好好多!!
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-7 17:48:00 |顯示全部樓層
我而家都有學野(啱啱開始),又係好難讀得入腦,又難記,所以都會上下網睇下人地用咩方法去記,所以話...自己個套唔得,咪試下人地個套啱唔啱自己囉
回復

cedric523 發表於 2008-7-7 18:36:28 |顯示全部樓層
如果你仲想讀書的話, 我提議你可以試吓記憶學的課程或睇多一些關於增強記憶的書。我覺得讀書只得死記係唔可行的, 試吓將要記的東西形象化, 睇吓會唔會好點 ~
回復

sammy 發表於 2008-7-7 21:46:48 |顯示全部樓層
有興趣事,很多人都容易做好;冇興趣的事,就好難講啦。有D人會好抗拒,就算迫自己去讀,唔係神遊就想訓。又見過有D人,考到A,但一考完竟然恨不得即刻dump嘥Dnotes。我諗除左方法唔同之外,仲有意志力同適應力的分別。
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 22:04:10 |顯示全部樓層
讀唔到書唔係大件事~~~我都係唔讀書材料~~不過我中意畫畫所以就去到讀art~~ 如果你真係仲想讀書就要去比多d努力lo~~如果唔係味睇下自己有乜專長去進修lo~~唔讀書又唔進修先係冇出路~~唔讀常規讀專科都唔係醜事~~死讀書呢種情況只係hk先有~~0係外國有大把專門學校~唔好比咁大壓力自己la~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 22:05:54 |顯示全部樓層
我贊成阿晴o既說話!
回復

cross 發表於 2008-7-7 22:55:33 |顯示全部樓層
um....
我見大家都支持你找另一出路
有冇諗過係自己的問題
首先我不否定你付出的努力
或許別人比你聰明
或許你要用比人多很多時間才做了一件別人幾乎是一下子完成的工作
嘗試過努力
但可能是本身底子不好
努力一段短時間..效果不太大而又失落然後慢慢放棄
導致週而復始的......
又會否是方法不適合?
溫習環境或其他因素分心?
例子:有些人播著音樂溫習會易入腦
自己跟著播.可是歌曲類型是太嘈的類型
然而不能專心
又或者其實自己就是要安靜的環境才能專心但以為必須怎樣怎樣才專心
又或是方法?
例如歷史
你可以試當故事睇
可能開頭要連繫資料花時間較久
但印象會較深刻
還有除非本身對某科有特別的天份或是感覺
要不是真的要常看常做
例如數
如果數感不太好
就做多些吧
如果你係諗住考埋會考
咁可能同你講
到會考果度其實數學變化不太大
只是同類的題目填入不同的數值
一樣可能背
或許成績不高但不會差
回復

sammy 發表於 2008-7-7 23:08:10 |顯示全部樓層
行自己的路即係自己要負全責, 要好認真考慮, 唔好當成係逃避的藉口. 好似我哥哥, 一時話想讀電腦, 一時話醫護, 一時又話要重考, 浪費左十年
回復

cross 發表於 2008-7-7 23:10:26 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-7 23:08 發表
行自己的路即係自己要負全責, 要好認真考慮, 唔好當成係逃避的藉口. 好似我哥哥, 一時話想讀電腦, 一時話醫護, 一時又話要重考, 浪費左十年

認同
好現實.現在已經浪費你一些時間.這是自己說的
還有多少時間可以浪費?
要認真去想啦
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-7 23:29:08 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-7 23:10 發表

認同
好現實.現在已經浪費你一些時間.這是自己說的
還有多少時間可以浪費?
要認真去想啦

同意,好有意義
回復

winniethepoon 發表於 2008-7-8 00:03:00 |顯示全部樓層
e家其實好多人英文唔合格
每個人其實好想讀好d書!!
不過..................
回復

cross 發表於 2008-7-8 00:05:54 |顯示全部樓層
原帖由 winniethepoon 於 2008-7-8 00:03 發表
e家其實好多人英文唔合格
每個人其實好想讀好d書!!
不過..................

好多人都說自己有多努力
可是真正算得上努力的又有幾位
我自己就是其一
懶散而極
又常為自己做藉口
回復