有d唔係好開心,,,

作者: alexand52028 發表于 2008-7-7 15:41:17
15101 166
cross 發表於 2008-7-24 10:26:34 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-24 10:05 發表

唔係掛!!!
呢個係 Time management 既問題!
香港人,一個普通的香港人,有誰不用先上學,學習,趕功課,考試,跟著工作,忙,吃飯,忙,放工...
總有時間做下自己野,做唔做到,講個""心""想唔想,唔係講""有無時間""架! 
無時間係因為那件事在自己心 ...

你睇唔出我這句就是有你的意思
人人都會說自己忙或是什麼
其實還有時間上網
與朋友飲東西或是玩樂
這些不是多餘的時間嗎?
um...或者人地對我冇興趣呢
回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 11:06:59 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-23 14:36 發表

有心學就得啦.我之前為左找part time教樂器,一口氣考個八級sax加學 oboe, 每日下班後練min. 1.5hours.
如果你有 relative pitch 同正常拍子的 sense,學 flute 一年考五級無問題. 
我中二自學sax一年後考五級都過關.後 ...

牙媽話貴,佢都比5起...佢想我學多d嘢先,至於考到咁高,我仲未可以,我而+拍子都痳痳地...5係好跟到拍子,所以我都要練好d先算!!!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 11:09:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-20 00:17 發表
um..有關暑期工
你住邊區到
人工有咩要求
如果要求不高再聯絡我吧
唔肯定成功但也叫有多條路試
pm或msn(我個人資料有)都可以

荃灣
人工冇咩要求

回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 11:11:23 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-23 20:22 發表

可能人地忙姐

我晚上5開,好少開,因為我老豆要用來工作,我只係朝早~4,5點先會開...
而我老豆都5比我成日開...

回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 11:14:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-24 10:26 發表

你睇唔出我這句就是有你的意思
人人都會說自己忙或是什麼
其實還有時間上網
與朋友飲東西或是玩樂
這些不是多餘的時間嗎?
um...或者人地對我冇興趣呢 ...

我好少有時間上網,同朋友...更+少之又少la,我都冇咩傾電話同出街,出親都係同baba,mama出....好多同學都有返工,所以傾同出,簡直係少之又少la!!!

回復

jellyfishy 發表於 2008-7-24 11:28:09 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-24 11:06 發表

牙媽話貴,佢都比5起...佢想我學多d嘢先,至於考到咁高,我仲未可以,我而+拍子都痳痳地...5係好跟到拍子,所以我都要練好d先算!!! ...

... 有無用拍子機? 如果係啱啱開始學琴,咁你呢個summer好 critical,可以的話,俾多時間,一日練番二三個小時,應該明年可以考個三至四級,三年內考個八級.
買支 flute好平,幾千元就有交易,遠遠平過你去外國讀書一個學期既洗用啦~ 找人學 flute都唔貴,你當一個月用1000蚊,堂唔洗上得多,最緊要夠 fruitful. 也不要貪平,呢個行頭係咁,平野無好架!
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-24 11:34:57 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-24 11:14 發表

我好少有時間上網,同朋友...更+少之又少la,我都冇咩傾電話同出街,出親都係同baba,mama出....好多同學都有返工,所以傾同出,簡直係少之又少la!!! ...

alex, 見到你咁講,令我覺得今時今日你遇上咁多失敗同失意,除左你要負上一半責任外,你父母都有份!
你真係好溫室的小花.唉~
咁大個女,聽父母當然重要,但也要為自己的理想,興趣和未來主動一點.
你以上那番話,只有我的小學補習生才會咁樣同我講.佢地咁同我講,我受,但你咁大個女還是這樣,留在家中無所事事又被動得很,那就太浪費光陰喇~
這兒的花友都覺得你係:非不能,乃不為也.
要進取一點,積極點面對自己的問題和未來. 大家也在支持你的.
回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 11:49:01 |顯示全部樓層
我而+讀書仲有咩用牙?我小2開始就已經冇咩讀書,2年級時已經開始逃堂,我都冇咩上堂,我係中1開始先定番d,但有咩用,我而+都中3,中4la,但我已經17la,都浪費左10年la(小2=7)(中3=17)
大家也在支持我,我知,我都好多謝你地...
回復

cross 發表於 2008-7-24 12:14:18 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-24 11:49 發表
我而+讀書仲有咩用牙?我小2開始就已經冇咩讀書,2年級時已經開始逃堂,我都冇咩上堂,我係中1開始先定番d,但有咩用,我而+都中3,中4la,但我已經17la,都浪費左10年la(小2=7)(中3=17)
大家也在支持我,我知,我都好多謝你地... ...

正如kim說的
外國讀書洗費不比你學樂器貴嗎?
另外..
想告訴你的一件事是
遲了起步最多是遲了到終點
不起步就永遠在起點
回復

Agnes 發表於 2008-7-24 12:17:03 |顯示全部樓層
我看到你在《無憂旅遊》欄, 先兩日在澳門玩得很開心, 即係現在冇唔開心.
o甘我地應該唔駛再担心你嘞!
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-24 12:22:07 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-24 12:14 發表

正如kim說的
外國讀書洗費不比你學樂器貴嗎?
另外..
想告訴你的一件事是
遲了起步最多是遲了到終點
不起步就永遠在起點

這句真啊~!!!
好有道理啊!!!
回復

cross 發表於 2008-7-24 12:43:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-24 12:22 發表

這句真啊~!!!
好有道理啊!!!

比水母讚
回復

alexand52028 發表於 2008-7-24 13:44:20 |顯示全部樓層
哈哈哈!!好吧!!!
*好有道理!!!*
回復

Monse 發表於 2008-7-24 14:05:21 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-24 11:49 發表
大家也在支持我,我知,我都好多謝你地... ...

咁你繼續浪費落去喇!我都唔阻你吖,應該係我地都無你辦法 (相信你的父母同我地一樣無你呼呀)。
回復

阿晴 發表於 2008-7-25 23:11:07 |顯示全部樓層
嘗試左得唔得先la~你而家階段做唔到咁多~咪試d易d先~如果唔係你不停講 唔得 唔得 冇可能 就真係幫唔到你嘛~

回復

羊咩咩 發表於 2008-7-26 11:51:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-24 02:05 PM 發表

咁你繼續浪費落去喇!我都唔阻你吖,應該係我地都無你辦法 (相信你的父母同我地一樣無你呼呀)。

佢自己都知浪費左咁多年時間,都仲係咁,旁人即時冇晒野講
回復

cross 發表於 2008-7-27 22:02:57 |顯示全部樓層
- - 其實m記..見完佢都唔記得你見過
試多次都得啦..如果你有心做
另外
sprit成日請人
你可以睇下
回復

Alfphy 發表於 2008-7-28 06:17:28 |顯示全部樓層
大家真係好人,講左/勸左咁多版,真係苦口婆心!
不過,好似有人意志好堅定下喎!樣樣對佢來講,都好似唔係好行得通咁喎!
其實終歸做唔做,要點做,點樣令自己開心d,咁,只有佢自己先可以幫到佢自己啦!
回復

alexand52028 發表於 2008-7-30 10:22:12 |顯示全部樓層
SOR
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-30 10:24:45 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-30 10:22 AM 發表
SOR

同你父母講
回復