DIY桃駁李雪葩 vs 特濃黑白朱古力鮮奶雪糕

作者: vkzone2002 發表于 2008-7-6 23:30:12
2609 5
桃駁李雪葩
砂糖200g
水300ml
桃駁李果蓉400ml
先將砂糖200g及水300ml煮沸, 冷卻至室溫後加入桃駁李果蓉. 再放入雪櫃雪12小時.
之用放入雪糕機攪拌40分鐘後再雪回冰箱半小時即可.

特濃黑白朱古力鮮奶雪糕
鮮奶120ml (本身應該是250ml的, 我想朱古力味濃d, 所以只用120ml.....結果.....)
砂糖50g (本身應該是100g的, 我唔想咁甜, 所以.....結果.....)
可可粉80g
雞蛋1隻
忌廉 cream450g
咖啡酒小許 (可以唔用的)
黑, 白朱古力碎適量
先將砂糖50g, 可可粉, 鮮奶120ml連雞蛋1隻煮熱, 冷卻至室溫後加入忌廉及咖啡酒攪拌. 再放入雪櫃雪12小時.
之用放入雪糕機攪拌40分鐘及加入朱古力碎後再雪回冰箱半小時即可. (但我佢改三改四, 結果咁因為奶太少雪糕漿太杰令到雪糕機唔夠攪囉!.......咁只好利用雪糕機本身的冷凍容器再加自己動手攪雪糕了, 攪下停下咁, 過了15分鍾後似樣啦, 之後雪回冰箱半小時左右就變成相中物啦!

評分

查看全部評分

llaus 發表於 2008-7-7 08:06:53 |顯示全部樓層
人肉雪糕機都好得唷,d雪糕都好靚呀!應該好好味啦!
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 08:22:31 |顯示全部樓層
OH~~~~~桃駁李~~ 桃子類ge水果係我ge favorite~~~而家當造~~得閒試下先~~感謝分享~~
回復

heiheimama 發表於 2008-7-7 09:21:49 |顯示全部樓層
我昨天都做了藍莓+rasberry雪糕,好正呀.最近萬x有雪糕機換,只係$150,平到震,大家有冇去換呀!~
回復

vkzone2002 發表於 2008-7-7 15:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-7 09:21 發表
我昨天都做了藍莓+rasberry雪糕,好正呀.最近萬x有雪糕機換,只係$150,平到震,大家有冇去換呀!~

我就係換左lee部啦, 不過promotion係7月4日完左啦.
回復

MeKO 發表於 2008-7-7 18:00:43 |顯示全部樓層
特濃黑白朱古力鮮奶雪糕~~睇見都想食吖
回復