每日最少陪狗狗幾耐呀?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-7-3 18:37:12
8272 48
維維 發表於 2008-7-9 18:48:15 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-9 18:37 發表
呢d情況真係唔知點話佢知先明白add3icon

其實佢平時好乖,唔會係屋企攪破壞,不過果次係特別情況。

不過,見佢咁可憐,又駡佢唔落,最慘果時間屋仲係租番嚟, 好在屋主收屋時冇講 d 咩咋~~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-9 22:20:36 |顯示全部樓層
一隻又忠心、又傻o既小狗!
回復

維維 發表於 2008-7-12 18:26:50 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-9 22:20 發表
一隻又忠心、又傻o既小狗!

係呀  果時我仲同依家的"行李"帶佢去行山,d行山客仲話佢好勁,細種狗仔都可以行到西貢山頭咁遠路咁話

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-13 12:40:11 |顯示全部樓層
回應樓主,養狗係苦樂參半,一生一世架,我地唔知你幾多歲,但一定要考慮清楚,唔好為左一時之快而做決定
回復

維維 發表於 2008-7-15 14:47:55 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-13 12:40 發表
回應樓主,養狗係苦樂參半,一生一世架,我地唔知你幾多歲,但一定要考慮清楚,唔好為左一時之快而做決定

都係嫁~

我以前租住私家樓,為咗送份有特別意義既生日禮物俾家人先至去防止虐畜會到收養狗仔咋,後尾申請到入住公屋,先至被迫送隻狗狗牌朋友,果時日日想起佢都會喊到豬頭咁,所以如果妳只係為咗一時想人陪就真係唸清唸楚先好養,或者樓主可考慮去依家既愛護動物協會到收養果 d可憐既狗仔丫~
回復

Sophia 發表於 2008-7-15 16:37:25 |顯示全部樓層
養狗之前真係要考慮好多o野,最重要係住的問題。如果你住的地方可以養狗而又係自置的,問題相對會細好多;但如果養得狗但係租的,就要考慮清楚。若要搬時能否搬到可養狗的地方?因為好多業主都唔想租比養狗的人,就算我o地D村屋租都唔租比養狗的人o家!
我o地除左番工同一D必要應酬之外,一般時間都會用o黎陪屋企的貓狗。以前一個月都會同狗狗去郊外跑一日,最近更加會約埋D狗友每隔一個星期去行一次山。除非養的是超小型犬,如果唔係比狗狗出外散步是基本的。
回復

Fleur 發表於 2008-7-22 00:43:41 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-9 17:17 發表
唔好提啦!我就係怕隻狼狗住新界跑慣玩慣,市區佢會好慘,我同佢個 trainer 提過, trainer 話不如幫佢搵主好人家!咁我諗諗下都ok lah.. 好過跟我住市區!唉,後來 trainer 話搵到主好人家比佢,於是就黎接走左佢,就第二日下午,我地產 ...

我覺得嗰trainer 好有問題,應該講喺邊嗰trainer,免得以後有其他人受騙,完全無理由問人攞2萬話要補償
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-22 11:20:52 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-22 00:43 發表

我覺得嗰trainer 好有問題,應該講喺邊嗰trainer,免得以後有其他人受騙,完全無理由問人攞2萬話要補償

佢叫 KK 梁,唔知仲有冇係呢行做,因為佢o個陣都有其他野做!講緊十年前嘅事囉!唉!但諗起就傷心!莎莎雖然好頑皮,但越頑皮嘅狗其實係越聰明嘅!咁就冇左,我對佢唔住,都對送隻狗比我嘅朋友唔住!
回復

Fleur 發表於 2008-7-23 01:17:33 |顯示全部樓層
...原來成10年....唉, 算啦, 我都知無可能唔記得嘅, 我n年前留學時都有養過狗, 但由於搬遷問題, 好多屋主都唔俾養, 最後唯有送咗俾人, 但我一直都無忘記佢呀. 所以我話過我以後養狗, 一定要多過一隻同間屋一定喺可以養至買狗, 依家養住4隻猫先, 佢哋好跟我, 有啲似狗特性
回復