爛葉,點算?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-7-18 09:42:21
1654 12
潮濕既天氣,搞到花花都有蟲蟲啦~
由於我見棵紫羅蘭都有蟲蟲喎,咁咪噴殺蟲水囉……
唔知係咪噴得太多,葉都爛曬,之後就快快手攞去沖水。

我已經剪曬所有爛葉,由於頂芽都爛左,所以剪埋,唔知咁樣有無做錯呢?
宜家佢淨係得番三塊葉,其中兩塊好似就黎掉落……
仲有無得救呀?
Agnes 發表於 2008-7-18 09:48:30 |顯示全部樓層

回復 1# 悠遊鳥 的帖子

你用乜殺蟲水呀?
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-18 09:49:48 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-18 09:48 發表
你用乜殺蟲水呀?

用”花寶”既植物殺蟲劑囉……
回復

peeseela 發表於 2008-7-18 09:49:48 |顯示全部樓層
映埋張相post出來, 係咩蟲?棉花蟲?
回復

peeseela 發表於 2008-7-18 09:52:28 |顯示全部樓層
係咪噴殺蟲水之前應該換泥, 浸洗洁精先會好D呢add3icon
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-18 10:07:48 |顯示全部樓層
其實佢狼咩野蟲,我真係唔知喎……
淨係見到有少少蚊仔同蟻仔,仲有d葉有類似蚯蚓既白色超縮細版……

宜家佢既狀況……心痛呀………
CIMG0372 (Small).JPG
CIMG0373 (Small).JPG
回復

chiman 發表於 2008-7-18 10:09:45 |顯示全部樓層
花寶。。直接噴我覺得好勁,之前噴咩死咩。。。之後冇用LU
回復

Fleur 發表於 2008-7-18 12:19:43 |顯示全部樓層
你嘅情況本人通通都試過, 我有下面建議:
1)我會建議將中心批乾淨後落啲hifresh以妨細菌感染, 另外會建議夏天珠石比例多啲, 因為真係好熱, 太多泥疏唔到水架. 但批根後嘅av要入溫箱,因為無根嘅av要靠葉面吸濕呀.如果你無經驗用溫箱可以番精華版, george有教呀.
2)唔知你有無換泥呢?好似上面花友講, 遇到咁情況, 如果唔想批根, 最好將成盆浸洗潔精同漂白水,但始終批根好好多, 因為怕有d睇唔到嘅虫留喺根上, 你所講嘅虫會唔會喺棉花虫?詳細點處理, 請睇番精華版.

點解你啲av有蟻仔?放邊架?或者平日都可以加強吓殺菌, 我平日會用一隻叫"花保"殺菌水開稀淋花,同都會用你隻殺虫水噴吓, 兩星期一次, 晚上離遠噴(即噴埋葉面), 但隻味好勁, 有動物同小朋友要小心用.

還有中心點要等1,2個星期至會出新葉(如果唔死得).
回復

heiheimama 發表於 2008-7-18 12:22:36 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-7-18 09:49 發表

用”花寶”既植物殺蟲劑囉……

花寶好毒架,你要離遠噴,起碼40厘米以外.~
回復

peeseela 發表於 2008-7-18 12:30:24 |顯示全部樓層
花寶嘅殺蟲劑我用過一次, 噴死好多棵植株.
回復

peeseela 發表於 2008-7-18 12:31:42 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-7-18 10:07 發表
其實佢狼咩野蟲,我真係唔知喎……
淨係見到有少少蚊仔同蟻仔,仲有d葉有類似蚯蚓既白色超縮細版……

宜家佢既狀況……心痛呀………

呢樣係咪似棉花蟲..
回復

DorDor 發表於 2008-7-18 13:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-7-18 09:42 發表
宜家佢淨係得番三塊 ...

如果d葉咁可能插葉由頭種過重好...    新手多口插嘴!
回復

sukyee0227 發表於 2008-7-18 14:21:52 |顯示全部樓層
你是否剛從bunbun買回來,無換泥,所以有蟻仔及咁多昆蟲
回復