每日最少陪狗狗幾耐呀?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-7-3 18:37:12
8256 48
我好想養一隻小型狗,但係又驚陪佢地既時間太少,
所以想問下你地,每日陪狗狗幾耐呀?
同埋狗狗需要我地每日陪佢幾耐?
prodorothyhkg 發表於 2008-7-4 01:02:49 |顯示全部樓層
係什麼種?
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-4 14:37:51 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-4 01:02 發表
係什麼種?

暫時都仲未決定,諗住睇下邊d狗係岩既,先至養……
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-4 15:26:33 |顯示全部樓層
如果係史納莎或者比高,尤其係比高,超級活潑,真係要陪佢多d,少d精力都唔掂,我隻仔後生個陣打贏過一隻凶狠ge什狼狗(曾咬死起碼一隻西施),但係亦比隻比高推左佢落河,因為頂唔順佢咁煩,成日追住你啄下啄下 唔知咬你好定唔咬,睇少佢一眼就成隻狗衝過黎,咁就落左河啦
但如果係d比較獨立狗種,如西施,迷你牧羊,松鼠等,陪既時間可以少d,但係最好每日最少出一次街,行15-30分鐘應該足夠,但要教佢向屋內特定地方尿尿,因為冇可能一日只痾一次尿
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-4 15:31:44 |顯示全部樓層
重有,短毛狗又比長毛狗易打理,長毛狗應該每天同佢梳毛,睇下有有皮膚病
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-4 15:58:13 |顯示全部樓層
狗狗?越多時間越好啦!尤其是初到貴境,屋企最好有人,如果唔係佢會好驚、好悶!會咬爛哂你D野,例如報紙雜誌、電線、拖鞋、鞋、或者藥梳化疴尿尿、賴屎屎!

會唔會打算收養一隻呢?好多無家可歸嘅小狗需要屋企。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-4 16:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-4 15:58 發表
狗狗?越多時間越好啦!尤其是初到貴境,屋企最好有人,如果唔係佢會好驚、好悶!會咬爛哂你D野,例如報紙雜誌、電線、拖鞋、鞋、或者藥梳化疴尿尿、賴屎屎!

會唔會打算收養一隻呢?好多無家可歸嘅小狗需要屋企。 ...

講得好 個陣我冇返2日工陪個仔
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-4 16:58:50 |顯示全部樓層
我都係架!有新狗狗我都會揀weekend,例如星期六番黎,攞多兩日假,咁咪有四日囉!
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-4 22:41:10 |顯示全部樓層
哇,原來呢到都有兩個好主人喎~~

唉…而我呢……我真係好想養,但係又真係好驚自己會無時間、無耐性照顧佢地……難得爸爸媽媽俾個機會我養,又唔想放棄,因為養狗係我自細既夢想……好煩呀!!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-5 00:34:42 |顯示全部樓層
咁你就真係要好好的考慮喇,養寵物係一生一世架
回復

Fonica 發表於 2008-7-5 01:02:25 |顯示全部樓層
如果驚自己無時間、無耐性的話,倒不如不養,不要因為難得的一個機會或夢想便做錯決定,養一隻狗好像養一個不會長大的bb,要花很多心機和時間去照顧牠們,是一種承諾。
回復

lammadick 發表於 2008-7-5 12:10:55 |顯示全部樓層
北京狗性格比較可以獨立....可以少點時間都得
但我都習慣一早一晚帶佢地兩隻落街....從不間段
除了打風或者下大雨(細雨都帶),星期六/日會去三次
可以另佢地行走多點....唔係好容易肥....同腳部冇力
注意....自己唔得閒都要找人幫手....
因為佢地習慣咗出街去....在家時會死忍....忍得太多唔係太好
有時間陪佢玩當然好點啦
回復

藍天使 發表於 2008-7-5 14:36:03 |顯示全部樓層
養狗需要既時間比較多, 細狗要帶出去行下街, 大狗仲要去跑下添.  如果比唔到咁多時間黎照顧佢地, 可以考慮養貓貓, 貓比較獨立.
回復

sam 發表於 2008-7-5 19:49:26 |顯示全部樓層
總之就要喺養之前 "認真考慮清楚"!

我曾經响油麻地見過,有個露宿者養咗幾隻狗,雖然人同狗都十分污穢、食唔好及住橋底,但大家都依然不離不棄咁,一齊生活咗好長時間!
你養得佢地,就有責任照顧佢地一世!當然,佢地亦會無私咁,用佢地嘅一生陪伴你
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-6 16:57:38 |顯示全部樓層
上個星期日差D想領養隻金毛,但我已經有兩個仔仔,之前o個十幾年一直養緊狗狗,其實好累,放假出門又唔想去咁耐,怕佢地唔開心,遇著自己去夜街又咁o岩行雷閃電o個陣又怕佢地驚!..... 最後我都冇帶到隻金毛番屋企,我相信佢會搵到個更好o既主人,更多時間陪佢,而我就打算等呢兩隻小狗百年歸老之後比自己休息番幾年再作打算!

所以養任可寵物之前一定要考慮清楚!係佢o既一生,亦都可能係你o既一生。
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-7 14:14:53 |顯示全部樓層
其實,我想養狗都有好多原因,首先就係想戒左d不良既習慣,比如連續玩電腦5、6個鐘……而且,我好想要一個對我不離不棄既朋友,同埋好想要一個任何時間都可以陪我既朋友……

好多時候,係學校會有唔開心野,如果同父母傾,就驚佢地擔心,同朋友傾佢地又唔鍾意,而且星期六、日父母要番工,無人陪我,就連喊都無人會安慰我……有時真係會覺得好孤獨……
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 15:51:18 |顯示全部樓層
OK... 咁你要諗幾個最切身嘅問題!
- 你住嘅地方適合養狗嘛?(例如鄰居有冇養?多數大厦公契都唔比養,但有人陪就好D!)
- 附近有冇落街嘅地方?
- 你番左學有冇人o向屋企?
- 養狗狗要買好多野 (初頭),邊個比錢?屋企人有冇問題?BB要打針,跟住又要食Frontline 同心絲蟲藥,定其檢查等等...)
- 屋企野係咪 dog friendly.. 例如有冇鞋櫃放鞋?(otherwise 除非夜晚狗狗鎖入籠 or 入房訓,如果唔係佢訓唔著同你咬爛哂D鞋..)其他野仲有雜誌架,垃圾筒 etc....

我暫時係諗到咁多!你諗住先啦!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-7 16:12:00 |顯示全部樓層
日頭有幾多時間冇人,小狗一定牙痕,咁係咪要入鎖入籠 or 鎖入廁所
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 16:21:31 |顯示全部樓層
入籠入廁所我覺得好慘,廁所最慘,因為對住四幅牆,唔知做乜好!狗鋪又D三尺高左右嘅欄,比人裝o向門口欄住狗狗!如果廚房可以的話,都係一個唔錯嘅選擇!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-7 16:37:44 |顯示全部樓層
我個女算係超乖架 la,但第三日冇人向屋企都咬爛我四隻唔同既鞋,比我又審又打一大餐之後9年半都冇再重犯,所以都要有心理準備,幾乖都好,都會有一次半次 頑皮

回復

123下一頁