每日最少陪狗狗幾耐呀?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-7-3 18:37:12
8273 48
虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 16:41:18 |顯示全部樓層
係呀!你估佢唔到架!冇人o向屋企個陣,佢會做D你估唔到佢會做到嘅事!例如,跳上檯面!當自己係貓咩!激死我!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-7 17:59:45 |顯示全部樓層
好彩呢兩隻野知道佢地係狗黎姐
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 18:03:14 |顯示全部樓層
你就好啦!我真係發覺我以前隻狗唔係狗黎架!咩都做得出!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-7 18:05:32 |顯示全部樓層
例如呢
不過會唔會嚇到d小朋友唔敢養
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 19:00:36 |顯示全部樓層
以前我有一對迷你品,好細隻之嘛!冇理由跳到上餐檯,因為張餐椅係拍埋左張檯到,所以佢就算跳到上椅都跳唔到上檯!個陣我張餐檯都係我張書檯,哈!我去完街番黎我檯上面D書全部係地下!激死我!

幾年前住新界養左隻大狼狗,佢叻囉,我有跳幾米張o既鍊縛住佢,但小姐佢好叻架,兩、三日就學識拆扣然後o向D花園到周圍跳啦!但一到7點幾知我就番屋企佢就會跳番番自己個花園!我鄰居話我知!唉!都唔知好嬲定好笑!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-8 16:26:18 |顯示全部樓層
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 17:01:29 |顯示全部樓層
佢好聰明,好鐘意"E E 翁翁"同你講野!屋企隻老狗 (佢仲係狼狗BB)唔同佢玩,佢又走埋黎望住我 "yeo-翁-Oooh-yao-哇" o翁一大堆說話!但佢又好 happy 過喎!就算佢知道自己今次衰左鑊甘甘地嘅都好啦!你呢頭鬧完佢、佢1秒唔夠又對住你拾熟咁樣,嬲都嬲佢唔落!好鬼 cute 架!

另一隻BB狼狗,我帶佢去狗鋪買新狗帶,比隻陀地西施兇佢,佢又好可憐咁對住我,即場"yeo-翁-Oooh-yao-哇",連入鋪頭幫襯個女仔同佢男友都望住我問,小姐你隻狗做乜野!我話"佢比陀地兇呀!"
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-8 17:16:38 |顯示全部樓層
yee,我個女又係好多野講架,不過我大至上都聽得明,多數都係同意,知道,係呀,好味同埋唔關我事呢幾句
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 17:33:28 |顯示全部樓層
我o個兩隻bb狼唔係架,剩係炸型先至講野,好鬼底死!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-8 18:07:06 |顯示全部樓層
老狗好似係有智慧d
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 18:17:19 |顯示全部樓層
當然啦!狗狗真係有性架!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 16:43:06 |顯示全部樓層
咁你搬左入市區2隻狼狗點呀?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-9 17:17:15 |顯示全部樓層
唔好提啦!我就係怕隻狼狗住新界跑慣玩慣,市區佢會好慘,我同佢個 trainer 提過, trainer 話不如幫佢搵主好人家!咁我諗諗下都ok lah.. 好過跟我住市區!唉,後來 trainer 話搵到主好人家比佢,於是就黎接走左佢,就第二日下午,我地產急 call 我話北角搵到個頂樓連天台,我放工急急腳去睇啦!發覺 good 喎!狼狗都有方玩,附近又有地方放狗!於是即刻打比個 trainer ,搵左佢一晚都搵唔到,搵到第二日,終於搵到,講左個情況佢聽!佢話試下幫我問新主人攞番隻狗!第二日唔覆我,我又追佢,追左兩日,佢跟住打比我話新主人上左大陸,搵唔到人!再隔兩日同我講,話個新主人已經帶左隻狗上大陸幫,仲交埋學費 train 佢,等佢第時幫佢看廠!我心諗唔係掛,前後幾日你點可能咁快攞哂針紙又呢又路咁帶隻狗上大陸?除非偷渡,又或者你根本唔想比番隻狗我!我隻狼雖則唔係頂級 show dog,話哂都名門之後,老豆阿媽有朵架!後來佢同我講,話可以再試下同我攞番隻狗,但要比兩萬蚊個新主人當補償喎!錢我冇,但我會去撲、去借,問題係,我點知你攞隻咩番黎比我?講呢個電話o個陣同朋友食緊晚飯,佢地聽到我講電話都即刻向隻邊擰哂頭叫我千其唔好信佢!我個心痛到不得了,飯都食唔落,係咁喊,諗番起件事,而家都喊緊!

另一隻係我朋友知我掛住隻狼,所以後尾再o向佢D仔仔女女到揀比我嘅!個陣我已經住市區,有個大平台,佢嘅活動範圍仲大過我!呢隻我冇再搵 trainer 教,我以後都唔會信佢地!我自己晚晚帶佢落街教佢sit, heel, down, stay, come,雖然進步得慢,但自己一手一腳教又幾開心!可惜佢大癡身,我一唔o向屋企佢就吠!我冇可能晚晚7pm就番到屋企,我有時都要出街同朋友食飯,都要OT. 樓上炸哂型!又投訴,又掉野落平台!最後有一次掉左幾隻橙落黎,比我3隻傻狗食哂!跟住我就驚啦!今日你掉橙,過兩日我點知你會唔會掉老鼠藥?結果我送番佢入我個 friend 個狗房!我掉轉頭走o個陣佢喊到劏豬咁!我就喊到豬頭咁!佢嘅故事我好似 post 過上舊園藝版,睇下搵唔搵到先!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 17:24:41 |顯示全部樓層
,其實我估個 trainer自己據為己有,大部份trainer都有繁殖名種狗來賣,尤其名門之後,妳正好送羊...唔係..送狗入野獸口
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-9 17:30:50 |顯示全部樓層
好在我都曾經有一隻狼係向我手上百年歸老!佢好乖,好有性!但最怕行雷,最慘就係夜晚行雷佢會跳上床,訓我枕頭,都唔緊要,但佢要搵個屁股對住我塊面!點推佢,最後都要咁!唯有狠狠地kick佢出廳訓!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 17:36:24 |顯示全部樓層
呢幾日晚晚半夜行雷,我就冇覺好訓,隻冇用仔行來行去,跳上床我又踢佢落去,個女就縮向床邊做摩打仔
p.s. 唔趕得個仔出廳,佢又會亂吠同埋進行佢個展屎計劃
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-9 18:09:35 |顯示全部樓層
哈哈哈哈!展屎計劃!展得好!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 18:16:57 |顯示全部樓層
向天台就由得佢展,屋裡面 都唔知佢點想出來架,最近2年先開始展add12icon add12icon

回復

維維 發表於 2008-7-9 18:34:25 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-7 16:37 發表
我個女算係超乖架 la,但第三日冇人向屋企都咬爛我四隻唔同既鞋,比我又審又打一大餐之後9年半都冇再重犯,所以都要有心理準備,幾乖都好,都會有一次半次 頑皮 ...

我以前都有養隻混血狗狗  (魔天使+西施),果時住屯門,試過有次山泥傾潟,足足塞咗成七、八個鐘先番到屋企 ,後來番到屋企門口,就聽到佢 d 哭泣聲,一打開度大門,除咗塊面d毛毛濕曬之外,仲見佢成口紅曬。開頭仲以為佢流血流到成口到係,後尾先知,可能佢以為我地有事,佢用個咀咬開大門的木材表層而做成,或者,係佢單純的思想中,以為破壞咗到門就會見到主人la,不過呢見事,依定諗番起都覺得好感動~~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 18:37:28 |顯示全部樓層
呢d情況真係唔知點話佢知先明白add3icon
回復