請問有無花友在天台做小花園經驗 ?

作者: JicJicmom 發表于 2008-6-30 10:07:18
21071 109
傻豬豬 發表於 2008-9-3 10:04:52 |顯示全部樓層
OH!其實可不可以嘗試與隔鄰傾傾,叫他們將貓收回入屋,不要影響別人呢!這行為都幾自私啊!
回復

羊咩咩 發表於 2008-9-3 10:07:55 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 01:05 AM 發表

哈哈~真係好坦白呀~
希望佢老細唔喺附近~

我係老細都係咁講,等個客知清楚,自己諗清楚至好買
而且唔係人人都係買黎禁區,有其他用途
回復

江江 發表於 2008-9-3 10:11:15 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-3 10:04 發表
OH!其實可不可以嘗試與隔鄰傾傾,叫他們將貓收回入屋,不要影響別人呢!這行為都幾自私啊!

回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:16:17 |顯示全部樓層
滑嘟嘟,
我用過木酢液淋勻成個花園,磨菇又送咗兩包木酢粒比我灑喺泥面,啲味真係好勁,我離遠都聞到,但係啲貓一啲反應都冇,照樣入嚟痾~
肉桂粉我未試過,陣間去買嚟試先~
唔該晒呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:22:07 |顯示全部樓層
傻豬豬,
佢地係唔會收d貓入屋,之前同佢講過,佢叫我地自己冚好d野~
後來我同另一個鄰居既鐘點傾開,佢都話周不時要執貓屎(佢主人間屋有乜種植物),好鬼嬲,自己養就心肝命抵啫~
佢又話我上一手業主都投訴過,但係個貓主冇理佢~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:26:57 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-9-3 10:07 發表
我係老細都係咁講,等個客知清楚,自己諗清楚至好買
而且唔係人人都係買黎禁區,有其他用途

羊咩咩,
你真係好呀,咁為個客設想~
好彩我上次遇到個女仔講清楚比我知,如果唔係臭親自己又驅唔到貓~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-3 10:29:08 |顯示全部樓層
CHRIS:

我都不值此業主的所作所為,我總認為自己喜歡的事都要盡量不影響別人為大前提下才去做。

所為子不教、父之過。那貓不教、其主人之過。其實最怒的話可以去SPCA投訴,當流浪貓捉掉牠,扮傻不知是誰,您可以說總之牠們就常在我這兒糞糞尿尿。

這方法好似很衰,但容忍都有限度的。是嗎?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-3 02:36 發表
Chris,不如養返隻小狗?

阿飛,
養狗係冇用架,另一個鄰居都有隻大狗看門口,d貓照樣入去佢個花園痾~
佢地識得跳去狗掂唔到佢地既地方,隻狗周不時會吠到拆天,問個鐘點至知原來有貓入侵~
呢十幾隻簡直係超級貓,一般家貓會驚既o野,佢地通通唔驚~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-3 10:40:48 |顯示全部樓層
十幾隻貓?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:44:32 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-3 10:29 發表
CHRIS:
我都不值此業主的所作所為,我總認為自己喜歡的事都要盡量不影響別人為大前提下才去做。
所為子不教、父之過。那貓不教、其主人之過。其實最怒的話可以去SPCA投訴,當流浪貓捉掉牠,扮傻不知是誰,您可以說總之牠們 ...

傻豬豬,
我仲未去到要向SPCA投訴,始終唔想佢地比人人道毁滅~
我最嬲最嬲既時候,試過包好堆屎之後,有衝動掟入貓主既花園~
其實我好鍾意同小動物玩,上一手業主都有養貓,我地睇樓時同佢隻貓玩得好開心~
我地直頭想問,如果佢唔帶隻貓走(前業主趕住移民),可唔可以送比我地~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 10:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-3 10:40 發表
十幾隻貓?

搬入嚟時數過好似得8隻,早一兩個月見生多咗幾隻~
其實我地呢度好多人養寵物,但d主人都會好好看管,大家相處得好好,唯獨是這一家......
回復

江江 發表於 2008-9-3 10:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 10:44 發表

傻豬豬,
我仲未去到要向SPCA投訴,始終唔想佢地比人人道毁滅~
我最嬲最嬲既時候,試過包好堆屎之後,有衝動掟入貓主既花園~
其實我好鍾意同小動物玩,上一手業主都有養貓,我地睇樓時同佢隻貓玩得好開心~
我 ...

我就包好堆屎之後,掟番入貓主既花園...等佢清理
回復

Alfphy 發表於 2008-9-3 10:52:48 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 10:36 發表

阿飛,
養狗係冇用架,另一個鄰居都有隻大狗看門口,d貓照樣入去佢個花園痾~
佢地識得跳去狗掂唔到佢地既地方,隻狗周不時會吠到拆天,問個鐘點至知原來有貓入侵~
呢十幾隻簡直係超級貓,一般家貓會驚既o野,佢地 ...

佢地其實係一班橫行霸道的貓黨!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-3 10:54:50 |顯示全部樓層
Chris,不如係道鐵門成鐵絲網,等貓貓唔可以自出自入!雖然可能可以跳入來,加高左難度,會唔會少來d!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-3 10:55:07 |顯示全部樓層
對呀!您說我心地壞都如事,我會說先尊重他們,但尊重得不到適時的對待時,都要以其人之心還以其人之道。

我壞心腸想,我連包也不包,買個夾將逐粒貓屎放回他花園內,臭死他們都好呀!
回復

江江 發表於 2008-9-3 10:56:23 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-3 10:55 發表
對呀!您說我心地壞都如事,我會說先尊重他們,但尊重得不到適時的對待時,都要以其人之心還以其人之道。

我壞心腸想,我連包也不包,買個夾將逐粒貓屎放回他花園內,臭死他們都好呀! ...

回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 11:07:49 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-3 10:51 發表

我就包好堆屎之後,掟番入貓主既花園...等佢清理

我試過兩次包好堆屎之後,走去搵貓主,可惜冇人喺屋企~
嗰一刻真係想成包屎掉入佢花園~
之後不斷叫自己冷靜d...冷靜d...
結果次次都係掉入附近既寵物糞便收集箱(掉o係屋企垃圾桶實臭死)~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 11:11:00 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-3 10:55 發表
我壞心腸想,我連包也不包,買個夾將逐粒貓屎放回他花園內,臭死他們都好呀! ...

咁又唔好話自己壞心腸想~
我做唔出,可能係因為啱啱搬入黎時同啲貓玩過,始終有少少感情~
我係嬲個貓主唔好好管教啫~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-3 11:15:24 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-3 10:54 發表
Chris,不如係道鐵門成鐵絲網,等貓貓唔可以自出自入!雖然可能可以跳入來,加高左難度,會唔會少來d!

我買咗鐵絲網啦,但係封咗呢度,佢地又有其他地方捐入黎~
依家d鐵絲網係用嚟圍住部份植物~
回復

江江 發表於 2008-9-3 11:17:40 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-3 11:15 發表

我買咗鐵絲網啦,但係封咗呢度,佢地又有其他地方捐入黎~
依家d鐵絲網係用嚟圍住部份植物~

煩惱的 Chris........

回復