香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 DIY 手打烏冬

DIY 手打烏冬

作者: vkzone2002 發表于 2008-6-30 01:05:26
10301 46
材料: 烏冬粉 + 水 + 少少鹽 + 少少發粉
把全部材料放入食物保鮮袋, 按呀按呀, 搓呀搓呀. 融合好後切條, 滾水灼熟再過冷河備用. 另煮好湯底加入烏冬即可.

aDSC05306.jpg aDSC05307.jpg aDSC05304.jpg aDSC05325.jpg

評分

查看全部評分

ChrisTsui 發表於 2008-6-30 12:47:07 |顯示全部樓層
見到烏冬, 令我諗番起前年一個人, 山長水遠去日本信州學整烏冬既傻事 add6icon

導師係個好溫文既日本女人,同班同學有男有女~

導師係個好溫文既日本女人,同班同學有男有女~

兩人一組擀粉,一個按盆一個擀,要反覆擀數以百次才可以停手~

兩人一組擀粉,一個按盆一個擀,要反覆擀數以百次才可以停手~

呢位男同學切緊既烏冬係導師示範作品,其他同學擀到手軟,要導師出手~

呢位男同學切緊既烏冬係導師示範作品,其他同學擀到手軟,要導師出手~

終於擀完,可以用大棍"轆"平~

終於擀完,可以用大棍"轆"平~

導師示範~

導師示範~

整齊疊好,可以切啦~

整齊疊好,可以切啦~

煮一大鍋清水,可以淥啦~

煮一大鍋清水,可以淥啦~

一團團的放好,同學們在隔壁餐廳叫天婦羅外賣,食得啦~

一團團的放好,同學們在隔壁餐廳叫天婦羅外賣,食得啦~

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 12:55:23 |顯示全部樓層
嘩~ 好精彩,諗都無諗過可以自己造~
兩位可唔可以詳細講多d製作內容,如買料,地點,etc.?
回復

alexand52028 發表於 2008-6-30 13:02:17 |顯示全部樓層
好似好好玩咁wo!!
係邊度+??
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-30 13:05:18 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 12:55 發表
嘩~ 好精彩,諗都無諗過可以自己造~
兩位可唔可以詳細講多d製作內容,如買料,地點,etc.?

個食譜我收藏得好好,連我自己都唔記得收o左佢o係邊~
不過如果依導師既做法,要買好多工具,佢示範既係佢地傳統做法,用山水,大木盆,長麫粉棍......
擀粉既方法&次數都有規定,總之每一個細節都不可馬虎,屋企比較難做,我純粹當係去見識o下~
vkzone2002 個食譜會岩一般家庭多d~
回復

alexand52028 發表於 2008-6-30 13:10:48 |顯示全部樓層
嘩,都幾多工程吓wo!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-30 13:16:14 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-6-30 13:02 發表
好似好好玩咁wo!!
係邊度+??

o係日本信州清里,我o係東京搭新幹線去輕井澤,再o係輕井澤轉搭普通火車(單程好似要兩三小時),然後再轉的士~
學校隔離係間當地好出名既烏冬食店,任何時候都大排長龍~
當時我食完自己既製成品,想試o下同餐廳o個d有乜o野唔同,當時已過o左午飯時間,接近中午兩點,結果等到三點幾至有位,當日好似係假期~
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-30 14:41:58 |顯示全部樓層
我的是香港simple版呢!
材料:
烏冬粉在citysuper有售. (袋的背面有材料比例)
粉+水, 加少少鹽, 加少少發粉
放晒入食物保鮮袋, 捏呀捏搓呀搓, 約搓15分鐘至半小時直到粉團均衡為止, (完成後的粉團是後乾身的, 所以要用很大力去捏呀捏搓呀搓先work), 之後留粉團係保鮮袋內悶佢約30-45分鐘, 再打開保鮮袋, 搓平切條即可.
煮法, 先用滾水灼約10分鐘, 過冷河. 之後再放湯煮3分鐘左右就食得啦!

回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 15:58:29 |顯示全部樓層
vkzone呀, 多口問句,
好唔好食呀?
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-30 16:26:31 |顯示全部樓層
好彈牙好有口感好滑好滑. 但我技差, 有少少硬.
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-30 16:36:04 |顯示全部樓層
好得意,又好詳細喎
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 16:55:02 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-30 16:26 發表
好彈牙好有口感好滑好滑. 但我技差, 有少少硬.

你d烏冬咪好似你咁, 又'彈牙'又'滑', 但又有點'硬朗'?
咁點樣可以避免唔硬呀? 煲耐d? 發耐d?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-30 17:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 16:55 發表

你d烏冬咪好似你咁, 又'彈牙'又'滑', 但又有點'硬朗'?
咁點樣可以避免唔硬呀? 煲耐d? 發耐d?

可以加多少少水去差
回復

everydayfan 發表於 2008-6-30 18:05:59 |顯示全部樓層
記得"螢之光"果套日劇話個女主角學整烏冬,
佢係用腳踏下踏下咁架~
回復

sandy 發表於 2008-6-30 18:15:23 |顯示全部樓層
咦. 好掂wor. 等我又去買包粉來試下先. 似模似樣咁.
回復

beebee 發表於 2008-6-30 18:52:59 |顯示全部樓層
又幾好啊﹗等我都要找日試吓﹗
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-30 22:04:58 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-30 18:05 發表
記得"螢之光"果套日劇話個女主角學整烏冬,
佢係用腳踏下踏下咁架~

唔.......我只係用手開工咋......不過大家可以試下用"格啦底"去夾; 用PAT PAT去坐..........等佢有"口感"一D!
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 23:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-30 22:04 發表

唔.......我只係用手開工咋......不過大家可以試下用"格啦底"去夾; 用PAT PAT去坐..........等佢有"口感"一D!

哈哈哈~~ 你咁鬼有創意既~ 如果 pat pat... 味道可能多左但未未必夠力壓喎~
不如搵人試下用頭頂"獨龍鑽"呀 ?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 11:50:24 |顯示全部樓層
其實用腳係有效率好多,又大力,又"暈巡",而且又冇咁快疲倦,只用套上乾淨透明膠袋便可
回復

maymay靚 發表於 2008-7-2 23:35:23 |顯示全部樓層
lee個帖真係有齊-- 知識+實用+創意+搞鬼...  正呀add7icon
回復

123下一頁