返回列表 發新帖

如用洗米水來作肥料的話, 要留幾多天才可落田呢 ?

作者: 美美 發表于 2008-6-27 11:33:56
15198 34
Alfphy 發表於 2008-6-30 10:48:43 |顯示全部樓層
原來係咁,謝謝!
等我留意下先……之前我有些花的死狀類似,仲以為係淋得多水添!
回復

美美 發表於 2008-6-30 11:22:12 |顯示全部樓層
謝謝各位的提供
在星期日我都有問miss及負責園圃的亞姐, 她們都話要放一星期會好些, 等其發酵才用, 這發酵的洗米水可當作一般肥料來補充土壤其中所欠缺的原素.
對我來說, 最重要的是, 不用浪費資源及不需付錢的,  ,真好.,  不過在發酵其間, 要家人受下臭啦, 在此謝謝他們
回復

fianfumy 發表於 2008-7-2 21:22:36 |顯示全部樓層
但係發酵了的米水會否有蟲呀 ?
因為有些人又話未發酵的米水會好容易有蟲 , 話D蟲卵在包米入面  , 當D米水用來灌溉 , 會令蟲卵有機生長喎 ?
咁煲滾D米水 , 代米水涼後淋花又得唔得呀 ?
回復

fongkk 發表於 2008-7-2 21:36:38 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-6-30 11:22 發表
謝謝各位的提供
在星期日我都有問miss及負責園圃的亞姐, 她們都話要放一星期會好些, 等其發酵才用, 這發酵的洗米水可當作一般肥料來補充土壤其中所欠缺的原素.
對我來說, 最重要的是, 不用浪費資源及不需 ...

用膠樽裝上面個蓋封好不會有氣味
回復

fongkk 發表於 2008-7-2 21:51:52 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-2 21:22 發表
但係發酵了的米水會否有蟲呀 ?
因為有些人又話未發酵的米水會好容易有蟲 , 話D蟲卵在包米入面  , 當D米水用來灌溉 , 會令蟲卵有機生長喎 ?
咁煲滾D米水 , 代米水涼後淋花又得唔得呀 ? ...

腐熟的米水唔會有蟲,
而且蟲應該是未腐熟的米水引來,不是本來就在米中,
如果是食米為生或在米田的害蟲要在其他環境中生活也不一定可以

煲滾後的米水營養應該大大減少
回復

fianfumy 發表於 2008-7-2 22:00:59 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-7-2 21:51 發表

腐熟的米水唔會有蟲,
而且蟲應該是未腐熟的米水引來,不是本來就在米中,
如果是食米為生或在米田的害蟲要在其他環境中生活也不一定可以

煲滾後的米水營養應該大大減少 ...

咁是否洗完米的水 , 即刻攞去淋花 , 咁就唔會有蟲 !
另一問題是發酵完的米水 , 其營養是否高過未發酵的米水呢 ?
回復

fianfumy 發表於 2008-7-2 22:02:49 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-6-30 11:22 發表
謝謝各位的提供
對我來說, 最重要的是, 不用浪費資源及不需 ...

咁顆植物會否都好酸嗅呢 ? 因我是放在家中 , 而且到下午會攞番入屋的 !
回復

Anita 發表於 2008-7-2 22:49:46 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-2 22:02 發表

咁顆植物會否都好酸嗅呢 ? 因我是放在家中 , 而且到下午會攞番入屋的 !

淋過米水的植物,當然會有發酵的味道 ,因為試過,後來改用新鮮米水囉!
回復

fianfumy 發表於 2008-7-2 23:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 Anita 於 2008-7-2 22:49 發表

淋過米水的植物,當然會有發酵的味道 ,因為試過,後來改用新鮮米水囉!

唔該哂 , 咁我用新鮮米水了 , 但請問幾耐要淋一次呢 ?
回復

fongkk 發表於 2008-7-2 23:08:03 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-7-2 22:00 發表

咁是否洗完米的水 , 即刻攞去淋花 , 咁就唔會有蟲 !
另一問題是發酵完的米水 , 其營養是否高過未發酵的米水呢 ?

剛才已說是用未腐熟(即是洗完米即刻用)的米水會引來蟲,
而發酵是否能增加營養不確定,轉化應該有
回復

kaka 發表於 2008-7-2 23:29:05 |顯示全部樓層
我以前都直接將洗米水倒落植物喥, 唔知係咪咁, 我棵棵植身都是"為蟲所困"而死...
嗚~~
回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 03:28:01 |顯示全部樓層
ME too!!!!
回復

可樂包 發表於 2008-7-7 21:35:17 |顯示全部樓層
係屋企都有用米水,但係自從用左之後
d 花多左d 好細仔好似係灰色ge物體
回復

kitty 發表於 2008-7-28 10:08:50 |顯示全部樓層
米水是否是酸性 ?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-28 10:24:30 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-6-30 02:26 發表
我試過稀d擺一個禮拜只係有少少酸味
太濃會有好多霉菌同埋好嗅.....d泥仲有白色蟲蟲出現~

咪係囉! 而家種番薯, 又唔敢用化學肥,
舖花生夫/ 骨粉 又有蟲,
鄰居怕怕, 自己食飯都覺臭氣難頂!
不知除洗米水外, 還有什麼好用?
回復