如用洗米水來作肥料的話, 要留幾多天才可落田呢 ?

作者: 美美 發表于 2008-6-27 11:33:56
15047 34
如標題.
請問洗米水對什麼植物會有效些 ? 另洗米水內有怎麼(鉀 ? 鏻 ? 等等....)? 請各園友提供資料, 謝謝幫忙 !
Alfphy 發表於 2008-6-27 11:45:00 |顯示全部樓層
我見我媽係即日倒落植物度,乜要留幾天才可以落田???真係唔知喎!
回復

美美 發表於 2008-6-27 11:53:14 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-6-27 11:45 發表
我見我媽係即日倒落植物度,乜要留幾天才可以落田???真係唔知喎!

有一次我偷聽過園友仔話(這洗米水您留了多少天呀 ? 發酵未呀 ? 完全發酵會很酸臭的), 但我又忘了馬上問她們 , 今個星期我有在家煮飯, 所以留了些洗米水, 看看星期日淋落田.  
回復

terterwg 發表於 2008-6-27 12:14:12 |顯示全部樓層

回復 3# 美美 的帖子

我以前淋過d 發左酵既落泥, 好酸臭, 過幾日仲有白色長虫仔係泥入面. 自此之後就唔敢再用. 不過可能係我用得唔好所致
回復

famoon 發表於 2008-6-27 13:23:26 |顯示全部樓層
我家姐教過我, 要留過夜, 之後只要水, 唔要沉澱物, 咁就唔會咁易有蟲.
我之前都係以為就咁就淋得.
回復

chiman 發表於 2008-6-27 13:40:48 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-6-27 12:14 發表
我以前淋過d 發左酵既落泥, 好酸臭, 過幾日仲有白色長虫仔係泥入面. 自此之後就唔敢再用. 不過可能係我用得唔好所致

好驚嚇喎
回復

蘑菇 發表於 2008-6-27 13:50:37 |顯示全部樓層
洗米水真係好正,我媽每次都用佢黎淋蘆薈(新鮮冇隔夜),所以種到又肥又大paul,仲生咗好多仔tim!!

以下是從網上找來的參考資料:

"洗米水當中的成份,鈣成份會多一些,也就是我們常常看到的白色物質,當土壤當中的鈣比較多的時候,對土壤而言其實是好事情,因為土壤劣化的其中一種鈉吸附,就是跟鈣與鎂成反比的,當鈣或鎂量愈少,土壤中鈉害的情況愈嚴重,當鈣鎂成份愈高,土壤中不僅鈉含量減少,也會促進土壤構成團粒構造有利排水但是土壤中鈣含量過高對於植物的影響會比較明顯一點,當你是種植食用作物的話會特別明顯,鈣是細胞壁構成主要成份,當鈣充足時植物細胞壁也比較強壯,所以你所種植出的食用作物在口感上,你會感覺比較粗比較硬一些些,含水量也會相對比較少。"
(資料來源: Yahoo!知識 by "emage_pro"
網址:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008031002325)

回復

hcheung 發表於 2008-6-27 13:52:44 |顯示全部樓層
我日日用新鮮米水淋盆花及蘭花也不覺有問題。
回復

chiman 發表於 2008-6-27 14:14:17 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-27 13:50 發表
洗米水真係好正,我媽每次都用佢黎淋蘆薈(新鮮冇隔夜),所以種到又肥又大paul,仲生咗好多仔tim!!

以下是從網上找來的參考資料:

"洗米水當中的成份,鈣成份會多一些,也就是我們常常看到的白色物質,當土壤當中的鈣比較多 ...

照咁講應該好正喎
回復

fongkk 發表於 2008-6-27 14:58:56 |顯示全部樓層
米水腐熟

熱天大約2-3天就會有「臭酸」的味道跑出來,
再多放幾天(約一週),大概就差不多了。

若要減少臭酸的味道,可以用保特瓶來裝,
並且把蓋子蓋上。
沒幾天就可以看到它在冒泡泡(發酵中),
等泡泡冒完了,就表示發酵完成了。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-27 17:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-6-27 14:14 發表

照咁講應該好正喎

係呀,正所謂"薄肥多施"ma,好似食燕窩咁,一次過食晒一碗會唔吸收,但一碗分十日食先有功效。
回復

Alfphy 發表於 2008-6-28 02:06:42 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-6-27 14:58 發表
米水腐熟

熱天大約2-3天就會有「臭酸」的味道跑出來,
再多放幾天(約一週),大概就差不多了。

若要減少臭酸的味道,可以用保特瓶來裝,
並且把蓋子蓋上。
沒幾天就可以看到它在冒泡泡(發酵中),
等泡泡冒完了,就表示發酵完成了。 ...

要等發酵完先用得啊?
回復

Alfphy 發表於 2008-6-28 02:07:27 |顯示全部樓層
原帖由 hcheung 於 2008-6-27 13:52 發表
我日日用新鮮米水淋盆花及蘭花也不覺有問題。

我都係咁做!
回復

花心 發表於 2008-6-28 12:52:23 |顯示全部樓層
的氣味好難頂
回復

fongkk 發表於 2008-6-29 00:16:33 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-6-28 02:06 發表

要等發酵完先用得啊?

以前都直接用,
但有一次種其他野試過肥傷,就都改成腐熟再用
回復

lammadick 發表於 2008-6-29 09:11:51 |顯示全部樓層
唔睇都唔知...用洗米水原來都係大學問
回復

laputa 發表於 2008-6-30 02:26:45 |顯示全部樓層
我試過稀d擺一個禮拜只係有少少酸味
太濃會有好多霉菌同埋好嗅.....d泥仲有白色蟲蟲出現~
回復

alexand52028 發表於 2008-6-30 03:47:04 |顯示全部樓層
其實唔需要留過夜,可以洗完米就淋得,不過你都可以留+!!
回復

Alfphy 發表於 2008-6-30 10:31:11 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-6-29 00:16 發表

以前都直接用,
但有一次種其他野試過肥傷,就都改成腐熟再用

係乜?!請問點樣睇得出d植物係肥傷啊?
回復

fongkk 發表於 2008-6-30 10:39:00 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-6-30 10:31 發表

係乜?!請問點樣睇得出d植物係肥傷啊?

用左肥料後,不久就像枯萎死了一樣,嚴重的真的會死,
輕微的部份死亡,再重生,
生命力強的,像死了再重生
回復

12下一頁