兩隻寄居蟹仔 ~

作者: cedric523 發表于 2008-6-20 14:40:53
11967 90
Tony 發表於 2008-6-27 16:49:44 |顯示全部樓層

回復 60# cedric523 的帖子

我見有間$60(橙紅,深紫陸寄居蟹)
回復

cedric523 發表於 2008-6-27 17:40:14 |顯示全部樓層
我見唔到有間賣深紫陸 。請問你所見到那間係係好寬敞, 三個人 ( 父, 母, 子 ) 一齊開鋪, 左手邊賣糧同沙, 右手邊賣淡水魚and寄居蟹, 出面門口有賣貝殼 ?
我見佢賣的燈紅陸都幾大隻, 但我驚會整死佢哋 ~~~
剛剛見到由早上 9 點開始挖沙的紫色出來了, 可能我今早唔小心用其他殼踫到牠的殼, 所以驚到挖沙呢 ?
因為我見第二隻都有這個情況, 所以唔關脫殼事, 只不過牠們覺得唔夠安全啫 ~
回復

Tony 發表於 2008-6-27 17:54:15 |顯示全部樓層
唔係,係之前賣孔雀魚嗰條間(好窄嗰間),有2個男人
回復

cedric523 發表於 2008-6-27 18:05:13 |顯示全部樓層
孔雀魚嗰間好似要上樓上 ( 有條小樓梯 ) , 依間好似唔係魚街裏面, 係出面的嗎 ?
其實一隻賣 $ 60 都幾貴, 仲貴過藝 x 蟹 , 蟹仔有幾大 ?
今日我見魚街內有間好好好窄的鋪頭 ( 係個女人開的 ) 都加入賣寄居蟹行例, 我見到有一隻足足有個成隻手咁大, 我見到佢個惡樣都唔敢膽問幾多錢
不過, 我係魚街行都成日聽到有人講寄居蟹, 有人更"哄"個頭睇2分鐘, 好搞笑 ~
回復

Tony 發表於 2008-6-28 00:25:33 |顯示全部樓層
係之前賣孔雀個位,而家唔知叫咩名
網球咁大,我係嗰間叫卓Xge鋪睇倒有隻超大隻,個位係同佢差唔多大咋,好慘
有人更"哄"個頭睇2分鐘<------我係其中之一
回復

cedric523 發表於 2008-6-28 16:06:42 |顯示全部樓層
係咪近油站的橫街而唔係魚街裏面的, 我只係知道曾經兩年前有間賣得好靚而貴的孔雀魚
回復

Tony 發表於 2008-6-28 21:40:00 |顯示全部樓層
係"大黑"嗰面ga
回復

cedric523 發表於 2008-6-28 23:17:21 |顯示全部樓層
我都係唔知大黑係邊 ~~~有地圖嗎 ?
間鋪係中原地圖的哪一度 ?
回復

cedric523 發表於 2008-6-30 16:42:55 |顯示全部樓層
第三隻脫殼成功喇 !
我發現佢由深啡色變成灰色 , 仲多咗好多毛毛 ~~
回復

gilbert 發表於 2008-7-16 10:41:29 |顯示全部樓層
好可愛
回復

MingMing 發表於 2008-7-18 17:44:22 |顯示全部樓層
剛剛同囝囝去金魚街買了小寄居蟹,沙同糧。
但係發覺佢唔食糧,點算呢?
水要比幾多先至夠呢?
太少水會唔會死架?

mingming
回復

Tony 發表於 2008-7-18 18:27:56 |顯示全部樓層

回復 71# MingMing 的帖子

D糧冇用ga,你係咪係紅X蔔,寵X森林嗰D買ga?
比佢地食蘋果啦,應該會食,同埋佢地多數夜晚至食野ga
回復

catcatduck 發表於 2008-7-18 23:35:51 |顯示全部樓層
近期最要潮流寵物!
回復

阿晴 發表於 2008-7-18 23:49:02 |顯示全部樓層
我今日行過商場都見有攤檔賣~~好得意ga~~原來可以同佢換唔同ge殼ga~~d殼有得賣~~唔同款ga~~
好似玩玩具…

回復

Tony 發表於 2008-7-19 00:09:43 |顯示全部樓層
原帖由 catcatduck 於 2008-7-18 23:35 發表
近期最要潮流寵物!

害死好多蟹
回復

Tony 發表於 2008-7-19 00:15:31 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-18 23:49 發表
我今日行過商場都見有攤檔賣~~好得意ga~~原來可以同佢換唔同ge殼ga~~d殼有得賣~~唔同款ga~~
好似玩玩具…

天然貝殼好D,花 lee 花 look 佢地唔鍾意ga,同埋D顏料可能對佢地有害ga
佢地其實好慘,水都冇滴,仲要食D佢地唔鐘意食ge所謂專用糧(我指嗰D有專用糧賣嗰D鋪頭入面D蟹)
回復

cross 發表於 2008-7-19 00:33:15 |顯示全部樓層
你地多貼圖片嘛
回復

阿晴 發表於 2008-7-19 00:37:33 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-19 00:15 發表

天然貝殼好D,花 lee 花 look 佢地唔鍾意ga,同埋D顏料可能對佢地有害ga
佢地其實好慘,水都冇滴,仲要食D佢地唔鐘意食ge所謂專用糧(我指嗰D有專用糧賣嗰D鋪頭入面D蟹) ...

我都覺d 硬膠膠 殼好核突 ~~湖水綠ge底色上面有d艷紅色ge花花
同埋點解唔洗比水ge?我見淨係沙ja wor~
回復

Tony 發表於 2008-7-19 00:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-19 00:37 發表

我都覺d 硬膠膠 殼好核突 ~~湖水綠ge底色上面有d艷紅色ge花花
同埋點解唔洗比水ge?我見淨係沙ja wor~

要比水ga,上次係魚街間紅X蔔,聽倒個sales同個女人講佢地D蟹唔同出面D蟹(查實魚街其他檔嗰D都係陸寄居蟹),佢地D蟹係陸寄居蟹,不能浸水(但水對陸寄居蟹係好重要ga),仲話要食D咩野陸寄居蟹專用糧,但諗吓都知啦,野外邊有D咩野陸寄居蟹專用糧比佢食呀.....但最慘係D人信到十足......
回復

阿晴 發表於 2008-7-19 00:59:54 |顯示全部樓層
乜紅╳蔔有ge咩?
姐係慘…真係好似買玩具咁ge心態…
回復