兩隻寄居蟹仔 ~

作者: cedric523 发表于 2008-6-20 14:40:53
11728 90
我本身有三隻寄居蟹, 但我只係同兩隻影咗相
依一隻係淡紫色的

依一隻係褐色的 ( 手機拍得不好 )

fnv234 發表於 2008-6-20 16:27:00 |顯示全部樓層
呢D易唔易養?以前喺海灘執貝殼見到好多
charles604498 發表於 2008-6-20 16:48:00 |顯示全部樓層
好似係陸生型寄居蟹即好似椰子蟹一樣,放佢落深水反而淹死佢
易養嗎?同食乜架?
cedric523 發表於 2008-6-20 17:22:21 |顯示全部樓層
我覺得幾易養, 佢哋都係陸寄居蟹, 唔係海寄居蟹, 所以唔可放落水。
佢哋係雜食性的, 所以餵任何食物都可以, 不過最好係天然食物啦 !
今日我餵咗香蕉, 紫色嗰隻食緊喇
我細個係海裏面執海寄居蟹, 但過了幾個鐘後就死咗 ....
cross 發表於 2008-6-20 19:39:26 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-6-20 17:22 發表
我覺得幾易養, 佢哋都係陸寄居蟹, 唔係海寄居蟹, 所以唔可放落水。
佢哋係雜食性的, 所以餵任何食物都可以, 不過最好係天然食物啦 !
今日我餵咗香蕉, 紫色嗰隻食緊喇
我細個係海裏面執海寄居蟹, 但過了幾個 ...

我另你少少第二日先瓜
果陣係大尾篤
Tony 發表於 2008-6-20 21:53:21 |顯示全部樓層
我比蘋果,提子,爆谷(好鍾意食ga),寄居蟹糧
Tony 發表於 2008-6-20 21:53:53 |顯示全部樓層
有冇缸ge相呀?
cross 發表於 2008-6-20 22:04:27 |顯示全部樓層
爆谷唔怕油?!
Tony 發表於 2008-6-20 23:10:21 |顯示全部樓層
網上睇話食得ga(我D爆谷係同D寄居蟹糧同一系列),佢地又好鍾意食喎
cedric523 發表於 2008-6-21 10:42:12 |顯示全部樓層
我唔會俾爆谷俾佢哋食喇, 我本身好少食爆谷, 連入戲院都唔會食
我睇過 tony 個網話唔好俾油性食物俾佢哋食, 但爆谷好多油喎 !!!
我個缸唔靚, 等我搞搞先再 post 上嚟啦 ~
cedric523 發表於 2008-6-21 10:43:57 |顯示全部樓層
係喎, Tony , 你幾時先 post 你嗰幾隻上嚟呀 ? 我因兩隻正在脫殼中影唔到相啫
比得大帝 發表於 2008-6-21 10:53:13 |顯示全部樓層
依, 不如做一系列透明売俾佢到住
Tony 發表於 2008-6-21 12:25:31 |顯示全部樓層

回復 11# cedric523 的帖子

相機....有,駁電腦條線.....都有,張記憶卡.......冇
下個星期應該有ga啦
cedric523 發表於 2008-6-21 13:46:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-21 10:53 發表
依, 不如做一系列透明売俾佢到住

做一個透明殼俾佢哋住 ? 唔好掛 , 佢哋如果驚就會縮番落個殼到, 咁縮咗咪 = 無縮 ....
cedric523 發表於 2008-6-21 13:49:28 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-21 12:25 發表
相機....有,駁電腦條線.....都有,張記憶卡.......冇
下個星期應該有ga啦

你的意思是 memory card full 咗 ? 定係無 memory card  ?
如果係 full  咗, 咁可以 delete 幾張相出嚟, 影幾張睇一睇, 唔係佢哋要脫殼就影唔到~
cedric523 發表於 2008-6-21 13:52:16 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-20 21:53 發表
我比蘋果,提子,爆谷(好鍾意食ga),寄居蟹糧

我想問佢哋食唔食寄居蟹糧. 需唔需要開水先 ?
Tony 發表於 2008-6-21 13:57:42 |顯示全部樓層
full咗呀~~~~2張  1GB  ge卡都full咗,叫咗人幫我買ga啦
佢地而家冇脫殼ge積像,冇咁快呱 (雖然都有可能)
我隻爆谷係嗰隻日本牌子ge寄居蟹糧之一,佢地好鍾意食咁
cedric523 發表於 2008-6-21 16:03:40 |顯示全部樓層
吓 , 寄居蟹糧都出爆谷! 幾多錢架 ? 好似好鬼貴咁
我的蟹之前都沒有脫殼徵兆, 但佢要脫就要鑽沙, 好難再見到佢 ~
Tony 發表於 2008-6-21 16:27:14 |顯示全部樓層

回復 18# cedric523 的帖子

$30 找 $1,都有好多粒,又唔係成日食一個星期食一次咋,個袋口有類似密實袋ge嗰條野,可以食好耐
cedric523 發表於 2008-6-21 19:21:41 |顯示全部樓層
我寧願買人食得嗰點, 平好多, 我又有得食
12345下一頁