兩隻寄居蟹仔 ~

作者: cedric523 發表于 2008-6-20 14:40:53
11966 90
Tony 發表於 2008-6-21 22:18:29 |顯示全部樓層
佢話加咗ミネラル豊富な珊瑚カルシウムを配合しました。(鈣·礦物質豐富的珊瑚鈣。)喎~~
我又唔鍾意食爆谷ge,屋企又冇人食,咪買包比佢地食囉~~
同埋驚人食嗰D可能有一D佢地唔食得ge野麻
回復

cedric523 發表於 2008-6-21 23:09:12 |顯示全部樓層
我諗佢哋可以從唔同的食物中吸收鈣, 例如蛋殼, 肉類....
我聽過魚肉能提供絕大部分的鈣, 所以我唔會考慮爆谷了 。
回復

Tony 發表於 2008-6-21 23:55:12 |顯示全部樓層

回復 22# cedric523 的帖子

唉~~我呀媽係無飯主婦呢~~何來魚肉,蛋殼,肉類.....呢,生果就有
回復

bonbon1 發表於 2008-6-22 08:07:18 |顯示全部樓層
我同事本來想買番公司養. 不過佢睇左之後話d蟹仔有陣味. 唔養. 結果我便無得係公司看了.
回復

cedric523 發表於 2008-6-22 13:43:25 |顯示全部樓層
我唔覺有味, 因我放咗流木裏面, 所以有陣木味。
如果你放一些好大陣味的食物落去, 當然有味啦 !
不過你要定時定候清理排泄物同餘下的食物, 唔係都有陣味
注 : 用海水都有陣腥味
回復

bonbon1 發表於 2008-6-22 15:00:22 |顯示全部樓層
可能d水族公司無成日清理.攪到d蟹仔有味,
回復

cedric523 發表於 2008-6-22 15:33:31 |顯示全部樓層
you can tell your friend to buy the hermit crabs
回復

Tony 發表於 2008-6-22 21:06:38 |顯示全部樓層
味我就唔覺有,連我呀媽都聞唔倒~~~我之前養魚,呀媽成日話好腥
今次佢冇出過聲喎~~~姐係冇咩味啦
回復

cedric523 發表於 2008-6-23 09:14:36 |顯示全部樓層
我想問 tony 你所介紹賣貝殼的鋪頭係咪要側身先入到去架 ?
回復

Tony 發表於 2008-6-23 18:57:23 |顯示全部樓層

回復 29# cedric523 的帖子

唔係呀,係出面ga,而家好多鋪頭都有貝殼賣啦~~
回復

cedric523 發表於 2008-6-23 21:12:31 |顯示全部樓層
我上個星期一先去完 , 一係太貴, 一係太少殼賣。唔知道你所講的 "而家 " 係咪近幾日呢 ?
我見到有一間賣一隻寄居蟹十蚊, 一個同等 size o既貝殼都係十蚊, 我心諗我點解唔買一隻寄居蟹, 而去買一粒殼仔呢 ?
回復

cross 發表於 2008-6-23 21:50:13 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-6-23 21:12 發表
我上個星期一先去完 , 一係太貴, 一係太少殼賣。唔知道你所講的 "而家 " 係咪近幾日呢 ?
我見到有一間賣一隻寄居蟹十蚊, 一個同等 size o既貝殼都係十蚊, 我心諗我點解唔買一隻寄居蟹, 而去買一粒殼仔呢 ? ...

唯一可以說的是..感情
回復

Tony 發表於 2008-6-23 23:32:17 |顯示全部樓層

回復 31# cedric523 的帖子

"而家"係指今日同琴日(我今日同琴日都出咗去)
有間D貝殼$2咋,係有蠑螈賣嗰間
而之前間紅X蔔個位嗰間,一隻1cm ge貝殼要$31.9,有D心動,但係係彩繪貝殼
回復

cedric523 發表於 2008-6-24 09:40:34 |顯示全部樓層
有蠑螈賣嗰間係咪由兩個後生女仔打理鋪面的 ? 出面有由高至低的水族箱, 裏面有賣樹蛙同魚仔的 。我見到依間的貝殼都係用一個食物盒裝, 並放係地下上的
回復

Tony 發表於 2008-6-24 13:27:58 |顯示全部樓層

回復 34# cedric523 的帖子

係呀!
其實我見有幾間D寄居蟹都死咗,得返個殼,我有諗過問佢賣唔賣ga,但問咗,同生ge寄居蟹一樣價錢,我唔要,好似運吉咁
因為我有隻比較細,好難買殼麻
回復

cedric523 發表於 2008-6-24 13:58:32 |顯示全部樓層
依家多咗貝殼了嗎 ? 我上次見得一盆, 咁算唔算多咗 ?
我發覺如果貝殼同寄居蟹一樣價錢, 好似搞到寄居蟹一文不值
我頭兩隻都係嗰度買, 初初買回來是因為整隻個體 ok size , 但寄居蟹換咗個細殼, 原來我買了隻細回來 .....
回復

Tony 發表於 2008-6-24 18:45:40 |顯示全部樓層

回復 36# cedric523 的帖子

仲有幾間係大黑嗰邊,雖然有D係1包包計,1包入面又有D唔啱用,但都有幾多係佢地鍾意ge,1包入面,啱用ge size有大有細ga,都係$10包,如果貝殼同寄居蟹一樣價錢,咁1包買會化算好多

回復

cedric523 發表於 2008-6-24 19:25:27 |顯示全部樓層
我想問邊度係大黑 ? 我幾次見到都係一包 $ 18, 好似係公價咁 ....
我買咗 $ 18 一包, 發覺要用的不多 。
回復

Tony 發表於 2008-6-24 22:39:31 |顯示全部樓層

回復 38# cedric523 的帖子

大黑....係左轉賣海水野,右邊賣淡水野嗰間
我見有間係$10,我睇咗,見倒1X粒入面都有8-9粒可能有用
而家蟹就好多,殼就唔多,真慘
嗰日見紅X蔔有人話出面D沙係唔要得,又話D蟹係唔同佢地賣嗰D蟹,佢地賣嗰D蟹至係真正陸寄居蟹,唔浸得水喎
佢地真係1滴水都冇ga
回復

cedric523 發表於 2008-6-25 12:05:42 |顯示全部樓層
我本來好想去買一粒兩蚊那些貝殼, 一來可以揀到真係啱的貝殼, 價錢都 ok 。
我屋企附近都有紅x蔔, 佢哋都係一滴水都唔俾, 所以那些蟹都係等死, 非常可憐 !!!
回復