兩隻寄居蟹仔 ~

作者: cedric523 發表于 2008-6-20 14:40:53
11968 90
cedric523 發表於 2008-6-25 15:03:24 |顯示全部樓層
我見到有一隻寄居蟹 ( 無相 ) 已經係缸底脫了殼, 我依稀見到有一個大的身體同一個比較小的, 不過佢應該未食番個大殼, 所以未出嚟 !!!
唔知我有無干擾到佢呢 ? 希望佢成玏出嚟啦 ~~~
回復

Tony 發表於 2008-6-25 23:37:42 |顯示全部樓層
而家我大獲啦,佢地呢2日作反嘞,周圍掘,水盆倒晒D水,D沙掘鬆晒,睇黎今次黎真啦
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 09:38:18 |顯示全部樓層
你的意思是指三隻都一齊掘 ? 如果三隻都一齊掘, 可能只是天氣過熱啫
我的紫色的灰白近幾天都是周圍掘沙, 搞到水盆晒 d 水 ( 今日係第三次 ) , 但佢有吃東西的 。
回復

Tony 發表於 2008-6-26 16:34:34 |顯示全部樓層
二隻姐,但搞到個缸亂晒
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 16:47:07 |顯示全部樓層
咁佢哋有無食慾大減, 經常停留一個地方, 走近水盆 ?
回復

Tony 發表於 2008-6-26 17:06:58 |顯示全部樓層
又冇喎,仲係舊蘋果上面屙屎
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 17:49:14 |顯示全部樓層
咁可能唔係想脫殼 ~
我今天俾咗雞肉俾紫色那隻食, 佢唔夠30秒便係流木上走落嚟, 依家開緊餐~所以佢應該唔係想脫殼
我發現炒過的雞肉係最快可以弔到佢嚟
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 17:50:31 |顯示全部樓層
我的蟹仔都有係食物附近或上面屙屎的習慣, 方便清理 !!!
回復

Tony 發表於 2008-6-26 19:47:23 |顯示全部樓層

回復 47#,48# cedric523 的帖子

你點炒呀?我一直都好想試,但又唔知點整
係好方便,但.....我覺得有D嘔心,不過佢地食得落就得啦~~
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 20:05:31 |顯示全部樓層
我只不過係用雞翼+ (salt)焗雞粉炒出嚟 ~ 唔使再加 salt
那些 (salt)焗雞粉可以係超級市場買的。
其實我只不過俾少少佢食, 費事浪費食物啦 !
佢已經抱著那塊雞肉嚟食咗 3 個鐘, 我都係第一次見佢係下什食嘢 !
我諗動物唔會對衛生要求太過高, 其實陸寄居蟹係野外會食其他動物的糞便( 唔知會唔會食自己那些呢 ? ), 所以佢哋都唔會太介意
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 20:06:07 |顯示全部樓層
佢已經抱著那塊雞肉嚟食咗 3 個鐘, 我都係第一次見佢係下午食嘢 !
回復

Tony 發表於 2008-6-26 20:18:13 |顯示全部樓層
唔洗油?
佢地好似好鐘意食喎,等我又試吓先
我嗰D上次食咗粒爆谷都成2粒鐘,唔知今次點呢
回復

cedric523 發表於 2008-6-26 22:52:19 |顯示全部樓層
唔好意思, 我的意思是指加油炒, 最好少油同去皮啦 !!!
回復

Tony 發表於 2008-6-26 23:21:59 |顯示全部樓層
難度唔係咁高,我諗我仲搞得掂呱
佢地鐘意食一樣野,就會攬住唔放,好得意
回復

choristes 發表於 2008-6-27 01:36:02 |顯示全部樓層
今日都市閒情都有介紹..睇完好想養...佢講到話有幾十年命係真唔係真?
幾錢一隻同埋邊度好介紹有得賣架?
回復

Tony 發表於 2008-6-27 07:46:48 |顯示全部樓層

回復 55# choristes 的帖子

http://www.tonycoenobita.com/case.htm
睇吓呢嗰網啦,我都係睇佢

都市閒情介紹嗰間係"藝裝蟹"
我係魚街買ga
回復

cedric523 發表於 2008-6-27 09:30:07 |顯示全部樓層
我一開始都係"藝裝蟹"賣廣告先認識到寄居蟹 !
我本來心郁郁想買佢的一套裝, 但我睇過 tony 個網後先發現佢賣的東西不太啱寄居蟹, 所以我都係魚街買所有東西 ~
回復

cedric523 發表於 2008-6-27 09:36:19 |顯示全部樓層
原帖由 choristes 於 2008-6-27 01:36 發表
今日都市閒情都有介紹..睇完好想養...佢講到話有幾十年命係真唔係真?
幾錢一隻同埋邊度好介紹有得賣架?

我都有睇都市閒情的介紹 , 佢話最多有 70 年命
跟着安德尊問 "咁我哋咪可以養到 70 年 ?", 佢好 shy 咁答"係"
其實陸寄居蟹一般在野外只可以生存十幾至二十年, 但人養的暫時有10年 ( 因為十幾年前不太多人養)
所以你唔駛聽佢講喇

魚街 - 小 $10 , 大 $38
藝 x 蟹 - 小 $48, 大 $198

我提議買小的寄居蟹, 因為佢哋較容易習慣新環境
我介紹你去魚街買, 因為多選擇同活潑些

回復

choristes 發表於 2008-6-27 11:47:47 |顯示全部樓層
唔該晒大家, 等我努力"米"下個網先...
回復

cedric523 發表於 2008-6-27 14:09:01 |顯示全部樓層
今日去過魚街睇, 揾唔到啱而價錢平的貝殼
另外, 我見到其他店舖所賣的寄居蟹唔靚, 有些細到睇唔到 ( $10 )
不過就見到有間居然賣燈紅陸寄居蟹 , 但我無問到價錢 ~
回復