廣東連鎖店疑售發霉龜苓膏

作者: 孖吉 發表于 2013-9-11 17:15:45
1632 10

原來貴都唔會係好嘅!條片見到係 姐弟爭產牌 嘅盅

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=415596

廣 東 有 連 鎖 龜 苓 膏 店 被 揭 發 , 懷 疑 將 發 霉 的 龜 苓 膏 洗 淨 後 賣 給 顧 客 , 又 將 廉 價 的 產 品 充 當 價 錢 較 貴 的 鮮 製 龜 苓 膏 出 售 。 該 龜 苓 膏 店 的 生 產 廠 房 , 會 將 產 品 運 到 香 港 和 東 莞 等 地 出 售 。
一 盅 盅 的 龜 苓 膏 表 面 的 斑 紋 , 都 是 運 送 或 生 產 過 程 中 產 生 的 霉 菌 , 但 員 工 沒 有 即 時 棄 掉 , 而 是 放 在 水 喉 下 沖 洗 , 用 海 綿 擦 掉 表 面 發 霉 部 份 , 再 賣 給 顧 客 。 拍 攝 片 段 的 男 子 , 自 稱 是 該 龜 苓 膏 連 鎖 店 的 前 員 工 , 他 指 看 不 過 眼 公 司 做 法 才 公 開 片 段 。

該 男 子 又 公 開 另 一 段 片 段 , 見 到 有 員 工 將 廉 價 的 膠 杯 裝 龜 苓 膏 徒 手 拿 出 , 「 移 花 接 木 」 放 進 瓦 盅 內 , 聲 稱 是 新 鮮 原 盅 龜 苓 膏 賣 給 顧 客 。 他 表 示 過 程 不 合 衛 生 , 更 有 欺 騙 顧 客 之 嫌 。

該 男 子 又 指 , 店 舖 售 賣 的 龜 苓 膏 是 由 惠 州 市 惠 陽 區 的 兩 間 廠 房 供 應 , 產 品 亦 會 運 到 香 港 及 廣 州 等 地 。
andyman 發表於 2013-9-11 19:52:28 |顯示全部樓層
好無良呀的 奸商.仲成日咁多廣告,咩鬼正氣,呃人。
回復

mayl12 發表於 2013-9-11 23:40:34 |顯示全部樓層
所以較富的一群都蜂湧到港購買日用品. 因為他們對自己的沒信心, 熟知自己人的技量.
回復

小BEST 發表於 2013-9-12 08:35:23 來自手機 |顯示全部樓層
我一直都唔鐘意鬍鬚佬,好彩無幫襯佢

對呀~對呀~  發表於 2013-9-12 12:13
回復

Melb 發表於 2013-9-12 09:14:14 |顯示全部樓層
我公司同事仲日日食...
回復

八王爺 發表於 2013-9-12 09:20:24 |顯示全部樓層
好多嘢眼不見,以為乾淨。

寧被人知, 莫被人見~ 哈哈~  發表於 2013-9-12 09:48
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-12 09:48:10 |顯示全部樓層
唔記得幾多年無幫襯呢間野~  
回復

金盞花 發表於 2013-9-12 12:30:49 |顯示全部樓層
真係黑心食品, 以為香港食品响香港做有工場都算, 佢仲要由大陸工場造食品, 想吓都驚驚  仲話唔係凍車運載, 無良~~~過份~~~  佢d 龜苓膏賣得咁貴賺埋賺埋就俾佢黃金時段落廣告俾佢出埋鏡威威.  希望呢個新聞出咗之後政府做嘢啦!  咪又好似上次大x樂d燒味咁爆完出嚟又唔見有跟進就由得佢不了了之.
回復

claudiatang 發表於 2013-9-12 12:46:37 |顯示全部樓層
名符其實:龜零膏
回復

winccc 發表於 2013-9-13 23:49:29 |顯示全部樓層
好彩唔係食呢間
回復

mayl12 發表於 2013-9-14 10:15:11 |顯示全部樓層
監督不足, 誠信破產, 那有人敢再食, 隨時要結業.
回復