診所 ~ 請大家來診斷一下

作者: vkzone2002 發表于 2008-6-14 17:52:46
2765 33
診斷1:
佢地生生下唔知點解葉片拉長左, 而且啡啡地, 佢地係咪病?
DSC05006a.jpg DSC05010a.jpg DSC04988a.jpg

診斷2:
佢也有上題的毛病, 仲生生下則埋一邊, 出的花雷仲細細的唔會開花, 花雷生多數星期會自動瓜老丁埋呢~
DSC04991a.jpg DSC04994a.jpg DSC04992a.jpg

診斷3:
之前的日子佢可能過得太光明磊落, 而家生到成個波咁, 佢咪無得救?
DSC04997a.jpg DSC04998a.jpg

診斷4:
佢的花雷很細小, 不知是否正常及開唔開到呢?

診斷5:
佢愈生愈"BIG", 點算好呢? 佢地係咪病?
DSC05003a.jpg DSC05004a.jpg DSC05009a.jpg

jellyfishy 發表於 2008-6-14 18:11:59 |顯示全部樓層
唔.... 我好驚....見到咁既情況... 好驚..... 蟎呀....
回復

mandm 發表於 2008-6-14 18:50:15 |顯示全部樓層
係中左蟎!
回復

chris 發表於 2008-6-14 19:10:23 |顯示全部樓層
頭幾個都是天氣熱, AV 頂唔順出問題

1, 中蟎或焗親, 唔理咁多 CUT 晒中心點, 等佢多D空間, 記得消毒

3, 已變形的葉無得變番好, 最好放係比較暗的地方, 等佢生番D手長腳長的葉, 然後先放番佢有散光的地方, CUT 老葉 (變咗形, 換盆換泥), 過多幾個月就靚番

4, 天氣熱, D花苞會開唔到的, 消苞

5, 光照多咗D, 幼葉的葉梗生得太短, 都係果句, 減光, 不過要等佢生番靚都有難度,  CUT 中心點等佢生番D新葉最快及最簡單 (最好只留強壯無變形的幼葉, 其他的就 CUT, 但是想順便繁殖就留兩三個苗)
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-14 19:49:46 |顯示全部樓層
死啦, 真係蟎呀?
咁我連其他的AV星期一返去都係噴下BIO KILL先.
診斷1的就全CUT晒中心站置, 再加一點HI FRESH 可以嗎?

回復

chris 發表於 2008-6-14 20:43:57 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-14 19:49 發表
診斷1的就全CUT晒中心站置, 再加一點HI FRESH 可以嗎?

cut 晒中心點後要噴消毒藥水, 乾透後才加 HI FRESH

睇個樣盆1和2 成數好高, 點都好, 使足安全措施
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-15 00:27:39 |顯示全部樓層
噴什麼消毒藥水好呀? 我得BIO KILL和洗潔精和漂白水咋.
回復

chris 發表於 2008-6-15 00:33:51 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-15 00:27 發表
噴什麼消毒藥水好呀? 我得BIO KILL和洗潔精和漂白水咋.

用洗潔精同已經夠, 用洗潔精水(唔好太濃)同佢沖涼, 唔好過水, 不過就記得要吹乾就已經可以除蟎, (有蟲就要用漂白水)

BIO KILL 我無用, 所以唔多清楚
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-15 00:35:35 |顯示全部樓層
請教, 沖涼係咪淋到佢全身濕晒滴晒水咁呀?
回復

toro 發表於 2008-6-15 01:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-6-15 00:33 發表

用洗潔精同已經夠, 用洗潔精水(唔好太濃)同佢沖涼, 唔好過水, 不過就記得要吹乾就已經可以除蟎, (有蟲就要用漂白水)

BIO KILL 我無用, 所以唔多清楚 ...

係咪好似咪沖涼?
回復

cck07123 發表於 2008-6-15 01:33:09 |顯示全部樓層
yes
回復

happyfusby 發表於 2008-6-15 13:47:27 |顯示全部樓層
haha i had the same situation ah...after using neem oil for 3-4 weeks...蟎is gone.
回復

chris 發表於 2008-6-16 00:07:49 |顯示全部樓層
天氣熱, 要留心空氣是否流通, 好易焗親
回復

小白 發表於 2008-6-16 00:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-6-15 13:47 發表
haha i had the same situation ah...after using neem oil for 3-4 weeks...蟎is gone.

點用法 ????
回復

keung 發表於 2008-6-16 09:10:12 |顯示全部樓層
可能光照太強都有影響
回復

Fleur 發表於 2008-6-16 13:19:09 |顯示全部樓層
1) 我都有一盆試過咁, 我將中間有問題嘅葉切走後無噴嘢, 不過落咗hifresh,依家好番. 要噴可以噴BIO-KILL, 花花公子話BIO-KILL喺有效, 佢種嘢咁得, 信佢.
2)都覺似中嘢
3)喺咪要俾過大D過盆佢? 應該都喺太光引至"抱盆"?
4)花蕾細應該無問題(視乎品種), 我有D花蕾剛出來好細,慢慢就長大。但如果濕度同俾水唔平均都有可能唔開(書話)。
5)我會修底葉等中心可以放鬆d.
回復

Fleur 發表於 2008-6-16 14:07:15 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-6-15 00:33 發表

BIO KILL 我無用, 所以唔多清楚 ...

請問"唔太濃"即用幾多呢?同想問可唔可以用風扇吹乾呢?
回復

chris 發表於 2008-6-16 18:02:55 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-6-16 14:07 發表
請問"唔太濃"即用幾多呢?同想問可唔可以用風扇吹乾呢?

一公升水加一兩滴洗潔精, 漂白水就ok, 我都係用風扇吹乾佢炸, 應該無問題, 唔乾好大鑊, 又會出事
回復

傻朱朱 發表於 2008-6-16 21:33:59 |顯示全部樓層
唔知點解我覺得診斷3棵生菜又幾cute喎...
回復

Fleur 發表於 2008-6-17 14:34:10 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-6-16 18:02 發表

一公升水加一兩滴洗潔精, 漂白水就ok, 我都係用風扇吹乾佢炸, 應該無問題, 唔乾好大鑊, 又會出事

Thx!!!
回復

12下一頁