小時候我的志願

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-6-13 19:11:37
3575 59
比得大帝 發表於 2008-6-16 09:58:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 09:41 發表

咁細個就要咁現實, 也拜現實所賜.
等如有個女仔由細到大都渴望有父愛, 所以就十分影響她的戀愛觀 -- 愛大年紀的男人, 愛那些很成熟型的男人... etc.
細細聲講呀, 我十歲就出來做 part time架喇, 到大個左對自己 ...

十歲就出來做 part time?  做童星 ?  擦得到唔到站呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-16 10:07:46 |顯示全部樓層
我地幾個由幾歲開始,有時間就幫d山寨廠釘珠仔,到隻腳夠長就去車衣,其實車衫真係幾好搵架 ,不過一定係長假期先至做得,再大d就幫人補習.....
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 10:10:45 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-16 10:07 發表
我地幾個由幾歲開始,有時間就幫d山寨廠釘珠仔,到隻腳夠長就去車衣,其實車衫真係幾好搵架 ,不過一定係長假期先至做得,再大d就幫人補習.....

我以為釘珠仔, 車衣 係我果個年代添

我地差不多對手識yuk就在家串膠花
回復

八王爺 發表於 2008-6-16 10:14:46 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 16:55 發表
得6,7歲咋,邊有咁叻識擦鞋呀,大話都唔係好識講

哎吔... 現在先見到 ,原來睇錯咗,以为係 中一中二!

我讀間小学冇 咁 勁,要作有关大志的作文。

peter: 咁只串膠花,仲有串珠仔,入原子粒,整毛冷辦,剪線头.....超多家庭手作要做。真係唔記得果陣時边有時間玩,同讀書!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-16 10:15:34 |顯示全部樓層
死啦,爆左d最祕密既祕密出泥添
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 10:20:23 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-16 10:14 發表

哎吔... 現在先見到 ,原來睇錯咗,以为係 中一中二!

我讀間小学冇 咁 勁,要作有关大志的作文。

peter: 咁只串膠花,仲有串珠仔,入原子粒,整毛冷辦,剪線头.....超多家庭手作要做。真係唔記得果陣時边有時間玩,同讀書! ...

咁你有冇聽過 "擦沙" 吖?

其實將d針織布碎, 用手"擦"省, 擦到一條條綫, 用嚟抺嘢, 清潔用, "擦"一磅一毫子.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 10:34:53 |顯示全部樓層
我個年代都只係入d 糖果入袋, 為降落傘糖和介子糖加工...
第一次在外做 part time 係在診所做助護, hehee.... 那時公屋區人口好多, 附近也沒有醫院, 很多診所醫生一日要睇百多個病人, 我那時只係做樓面登記, 搵的不多, 但看到很多人生百態.
多多呀, 我同你個年紀加埋都未到退休年紀啦~  
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 10:45:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 10:34 發表
我個年代都只係入d 糖果入袋, 為降落傘糖和介子糖加工...
第一次在外做 part time 係在診所做助護, hehee.... 那時公屋區人口好多, 附近也沒有醫院, 很多診所醫生一日要睇百多個病人, 我那時只係做樓面登記, 搵的不 ...

講起診所登記助護, 我有次去探老豆, 自已有d傷風, 就去以前睇開果間診所探吓個醫生,
個登記助護問我睇過未,
我話睇過, 不過係好耐之前, 叫佢當我係新病人登記啦
佢好自豪咁話: 我地 d record keep 10年, 幾耐都有 record, 你 up 個名俾我得嫁啦
我話: 我最後嚟睇果次係20年前, 可能你都未出世.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 10:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 10:45 發表

講起診所登記助護, 我有次去探老豆, 自已有d傷風, 就去以前睇開果間診所探吓個醫生,
個登記助護問我睇過未,
我話睇過, 不過係好耐之前, 叫佢當我係新病人登記啦
佢好自豪咁話: 我地 d record keep 10年, 幾耐都 ...

好感足... 以前細個做助護, 見到頭50個來登記的不是醫生的親戚, 就是很熟的街坊, 很記得, 它們的登記日期是....65 - 68年 (我也未出細呢~)
到了2008年,.... 想起那班老街坊和醫生的親屬, 只有幾個還在生, 連醫他自己也去世了.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 11:39:30 |顯示全部樓層
記得細果時問阿媽點解我地冇山拜, 俾阿媽鬧到開花, 係未講 "係唔係想激死老豆搵山拜呀"果句

分析當時自己年紀細, 長輩都唔係好老, 再老啲都係大陸鄉下

後來就 "如願以償" 囉.  唉
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 11:53:53 |顯示全部樓層
講番正題, 我小時的志願係做警察

老豆話我係關帝誕果日出世, 應該從武喎
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-16 12:24:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 10:34 發表
多多呀, 我同你個年紀加埋都未到退休年紀啦~    ...

但係我想50歲就退休呀,再老d都冇力四周走啦,我仲要去好多地方玩架.......例如黃山啦,亞爾卑斯山啦,艾爾斯岩啦......少d力都唔掂呀

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-16 12:31:46 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 11:53 發表
講番正題, 我小時的志願係做警察

老豆話我係關帝誕果日出世, 應該從武喎

yee,Peter大哥如果當年做警察至而家,好可能已經係警司啦,咁點解冇做?
回復

lammanfung 發表於 2008-6-16 13:08:40 |顯示全部樓層
好的老師有很多,但不一定你會遇到。很多時候,包括我自己在內,都是一律以自己想法為中心,硬灌自己的想法給小孩,扼殺了小孩的思維發展,想像力變得有限。
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 13:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-16 12:31 發表

yee,Peter大哥如果當年做警察至而家,好可能已經係警司啦,咁點解冇做?

其實我做過吓警察嫁, 不過我地呢班學院派, 俾老差骨排斥, 我又係火爆脾氣, 做唔落.

警司?  唔會啦, 官場啲嘢, 要好識做人至得嫁, 唔啱我嘅
回復

Fleur 發表於 2008-6-16 14:21:52 |顯示全部樓層
老實講, 做邊行都喺要好識做人, 間間公司都有辦公室政治. 無論幾俾心機做好份工, 幾唔搞事, 上司同同事都唔一定認同賞識,反之,充滿妒忌 .....

我好運搵到好老公, 唔使對住d衰人, 從此可以做自己喜歡嘅嘢,  我要多謝上帝. 事隔幾年, 但我仍然好多時發夢見番以前唔開心嘅嘢同衰人, 原來對我有少少打擊.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 14:48:28 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-6-16 14:21 發表
老實講, 做邊行都喺要好識做人, 間間公司都有辦公室政治. 無論幾俾心機做好份工, 幾唔搞事, 上司同同事都唔一定認同賞識,反之,充滿妒忌 .....

我好運搵到好老公, 唔使對住d衰人, 從此可以做自己喜歡嘅嘢,  我要多 ...

呢d係我做人做嘢失敗的地方, 做咗幾十年嘢, 我都唔肯玩政治, 唔肯擦鞋, 忍唔到就走
回復

Fleur 發表於 2008-6-17 15:05:25 |顯示全部樓層
Peter, 我休息咗幾年後,  過咗d唔同嘅生活, 我覺得世界好大, 一生人要學要做嘅好多, 公司嘅人同事都應只喺人生一小部份.  我唸如果我打番工嘅態度會好唔同, 如果份工有前途就忍吓, 唔一定話要擦, 我覺得同同事君子之交就最好,小d衝突.  仍然會努力做好份工, 不過就唔會再100%投入, 而且會學定嘢, 試吓發展自己part-time, 計劃如果quit咗都可以有另一份工養自己, 今時今日搵食好難.

p.s 我其實幾年來都有一直學唔同嘅嘢, 其中一樣已有專業資格, hehe, 因為我無安全感, 第日如果同老公有唔開心, 咁我都可以自己過活, .
回復

八王爺 發表於 2008-6-17 15:14:32 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 03:20 發表

咁你有冇聽過 "擦沙" 吖?

其實將d針織布碎, 用手"擦"省, 擦到一條條綫, 用嚟抺嘢, 清潔用, "擦"一磅一毫子.

係 「拆紗」!
我有做过拆紗, 不过 做过d更需要技朮嘅,我都唔記得 大人 奌講果個詞。
主要係 d 出口毛衣 有夾口位,必定有多出來的水口,要「抽線」好似拆冷衫咁拆咗去,如果有d夾口唔好,要用支勾針幫個夾口 勾番。那時做一件有一蚊,算係高薪手作。

kim 做助護登記之类的工作,真係唔係人人都得。
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-17 15:50:44 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-17 15:14 發表

係 「拆紗」!
我有做过拆紗, 不过 做过d更需要技朮嘅,我都唔記得 大人 奌講果個詞。
主要係 d 出口毛衣 有夾口位,必定有多出來的水口,要「抽線」好似拆冷衫咁拆咗去,如果有d夾口唔好,要用支勾針幫個夾口 勾番。那時做一 ...

我覺得小時候自己都算好彩,雖然說不上要乜有乜,至少有飯開有衫著有個好居所.
小學做助護就只是做做登記清潔之類既簡單工作.
中三打後就可以做埋探熱配葯.
高中時可以幫人打針喇~ 
以前做診所助護無需要任何資格,識中文就得喇,加上那位醫生又好孤寒(嘻嘻),請1個part time1個 full time,每個月淨係俾助護既人工加晒都唔洗$5000.
試諗下,一日50個病人,每人俾 min. $120診金,一個月就.... 呢位醫生真係肥到襪都著唔落啦.
回復