小時候我的志願

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-6-13 19:11:37
3574 58
記得小一小二時,老師必定要作文寫我的志願,當時我好老實咁寫左我想當護士,因為人工高,福利好,又係政府工,有退休保障,又有ot,假期多.................終於比老師打回頭叫我再
cross 發表於 2008-6-13 19:14:57 |顯示全部樓層
我好似未作過
我細細個係想做發明家
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 19:18:07 |顯示全部樓層
你個代可能已經唔興呢個題目了
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 19:37:55 |顯示全部樓層
繼續
老師當時仲要放學後去問話,佢話我咁既觀念係唔 o岩,要我重做,咁我咪再作過,我今次寫做護士可以幫助人,照顧傷病老幼,為社會又出到一分力........,今次威啦,有80幾分,從果陣開始,已經學會唐人講唐話,西人講西話,但係絕不能講心底話
回復

cross 發表於 2008-6-13 20:07:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 19:37 發表
繼續
老師當時仲要放學後去問話,佢話我咁既觀念係唔 o岩,要我重做,咁我咪再作過,我今次寫做護士可以幫助人,照顧傷病老幼,為社會又出到一分力........,今次威啦,有80幾分,從果陣開始,已經學會唐人講唐話,西人講西話, ...

女性動物都係叫靚女
理得佢怪獸定真靚
回復

八王爺 發表於 2008-6-13 22:41:57 |顯示全部樓層
呵呵 ~ 我比較擦鞋,而且老師一定唔會叫我作過。

因為我的志願是做老師! 佢直情「冧 」晒!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 23:55:42 |顯示全部樓層
得6,7歲咋,邊有咁叻識擦鞋呀,大話都唔係好識講
回復

藍天使 發表於 2008-6-14 00:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 23:55 發表
得6,7歲咋,邊有咁叻識擦鞋呀,大話都唔係好識講

試多一兩次比人叫重做就會學到野架喇
回復

遙日 發表於 2008-6-14 23:40:55 |顯示全部樓層
英文作文寫過呢個題目,我寫shop keeper,
其實我係想話自己開舖頭,但我小學英文差,唔識用owner,只好寫keeper
結果俾我miss當眾讀我篇文出來,話我志願果係做售貨員,無大志﹗
講真,當時俾佢咁踩,我好hurt…(即使我真係無大志,都不應該咁樣當眾羞辱我,況且點解shop keeper就一定係無大志?)

而寫中文作文,我的志願係:考古學家﹗
不過呢個志願,係我中一之後,知道考古學家要識好多英文、日晒雨淋落手落腳去掘野後,就放棄左lu…
回復

小孩子 發表於 2008-6-14 23:52:28 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-6-14 23:40 發表
英文作文寫過呢個題目,我寫shop keeper,
其實我係想話自己開舖頭,但我小學英文差,唔識用owner,只好寫keeper
結果俾我miss當眾讀我篇文出來,話我志願果係做售貨員,無大志﹗
講真,當時俾佢咁踩,我好hurt…(即使我真係無大 ...

個miss咁衰既
為人師表都咁樣,唉...
職業無分貴賤,唔係咩?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-14 23:57:36 |顯示全部樓層
咪係囉,咁都有
回復

爬牆虎 發表於 2008-6-15 00:08:01 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 19:11 發表
記得小一小二時,老師必定要作文寫我的志願,當時我好老實咁寫左我想當護士,因為人工高,福利好,又係政府工,有退休保障,又有ot,假期多.................終於比老師打回頭叫我再作過 ...

細個時睇報紙,成日見到請文員, 心想,大個做文員應該唔難啩。
所以,親戚問我想做咩,我就話要做文員,我老豆仲好開心添。
依家林番起,真係好搞笑
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-15 00:32:35 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 19:11 發表
記得小一小二時,老師必定要作文寫我的志願,當時我好老實咁寫左我想當護士,因為人工高,福利好,又係政府工,有退休保障,又有ot,假期多.................終於比老師打回頭叫我再作過 ...

我都未遇過這題目啊! 但我相信你那位老師好唔老實喎! 為作文而作文, 你寫的沒有問題, 是好現實分析呀!
反而我仔仔, 佢成日話長大後要返爸爸工作的公司引而自豪, 爸爸一定好安慰.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-15 00:53:49 |顯示全部樓層
佢一定見到爸爸返工個樣好正,所以咁講呢
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-15 07:39:39 |顯示全部樓層

乜咁細個就咁現實既~
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-15 07:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-13 22:41 發表
呵呵 ~ 我比較擦鞋,而且老師一定唔會叫我作過。

因為我的志願是做老師! 佢直情「冧 」晒!

你又唔洗咁.... 擦鞋~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-15 10:53:52 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-15 07:39 發表

乜咁細個就咁現實既~

我地小時侯真係好窮,一件衫由大家姐到細細細妹著到爛為止,連屋租都冇錢交 ,我老豆又一時有工開一時冇,所以搵份安定人工高既工係首願
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-15 23:53:58 |顯示全部樓層
有網名比你睇,pro既工作,要有專業知識--用腦 既工作

回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 09:41:27 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-6-15 11:15 發表

水母真係唔知人間疾苦 ...

我做野都見過唔少十歲八歲既小妹妹, 揪住幾個細佬妹去街, 講野做野真係成個大人咁

咁細個就要咁現實, 也拜現實所賜.
等如有個女仔由細到大都渴望有父愛, 所以就十分影響她的戀愛觀 -- 愛大年紀的男人, 愛那些很成熟型的男人... etc.
細細聲講呀, 我十歲就出來做 part time架喇, 到大個左對自己都仲係有d 枯寒~~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 09:58:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 09:41 發表

咁細個就要咁現實, 也拜現實所賜.
等如有個女仔由細到大都渴望有父愛, 所以就十分影響她的戀愛觀 -- 愛大年紀的男人, 愛那些很成熟型的男人... etc.
細細聲講呀, 我十歲就出來做 part time架喇, 到大個左對自己 ...

十歲就出來做 part time?  做童星 ?  擦得到唔到站呀?
回復

123下一頁