學習的意義 ~ ~ ~

作者: vkzone2002 發表于 2008-6-12 14:03:22
2319 20
學習的意義 ~ ~ ~
有一天坐在巴士中, 聽到前面兩人的對話.
A: 我會考時都無C呀D呀. 全部唔係A就B啦…….
B: 但係咁又點呢…..宜家咁又係同我一樣返份工. 我當時無A又無B, 連C都無呀.
A: 學歷都唔代表到乜野, 人人話努力讀書找份好工, 其實根本唔係一定成正比的. 學習真係無意義.
B: 學習本是有意思的, 只係宜家人人學習都只係為生活姐. 如果唔為生活找工作, 學習只為學習, 學習本質是十分好的.
A: 哎 ~ 宜家什麼野都無左本質架啦, 只有最終目的就係錢! 某某醫生收費驚人, 某某學校學費也驚人, 但醫生本質應是救人非賺大錢, 學校本質應是教育下一代非第一目標是賺大錢和出名. 衣食住行統統都係要有錢, 錢係最基本的, 有了錢才可講其他既志願呀, 理想呀, 興趣呀…..似乎無錢等於無生活.

聽後我也覺得這個社會太可悲了, 太無奈.

prodorothyhkg 發表於 2008-6-12 17:20:26 |顯示全部樓層
我讀書好多時只係興趣居多,可能我好學卦 (睇下邊科咋),我後生讀書從來都未開過夜車,又唔去"拉記",成績都ok啦算中上,但係應用向生活上就唔夠靈活,成日比隻公話我"都唔知你咪出貓ge"
其實如果要開夜車又要不停咁去搵料去讀冇興趣d科目真係好痛苦,其實學習自己的興趣是一種享受,個陣讀係精英班,d老師其實好有心,用好多生活實例來做教學,所以容易入腦,真係要多謝佢地......除左教物理個條"mul lay" .....

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-12 17:53:28 |顯示全部樓層
我又覺得而家d學生對學習失晒興趣,就好似學琴咁,我曾經問朋友的女兒學成點呀(已經14歲),佢地話唔知呀,你問呀媽啦
又有朋友成日要帶d仔女去學lee樣學個樣,我問佢地d小朋友鍾唔鍾意架,但母子(女)同心咁講......選學校有分加架
回復

cross 發表於 2008-6-12 18:52:54 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-12 14:03 發表
學習的意義 ~ ~ ~
有一天坐在巴士中, 聽到前面兩人的對話.
A: 我會考時都無C呀D呀. 全部唔係A就B啦…….
B: 但係咁又點呢…..宜家咁又係同我一樣返份工. 我當時無A又無B, 連C都無呀.
A: 學歷都唔代表到乜野, 人人話 ...

奈何這是事賓
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-13 10:50:37 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-12 17:20 發表
我讀書好多時只係興趣居多,可能我好學卦 (睇下邊科咋),我後生讀書從來都未開過夜車,又唔去"拉記",成績都ok啦算中上,但係應用向生活上就唔夠靈活,成日比隻公話我"都唔知你咪出貓ge"
其實如果要開夜車 ...

你真的好彩, 喜歡學習.
我自己呢, 我唔鍾意學history,英文和數學那些代數呀…….(係根本無興趣), 但這些返學一定要學唔係課外活動, 無得揀唔學.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 17:25:01 |顯示全部樓層
其實我ge好學只係在堂上only,放學後就全部自由活動時間,連拎起本書都懶,不過屋企極窮,要去做 part time 先有零用$使咋 ,十歲左右仲要幾姊妹輪流煮飯(父母要做工),好彩呀媽同呀老豆識得製造,自己記性好,如果唔係都唔知點算 law
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-13 17:34:35 |顯示全部樓層
多口問下, 如果告訴你唔返學讀書一樣可以找到一份好工作咁你仲讀唔讀呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 17:37:46 |顯示全部樓層
不過我地個代(起碼我讀書的一班)又真係相當純品,真係專師重道個隻,而且d老師又幾抵死架,明知我地唔瘀得,上堂時成日抽問,所以上堂要相當專心,免得出醜
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 17:40:45 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-13 17:34 發表
多口問下, 如果告訴你唔返學讀書一樣可以找到一份好工作咁你仲讀唔讀呀?

睇下邊科啦,前兩年我有興趣讀中醫架,如果唔係養左對傻狗好可能已經去左成都啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-13 17:44:45 |顯示全部樓層
讀書除o左讀書本知識外,我覺得更重要係學習做人道理~
老師既個人品格對學生有好大影響,慶幸曾經遇上好老師~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 18:08:34 |顯示全部樓層
但係我呢世人遇上最最最差的老師就你中五時的物理佬,因為佢超"渣",話晒我地個班人都算係斤兩十足家馬,佢居然唔備課上堂,咁咪比d學生"姪"囉,佢條氣又唔順,咁咪成日向堂上作無謂口舌之爭,我地曾經聯名要求炒佢魷架,不過校長怕事,話我地仲有幾個月就畢業,唔好搞大件事;而當時又冇錢,莫講去補習,連past paper影印都唔夠,終於物理科係取失望個科,得返半桶水咋
回復

Tony 發表於 2008-6-13 18:11:51 |顯示全部樓層
有了錢才可講其他既志願呀, 理想呀, 興趣呀…..似乎無錢等於無生活<----------佢又講得冇錯ga喎,錢唔係萬能,但冇錢就萬萬不能呀麻
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 18:31:46 |顯示全部樓層
講開理想志願,我從細就想當護士,當年我考護士學校,明明前幾年已經向d師姐搜集資料啦,居然當年多左一個高度限制,幾傷心呀,但lee個限制3年後又取消左(冇明文寫出來,只係有比我矮小的師妹被取錄),激死我啦
回復

nuage 發表於 2008-6-13 18:36:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 17:40 發表

睇下邊科啦,前兩年我有興趣讀中醫架,如果唔係養左對傻狗好可能已經去左成都啦

我都曾考慮過去成都大學讀高級營養師﹗
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 18:41:01 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-13 18:36 發表

我都曾考慮過去成都大學讀高級營養師﹗

咁點解放棄?
回復

nuage 發表於 2008-6-13 18:43:51 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-13 18:41 發表

咁點解放棄?

因為我屋企要供樓﹗
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-13 18:55:54 |顯示全部樓層
又係錢既問題
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-14 01:31:17 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-13 17:44 發表
讀書除o左讀書本知識外,我覺得更重要係學習做人道理~
老師既個人品格對學生有好大影響,慶幸曾經遇上好老師~

記得當年喜歡家政堂,上堂好開心因係自己喜歡學的東西,但這科學校只當閒科,成績計得很少。不過仍很想學,這就是我的真正喜歡學而學了。
係呀係呀,如果可以:
書本知識非興趣可以唔收;
但學校其實應考慮一下以加開德育,品德,分析,人係關係,溝通,家庭關係等科目實際好多。這些才必收科,咁對整個人生仲有價值!
回復

Tony 發表於 2008-6-14 01:42:21 |顯示全部樓層

回復 20# vkzone2002 的帖子

令我諗起"求學不是求分數":
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-14 02:25:40 |顯示全部樓層
忽然諗起一個朋友,佢o係美國讀大學,主修電腦.
識佢既時剛剛畢業三四年,我覺得佢簡直係十項全能~
佢間大學鼓勵學生多d參與課外活動,呢d活動全部可以計學分,所以佢揀o左學golf, 滑雪,保齡球,溜冰,桌球,網球,壁球......
當年我地成班朋友都好健康,鍾意做運動,次次佢都係表現最出色o個個~
佢做每一樣野都好有自信,但一d都唔囂張~
雖然佢用o左好多時間學d非書本常識,但係都冇荒廢到電腦知識~
可惜呢種教育制度冇可能o係香港出現~
回復

12下一頁