繽紛色彩羣芳會

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-6-9 21:37:32
16396 153
Monse 發表於 2008-7-23 04:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-7-22 11:49 發表
[quote]原帖由 伯爺婆 於 2008-7-17 10:51 發表

Monse,呢只天竺葵似唔似舊年我哋種過果只“天使之眼”,好靚哦。

係好似樣,但我地種既比較偏向粉紅色,伯爺婆 種既是紫色的,但葉子就生得一模一樣喇,我果棵前果排淋左雨死左Lu,呢幾個月落既雨令到我家部份花花都死了,唉!唔緊要啦咪當留些空位來秋播。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:24:18 |顯示全部樓層

Habenaria Radiata 鷺草

栽種了五個月的鷺兒終於飛啦,由小小的球根變成一對展翼鷺兒,伯爺婆眞是喜出望外。

sagisoo 43.jpg

sagisoo 050.jpg

sagisoo 072.jpg

sagisoo 075.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:31:36 |顯示全部樓層

Epiphyllum Hybrid 令箭荷花/孔雀仙人掌

一年一度令箭荷花開,今年每一種顏色的都起了特多花蕾,可嘆的是雨水過多,差不多一半的花蕾消了苞,沒消苞的也開不到往年的水準,花型比前細少,花壽亦較短。

最早開是這個鮮紅的,每年都開花廿多朵,今年起了三十多個花蕾,最終只有廿多朵成花。

my garden 08 986.jpg

my garden 08 1074.jpg

my garden 08 1059.jpg

my garden 08 1069.jpg

my garden 08 1129.jpg

my garden 08 1126.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:36:09 |顯示全部樓層
接着開的是這桃紅的,很是耀目的色澤,今年亦比往年多花蕾,同樣地亦有一部份消了苞,花開時正巧下雨天,美麗的花兒被淋得花容失色,可惜得很。

my garden 08 1051.jpg

my garden 08 1053.jpg

my garden 08 1048.jpg

my garden 08 1182.jpg

my garden 08 1183.jpg

my garden 08 1188.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:40:16 |顯示全部樓層
最後開的是這黄色的,伯爺婆的最愛,起了十多個花蕾,亦有些消了苞,現已開了四朵,尚有數朵待開。

my garden 08 982.jpg

my garden 08 1132.jpg

my garden 08 1131.jpg

my garden 08 1176.jpg

my garden 08 1175.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:45:54 |顯示全部樓層
my garden 08 1173.jpg

my garden 08 1219.jpg

my garden 08 1249.jpg

my garden 08 1252.jpg

my garden 08 1168.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-23 07:54:04 |顯示全部樓層
這兩盆是去年九月尾種的,本不該來花,意料之外,這桃紅的居然帶有花蕾四個,因着天氣關係,只有一個成花,可惜。另那盆魚骨似的是與朋友交換來的,沒有來花的象徵,但也長得不錯,寄望明年。

my garden 08 1004.jpg

my garden 08 686.jpg

my garden 08 688.jpg

my garden 08 904.jpg

my garden 08 1082.jpg

my garden 08 1218.jpg

my garden 08 1228.jpg
回復

alextang 發表於 2008-7-23 08:36:58 |顯示全部樓層

我的令箭荷因下雨,
全軍覆沒呀。 sorry !

希望其它花友沒事!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-23 10:06:29 |顯示全部樓層
你的令箭荷種得很美啊!隻隻色都搶眼!
回復

Monse 發表於 2008-7-23 14:33:56 |顯示全部樓層
伯爺婆
我家的兩棵令箭荷花今年都淋左雨呀,爛左兩片葉 ,好難得來到我家才長出的新葉,唉!心痛死了 ,好彩挽救到,希望出年開到花啦
回復

花草之家 發表於 2008-7-23 16:16:23 |顯示全部樓層
伯爺婆種的花花真漂亮
回復

花草之家 發表於 2008-7-23 16:21:38 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-7-14 04:57 發表
很是鮮艷的小花兒,花開不斷,有誰知道她的中文名稱,可否相告?

馬纓丹又叫五色梅,俗稱臭花。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-24 07:51:55 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-7-23 08:36 發表

我的令箭荷因下雨,
全軍覆沒呀。 sorry !

希望其它花友沒事!

我呢邊嘅天氣都十分差,成日落雨,淋到啲令箭荷花頂多開兩日就殘,天氣又忽冷忽熱,你睇吓我嗰啲令箭荷花嘅葉幾咁醜樣,出年都唔知有冇花開囉。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-24 08:03:58 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-23 14:33 發表
伯爺婆
我家的兩棵令箭荷花今年都淋左雨呀,爛左兩片葉 ,好難得來到我家才長出的新葉,唉!心痛死了 ,好彩挽救到,希望出年開到花啦 。 ...

Monse
爛葉嘅原因可能妳啲泥唔夠疏水,落得雨多,啲泥過濕就會爛葉,我夏天放佢哋响户外都係任佢哋日曬雨淋,冬天响室內個幾月先淋一次水咋。我都好希望你開到花俾我睇。
回復

呵呵笑 發表於 2008-7-24 21:45:39 |顯示全部樓層
好見令箭荷花啦!紅色黃色都好靚啊!
連番落雨,漚爛佐一盆,真係好心痛啊!
好在另外一盆就好健康。

唔知葉邊生出嚟呢啲會唔會有機會係花呢?

回復

伯爺婆 發表於 2008-7-25 06:53:34 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-7-24 21:45 發表
好在另外一盆就好健康。

唔知葉邊生出嚟呢啲會唔會有機會係花呢?

51966 ...

呵呵笑
妳棵令箭荷種咗一年算生得幾大喎,妳留意睇吓,葉邊生出嚟嗰啲如果扁身嘅就係葉,圓身嘅就係花嚟架。希望妳嗰啲係花啦,開花記得貼相我睇呀。
回復

花草之家 發表於 2008-7-26 11:49:40 |顯示全部樓層
鷺草好可愛, 請問是播種子的嗎?生長適温係幾多度,廣東的天氣能種嗎?
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-26 20:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-7-26 11:49 發表
鷺草好可愛, 請問是播種子的嗎?生長適温係幾多度,廣東的天氣能種嗎?

是球根,我是第一次種,很幸運開到花,香港花友如大俠、wilson及 roger都種到開花,可能是天氣的關係,他們的鷺草比我的早開個多月,我想如果香港的天氣種到,廣東的天氣相信亦能種。
回復

littlejojo 發表於 2008-7-26 20:57:12 |顯示全部樓層
鷺草真係好靚呀~~~add6icon
第2張好似展翅高飛咁...add7icon
回復

Monse 發表於 2008-7-27 00:05:52 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-7-24 08:03 發表

Monse
爛葉嘅原因可能妳啲泥唔夠疏水,落得雨多,啲泥過濕就會爛葉,我夏天放佢哋响户外都係任佢哋日曬雨淋,冬天响室內個幾月先淋一次水咋。我都好希望你開到花俾我睇。 ...

伯爺婆
我都係時候幫佢換過大啲既盆順便換埋疏水既泥比佢,唔該晒你的提醒呀。

原帖由 呵呵笑 於 2008-7-24 21:45 發表
好在另外一盆就好健康。

呵呵笑
點解你果棵令箭荷花大得咁犀利既,我棵就好似你盆裡最細小果塊咁上吓大咋,你比咩肥佢架?
回復