繽紛色彩羣芳會

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-6-9 21:37:32
16385 153
嚴冬過後,大地回春,伯爺婆的花園亦己慢慢地甦醒過來。
由於去年冬季積雪過多,園中的花草樹木傷亡慘重,在園中生長了十六年的紫杜鵑己返魂無術,最是痛心............

積雪溶清後,最早登塲的是一些有花的灌木.............

伯爺婆 發表於 2008-6-9 21:49:11 |顯示全部樓層

Japanese Quince 木瓜海棠

紅的
my garden 08 016.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 21:50:55 |顯示全部樓層
my garden 08 017.jpg

my garden 08 030.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 21:55:50 |顯示全部樓層
白的
my garden 08 022.jpg

my garden 08 018.jpg

my garden 08 072.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 22:00:11 |顯示全部樓層

Lilac 紫丁香

串串丁香靜靜地開,微風吹過,紫丁飄香..............好香.............
my garden 08 023.jpg

my garden 08 049.jpg

my garden 08 066.jpg

my garden 08 068.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 22:04:22 |顯示全部樓層

Magnolia Soulangiana ‘Susan’ 洋玉蘭

可憐的洋玉蘭被積雪壓斷了主幹,尚能開花算萬幸了。
每年春天一到,這洋玉蘭就趕着開了花才開葉,大大的花兒開在光溜溜的樹幹上,蠻是好看。
my garden 08 020.jpg

my garden 08 040.jpg

my garden 08 047.jpg

my garden 08 038.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 22:07:59 |顯示全部樓層

接着就是一些多年生植物

Douglas Phlox 矮種福祿孝很快爬滿地..............

my garden 08 032.jpg

my garden 08 033.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 22:12:15 |顯示全部樓層

Lily of the Valley 鈐蘭

鐵線蓮腳下的鈐蘭破土而出,嬌小可人,發出淡淡幽香.............

my garden 08 025.jpg

my garden 08 083.jpg

my garden 08 134.jpg

my garden 08 202.jpg

my garden 08 203.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-9 22:15:40 |顯示全部樓層

Iris鳶尾花

很會大,不錯看,惜是花期太短.............

my garden 08 194.jpg

my garden 08 212.jpg

my garden 08 193.jpg

my garden 08 146.jpg
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-9 22:26:03 |顯示全部樓層
百花齊放, 令人悶你全消啊
回復

Exodus 發表於 2008-6-9 22:31:09 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-6-9 22:04 發表
可憐的洋玉蘭被積雪壓斷了主幹,尚能開花算萬幸了。
每年春天一到,這洋玉蘭就趕着開了花才開葉,大大的花兒開在光溜溜的樹幹上,蠻是好看。

Magnolia × soulangiana 'Susan' 是二喬木蘭
洋玉蘭是另一種純白大花Magnolia grandiflora

紫丁香好正
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-9 22:32:56 |顯示全部樓層
好靚呀
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-10 02:47:04 |顯示全部樓層

Euphorbia Spurge錦地草

my garden 08 206.jpg

my garden 08 132.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-10 02:51:16 |顯示全部樓層

Solomon's Seal多花黄精?

長得奇慢的傢伙,奶白的花兒像一串串的小鈴,很是可愛.............

my garden 08 275.jpg

my garden 08 278.jpg

my garden 08 279.jpg
回復

ハマナス 發表於 2008-6-10 02:55:26 |顯示全部樓層
紫丁香好靚呀! 仲有我最愛嘅鈴蘭
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-10 02:58:12 |顯示全部樓層

Clematis 'Miss Bateman' 命名 '貝特曼小姐' 的鐵線蓮

早春開花的 '貝特曼小姐' 寄居在我園中二十載,算是長壽,每年五月初准時開花,今春天氣奇冷,遲到了整整一個月.............

my garden 08 253.jpg

my garden 08 267.jpg

my garden 08 300.jpg

my garden 08 309.jpg

my garden 08 389.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-10 03:03:52 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-10 02:55 發表
紫丁香好靚呀! 仲有我最愛嘅鈴蘭

多謝ハマナス嚟賞花吖..........紫丁香唔止靚,仲好清香架。
回復

Monse 發表於 2008-6-10 04:13:49 |顯示全部樓層
伯爺婆

好囉!终於見到你貼花相囉,咁多果品種都是我喜歡的花花,特別是'貝特曼小姐'喇,佢一次過開咁多花來回報你啊,二十年來沒有白費你的養育之恩呀。

你剛好來得及時呀,你的花花令最近浸悶的花草版添了生氣,天氣開始熱了香港這邊開始少左啲花花睇架啦。

我都有棵紫丁香種左兩年了,種子是來自很遠的花友分享的, 兩年來只得七、八吋高,剛巧今天看到長了幾片新葉,遲些日子炎夏來時佢就要 禿頭過日子了,好殘忍是吧,明知香港是不適合紫丁香生長我就硬留她在我家,所以我唔咁種鐵線蓮囉

另外 Douglas Phlox (葡性)福祿孝我找了很久都找不到種子買,你是買小苗回來種的嗎?這款福祿孝還有白色跟粉紅色的,其實佢係日本稱為“芝櫻”係日本北海道都係五月開花的。

芝櫻參考綱
http://kanko.pref.hokkaido.jp/fl ... goyomi/zukan08.html

有空就繼續貼相囉,這個炎夏靠看你的花相來止咳了。
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-10 07:54:55 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-10 04:13 發表
伯爺婆

好囉!终於見到你貼花相囉,咁多果品種都是我喜歡的花花,特別是'貝特曼小姐'喇,佢一次過開咁多花來回報你啊,二十年來沒有白費你的養育之恩呀。

你剛好來得及時呀,你的花花令最近浸悶的花草版添了生氣,天氣開始熱了香 ...

早晨Monse...........乜妳咁早嚟賞花呀?鐵線蓮通常都係十五至二十年壽命,我呢棵己是高齡,所以前年我種多幾棵,今早發現其中兩棵起有花蕾兩個,遲下開花貼俾妳睇。

舊年我又種多棵叫Sensation嘅Lilac,啲花係紫色綑白邊架,依家只得八吋高,有排未有花睇,準備九月時種落地過冬。

Douglas Phlox“芝櫻”個名好靚喎,記住先,我對啲植物嘅中文名唔多熟悉,响呢喥我學咗唔少啦,芝櫻係好多年前從朋友嘅 rock garden分株嚟嘅,好鬼粗生,但又好靚。

呢兩日突然暖到成三十度,所以花園啲花就爭往嚟開,妳分享嘅藍白雪花早排凍到死吓死吓,呢兩日見佢大啲喇,希望快啲快啲起花。
回復

Aalon 發表於 2008-6-10 08:28:52 |顯示全部樓層
異國的春天給人春回大地的感覺特別強烈, 我尤其喜愛錦地草, 很清涼的顏色
回復