繽紛色彩羣芳會

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-6-9 21:37:32
16411 153
Monse 發表於 2008-6-19 21:48:15 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-6-19 10:45 發表
你家的虞美人好靚 ,在香港清涼的天氣很短,根本沒有足夠時間讓種虞美人由播種到開花,我種親虞美人大多數失敗收場

Aalon你講得好啱吖,無論我幾咁努力都係無用呀。

伯爺婆
你家的虞美人是每年到左咁上下就會自動自覺跑出來架?哦!你果邊虞美人咁容易種架,只要種過一年之後年年會有,真羨慕你啊。
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-20 05:04:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-19 21:48 發表

Aalon你講得好啱吖,無論我幾咁努力都係無用呀。

伯爺婆
你家的虞美人是每年到左咁上下就會自動自覺跑出來架?哦!你果邊虞美人咁容易種架,只要種過一年之後年年會有,真羨慕你啊。 ...

喺吖...........我啲虞美人年年都曾自動自覺跑出來架,重會越生越多添,我最失敗喺種 blue Himalayan poppy,今年已經喺第四次嘗試了,希望能開到花貼相妳睇啊。
回復

Aalon 發表於 2008-6-20 15:52:19 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-6-20 05:04 發表

喺吖...........我啲虞美人年年都曾自動自覺跑出來架,重會越生越多添,我最失敗喺種 blue Himalayan poppy,今年已經喺第四次嘗試了,希望能開到花貼相妳睇啊。 ...

早前我就是在網上訂購了這blue Himalayan poppy ,"law lee chin"...  睇o黎都係凶多吉少

Meconopsis grandis.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-24 08:11:22 |顯示全部樓層

Blue Himalayan Poppy

原帖由 Aalon 於 2008-6-20 15:52 發表

早前我就是在網上訂購了這blue Himalayan poppy ,"law lee chin"...  睇o黎都係凶多吉少

Aalon睇吓...........我兩棵 blue Himalayan poppy依家生到咁樣,希望遲吓來花,呢隻花我在數年前種過三次,開嘅花色真係 true blue架,可惜三次都係開完花後唔知俾乜蟲食到連影都唔見埋,希望今次我能保住佢哋啦。

my garden 08 732.jpg

my garden 08 733.jpg
回復

Aalon 發表於 2008-6-24 16:24:09 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-6-24 08:11 發表

Aalon睇吓...........我兩棵 blue Himalayan poppy依家生到咁樣,希望遲吓來花,呢隻花我在數年前種過三次,開嘅花色真係 true blue架,可惜三次都係開完花後唔知俾乜蟲食到連影都唔見埋,希望今次我能保住佢哋啦。

...

開到花已經羨慕死人啦....
回復

suxing 發表於 2008-6-28 23:00:24 |顯示全部樓層
好靚啊!好想有機會都試種一下.

回復

伯爺婆 發表於 2008-6-29 03:45:30 |顯示全部樓層

再上Clematis 鐵線蓮

種植了兩年的初夏品種,今年第一次來花,可惜的是兩者分別不大,有點失望..............

The President

my garden 08 525.jpg

my garden 08 683.jpg

my garden 08 691.jpg

Edo Murasaki

my garden 08 695.jpg

my garden 08 737.jpg

my garden 08 698.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-6-29 03:53:22 |顯示全部樓層

Oxalis 酢醬草

紫葉

plants 1574.jpg

plants 1573.jpg

綠葉

plants 1575.jpg

plants 1576.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-6-29 09:21:50 |顯示全部樓層
哎吔 .... 愛死那罌粟花 ....
回復

阿晴 發表於 2008-6-29 18:23:36 |顯示全部樓層
令人羨慕r~~全部都好令~~ 溫帶生長ge花木係唔同d~~好夢幻r~~
hk冇可能見到咁ge景像~我從來都未見過咁大朵ge牡丹~~ 咁大朵對我黎講淨係國畫入面先有…

回復

alexand52028 發表於 2008-6-29 18:28:06 |顯示全部樓層
好靚!!
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-5 09:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-29 09:21 發表
哎吔 .... 愛死那罌粟花 ....

多謝王爺光臨賞花,那罌粟花很是惹人憐,惜是紅顏命薄,花壽極短呢...............
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-5 09:42:14 |顯示全部樓層

Hydrangea Annabelle 白繡球

這個白繡球每年從七月起開花,一直開到秋末霜降時。今年天氣奇差,雨水不斷,本該很美的繡球也看來垂頭喪氣。

my garden 08 859.jpg

my garden 08 857.jpg

my garden 08 731.jpg

my garden 08 730.jpg

my garden 08 799.jpg

my garden 08 858.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-5 09:48:51 |顯示全部樓層

Primrose 紅櫻草

很是嬌媚的紅櫻草,每年都準時回來跟我打招呼。

my garden 08 095.jpg

my garden 08 151.jpg

my garden 08 255.jpg
回復

Monse 發表於 2008-7-5 11:30:22 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 伯爺婆 於 2008-7-5 09:42 發表
這個白繡球每年從七月起開花,一直開到秋末霜降時。今年天氣奇差,雨水不斷,本該很美的繡球也看來垂頭喪氣。[quote]

伯爺婆
係喎,繡球花無舊年貼既繡球花相咁靚呀,你加拿大個邊今年都同香港一樣雨水多吖?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-5 11:41:52 |顯示全部樓層
係wow,伯爺婆個面又係百花盛放既時間啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-7-5 14:31:22 |顯示全部樓層
伯爺婆又帶啲咁靚嘅花嚟毒我哋啦
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-5 15:20:42 |顯示全部樓層
曾經在歐遊時見過的虞美人/罌粟花印象難忘, 婆婆家的罌粟花也開得很美很美, 花開花落, 水母腦海還是想著這花, 惜香港天氣無幸種生這個花兒, 唯有期待婆婆多貼花相止止渴啊~
婆婆很有耐性, 由花兒含苞待放到盛放的美貎也攝下來, 真係十個讚啊!!
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-10 10:43:16 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-5 11:30 發表
[quote]原帖由 伯爺婆 於 2008-7-5 09:42 發表
這個白繡球每年從七月起開花,一直開到秋末霜降時。今年天氣奇差,雨水不斷,本該很美的繡球也看來垂頭喪氣。[quote]

伯爺婆
...

今年天氣好唔正常,初春時該下雨又唔下,炎夏就狂風暴雨不斷,園中蟲患嚴重,最恨那蝸牛與鼻涕蟲,佢哋不但止咬花,連葉都唔放過,眞係豈有此理。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-10 10:49:05 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-5 15:20 發表
曾經在歐遊時見過的虞美人/罌粟花印象難忘, 婆婆家的罌粟花也開得很美很美, 花開花落, 水母腦海還是想著這花, 惜香港天氣無幸種生這個花兒, 唯有期待婆婆多貼花相止止渴啊~
婆婆很有耐性, 由花兒含苞待放到盛放的美 ...

多謝水母版主嚟賞花吖..........可惜今年雨水太多,淋到伯爺婆園中嘅花兒垂頭喪氣,個個都不肯展顏歡笑呢。
回復