繽紛色彩羣芳會

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-6-9 21:37:32
16413 153
阿晴 發表於 2008-7-15 08:48:42 |顯示全部樓層
下面的那種寶蓮燈花形好美~~
回復

Monse 發表於 2008-7-15 16:44:35 |顯示全部樓層
素雅的玉蘭花,在香港及國內該是很普通的香花植物,而在北美卻很難買到,十分昂貴,植物中的白蘭相等於汽車中的Mecedes-Benz.

這棵白蘭樹,伯爺婆栽種於室內,每年春天都搬出後園讓它補充冬季在室內不足的日照,微風吹來,滿園花香, ...

咁黃玉蘭花呢(啲花跟白玉蘭一樣顏色是橙黃色既),係咪仲難搵呀,黃玉蘭的花香味比白玉蘭更清淡芳香,佢同白玉蘭唔同既就係會結種子架,不過啲種子係棵樹上成好幾個月先熟,你要唔要種子呀,熟左既話寄啲過去比你吖。

等我得閒影張相你睇。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-15 20:06:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-15 16:44 發表

咁黃玉蘭花呢(啲花跟白玉蘭一樣顏色是橙黃色既),係咪仲難搵呀,黃玉蘭的花香味比白玉蘭更清淡芳香,佢同白玉蘭唔同既就係會結種子架,不過啲種子係棵樹上成好幾個月先熟,你要唔要種子呀,熟左既話寄啲過去比你吖。

等我得閒 ...

好呀好呀.........Monse........我要呀,我知白玉蘭响香港係結唔到種子,估唔到黃玉蘭可以。黄玉蘭我訂咗兩年都冇聲氣,己放棄啦,依家又有希望啦,多謝你先。
回復

Monse 發表於 2008-7-15 21:42:37 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-7-15 20:06 發表

好呀好呀.........Monse........我要呀,我知白玉蘭响香港係結唔到種子,估唔到黃玉蘭可以。黄玉蘭我訂咗兩年都冇聲氣,己放棄啦,依家又有希望啦,多謝你先。 ...

咁!等種子熟左寄比你吖,伯爺婆咁黄玉蘭係你果邊係咪勞斯來斯級呀.........哈哈
回復

Alfphy 發表於 2008-7-15 23:51:56 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-7-15 20:06 發表

好呀好呀.........Monse........我要呀,我知白玉蘭响香港係結唔到種子,估唔到黃玉蘭可以。黄玉蘭我訂咗兩年都冇聲氣,己放棄啦,依家又有希望啦,多謝你先。 ...

我都想過在網上訂種子,不過,網上聲明只有40%發種率,所以我最後都放棄了。
回復

goldenwah 發表於 2008-7-16 00:33:21 |顯示全部樓層
日日都唔得閒
因為成日都要監察佢地
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:31:13 |顯示全部樓層

Gazania 勳章菊

很是有趣的勳章菊,日落後便合上,天光才再開,蟲兒又不咬它,算是園中比較完整的花兒。

my garden 08 185.jpg

my garden 08 186.jpg

my garden 08 914.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:34:12 |顯示全部樓層

Impatiens 鳳仙

很是可愛的鳳仙,色澤美麗,花開不斷,令園中生色不少。

plants 1577.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:36:34 |顯示全部樓層
my garden 08 705.jpg

my garden 08 167.jpg

my garden 08 1151.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:39:25 |顯示全部樓層
my garden 08 319.jpg

my garden 08 370.jpg

my garden 08 704.jpg

my garden 08 1149.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:43:01 |顯示全部樓層

Geranium 天竺葵

天竺葵是每年伯爺婆園中不可缺少的花兒,伯爺婆愛她花嬌葉俏,可歎今年夏季雨水不斷,至令花顏有損,失色不少。

棗紅色的Martha Washington

my garden 08 052.jpg

my garden 08 110.jpg

my garden 08 930.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:47:14 |顯示全部樓層

紅色的Regal

my garden 08 063.jpg

my garden 08 100.jpg

my garden 08 157.jpg

my garden 08 929.jpg

my garden 08 928.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-17 10:51:11 |顯示全部樓層

紫色的Martha Washington

my garden 08 057.jpg

my garden 08 058.jpg

my garden 08 059.jpg

my garden 08 096.jpg

my garden 08 927.jpg

評分

查看全部評分

回復

Alfphy 發表於 2008-7-17 12:03:20 |顯示全部樓層
很美麗的天竺葵!!!
天竺葵可以種在園裏嗎?它們不是不耐寒的嗎?

回復

Monse 發表於 2008-7-18 01:50:49 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-7-17 10:47 發表

伯爺婆
我都超喜歡天竺葵架,但香港搵得到既品種唔多,我都準備今年秋天播天竺葵呀,香港夏天種唔到的。
你種果啲超級靚啊,天竺葵有白色架點解你唔種白色吖?
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-22 09:03:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-18 01:50 發表

伯爺婆
我都超喜歡天竺葵架,但香港搵得到既品種唔多,我都準備今年秋天播天竺葵呀,香港夏天種唔到的。
你種果啲超級靚啊,天竺葵有白色架點解你唔種白色吖? ...

Monse
我見你哋舊年秋播嘅天竺葵都好靚呀,呢排成日落雨,啲花都淋到爛哂,好難揾到朵較為四正嘅花嚟貼吖。
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-22 09:08:32 |顯示全部樓層

Rose 玫瑰

淡橙色的
my garden 08 455.jpg

my garden 08 500.jpg

my garden 08 808.jpg

my garden 08 546.jpg
回復

伯爺婆 發表於 2008-7-22 09:12:37 |顯示全部樓層
奶白色的

my garden 08 630.jpg

my garden 08 714.jpg

my garden 08 716.jpg

my garden 08 729.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-7-22 11:49:44 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 伯爺婆 於 2008-7-17 10:51 發表

Monse,呢只天竺葵似唔似舊年我哋種過果只“天使之眼”,好靚哦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-7-22 11:51:38 |顯示全部樓層
洋鳳仙真係好靚嘎,只要唔太熱,花期可以頗長。重瓣嘅花有時同玫瑰一樣咁靚啊!我都好中意!

勳章菊真係好靚啊!之前有種過,都覺得好得意,太陽一落山佢就收番啲花,第二日再花過。
回復