新手:新貓只愛在清潔地方便便,點算??

作者: 蘑菇 發表于 2008-6-5 09:10:03
5863 56
羊咩咩 發表於 2008-6-7 20:52:26 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-7 06:46 PM 發表

好專業啊!! 連大蘿蔔都賣水貨!? 如果想買行貨真係要做d功課。

呢行好細架~基本上邊個大老細做咩動作,好快會吹到行家耳仔度,0係d細老細(新手)唔知定......通常新老細都會因為唔知定入埋d鼠貨,水貨,貴貨自己都唔知
大公司有幾間唔同名都係同一老細,本身係做批發,賣d野有時係會平過出面小型寵物店,但有部份野都係水貨,行貨公司都冇批發,佢地都有得賣,有d水貨表面係睇唔出同行貨有咩分別,問我我都睇唔出,但知邊間行批發出黎呢,咁就知啦~有時街客想小心選擇都唔得
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-7 20:54:15 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-7 06:20 PM 發表

所以選糧一定要簡擇d
商業糧好多都有味精食得多唔好架

咩叫商業糧?
回復

Grace 發表於 2008-6-8 00:29:41 |顯示全部樓層
電視賣廣告呀, 貓/狗展讚助商呀, 呢 d 向我地班貓奴眼中都係商業成份比較重.

我會 mix 糧比我隻女食 innova + california natural,
因 innova 好多時都斷貨, 所以我會簡多隻糧作後備~
但 2 隻糧都係同一個香港代理, 所以都係果句, 唔好食到一粒都冇先去買糧呀~
回復

bluemoon 發表於 2008-6-8 01:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-7 20:54 發表

咩叫商業糧?

即係量產只求搵錢果d...

貓糧係要多油, 尤其係長毛貓
油可以令毛易去d (食左少量落土之後)
大量貓毛, 起晒毛球就要食吐毛膏啦
毛唔消化
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-8 11:00:04 |顯示全部樓層
唔係少人買,所以少生產就唔係商業糧呀?
講真,一線糧~價錢公道,知名度,品質均定,有做廣台
如iams,hill's,p.p呢三大品牌好多人都識
但iams係0香港最早發行0係糧,不過現時少左人買啦
點解~~~~一:生產過程唔人道,
二:用太多肉粉(即味精,冇咩肉),好多糧都用肉粉,唔係肉(其中會有少少肉,唔係全粉)
三:佢用紙袋,放得耐左少少就會袋身出油,
四:成份差過其他一線糧,自己睇下成份表就知,如:幼犬糧,隻隻糧都一定動物性蛋白質比較高幫助發育,但太高的話,便便會臭d,有d狗仲會因為便便中仲有陣糧味(未消化晒就排出)而食返
hill's其實真係唔錯唔差架啦,睇返成份,真係好過人,又用天然防腐劑,出新糧,舊糧佢地又會改善下成份,真係睇得出係攞個心黎生產
p.p香港代理佢地的確係最著重傳廣告,0係寵物店招牌,店內,show場都可以見到,而家佢地0係大陸show場直頭做到無人不識,但品質,成份都冇差到,價錢冇話貴左
所以我個人覺得最街方價,最冇品質,最平,最唔掂就係寶路同特惠牌呢d冇里頭狗糧
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-8 11:10:36 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-8 01:30 AM 發表

即係量產只求搵錢果d...

貓糧係要多油, 尤其係長毛貓
油可以令毛易去d (食左少量落土之後)
大量貓毛, 起晒毛球就要食吐毛膏啦
毛唔消化

多油就係好係錯覺黎架,肥糕都有油啦,唔通就好啦
好油~~~~糧身乾得黎摸落去唔覺油,但手指上摸落"或或"地:用熱水浸糧,即時會好香,但水面唔油,最重要係有奧米架3,6成份,貓最重要係奧米架同維生素a,d
去腸胃貓毛,狗毛,最正確做法係去毛球糧,去毛球膏,小麥草:但都可以間唔時食下少少麥芽糖(唔好成日食,量唔可以多,唔係血糖過高,佢地腸胃唔同我地,吸收0既野都唔同)
食以0既野都係用黎"或"腸,易d屙或嘔返d毛出黎
回復

農夫 發表於 2008-6-8 13:50:02 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-6-8 00:29 發表
電視賣廣告呀, 貓/狗展讚助商呀, 呢 d 向我地班貓奴眼中都係商業成份比較重.

我會 mix 糧比我隻女食 innova + california natural,
因 innova 好多時都斷貨, 所以我會簡多隻糧作後備~
但 2 隻糧都係同一個香港代理 ...

呢間廠今年已經好好多啦
上年有成個月都缺貨呀
回復

農夫 發表於 2008-6-8 13:55:02 |顯示全部樓層
本人都係覺得天然糧比較好
innova 出的幼貓糧原來在美國係 top one 架
不過香港既代理沒有放錢詣傳,所以唔係咁多人知
同埋如果d天然糧係比較貴,如果再買廣告
實貴到無倫啦
回復

農夫 發表於 2008-6-8 13:57:56 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-7 18:28 發表

首先多謝你先,我好努力咁已經揾咗innova, Hills 及 Formm的sample,仲有店員話Artemis就黎唔出"全貓糧",就算試啱都唔食得幾耐。另3kg 的 innova而家斷咗市,想買就要遲d。貓貓而家都仲係嘗試期,遲d試啱先決定。 ...

其實d天然糧因為比較貴
所以都係d online shop 先會入貨買
以減底成本
以下有幾間你可以睇睇
www.catshophk.com
http://www.foreverpets.hk/index.php?main_page=index
http://www.petss.net/
仲有好多架,你再搜尋一下
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-8 14:48:29 |顯示全部樓層
天然糧貴其中一個道理係代理唔比咁多地方有得賣,少地方有得賣就係等個d舖頭利潤高d,咁個間舖見利潤高咪自動波做野囉~
回復

bluemoon 發表於 2008-6-8 20:12:38 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-8 11:00 發表
唔係少人買,所以少生產就唔係商業糧呀?
講真,一線糧~價錢公道,知名度,品質均定,有做廣台
如iams,hill's,p.p呢三大品牌好多人都識
但iams係0香港最早發行0係糧,不過現時少左人買啦
點解~~~~一:生產過程唔人道,
二:用 ...

所謂少係指家庭自己煮比自己果隻果d
即係好多繁殖者都自己煮, 咁樣參賽果時可以多分d

例如英國短毛貓要求骨架要夠,
所以要食多Calcium ge糧
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
貓糧要多油係獸醫得出來ge報告
你唔信唔緊要, 都唔洗0係度串鬼人地啦
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-9 13:53:13 |顯示全部樓層
我出show出左都有八九年,邊有煮過野比狗食呀~?
講真香港比賽真係唔國際性,狗會會長個兩隻大丹,咁0既樣,咁0既質數都有獎囉,真係天啊~~!
回復

bluemoon 發表於 2008-6-9 18:52:50 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-9 13:53 發表
我出show出左都有八九年,邊有煮過野比狗食呀~?
講真香港比賽真係唔國際性,狗會會長個兩隻大丹,咁0既樣,咁0既質數都有獎囉,真係天啊~~!

我講緊貓喎

出show總有上品, 劣品
年資可不是一切

回復

農夫 發表於 2008-6-10 13:01:00 |顯示全部樓層
算啦 ! 算啦 !
以和為貴
貓同狗食既真係好大分別架
好多99食得既野貓都唔食得
所以要分開黎講
回復

蘑菇 發表於 2008-6-10 14:40:02 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-10 13:01 發表
算啦 ! 算啦 !
以和為貴
貓同狗食既真係好大分別架
好多99食得既野貓都唔食得
所以要分開黎講

好多謝大家分享自己的心得和經驗,有時不同人都有不同的角度、觀點去睇同一樣的事情,例如飼養寵物的書籍,不同的作者也有不同的飼養方法,即使不認同作者的意見也可視為參考,起碼知道"原來呢個世界係有人用呢d 方法既"。我相信設立論壇的其中一個目的是為智趣相投的各界人士提供一個互相交流經驗的平台,何不藉此互相觀摩? 大家同是愛貓愛狗之人,何須傷和氣??
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-10 14:43:23 |顯示全部樓層
歡迎各位繼續談貓論狗,
以和為貴 (咁似唔知邊套黑社會戲名?!),
多謝各位合作~~
回復

bluemoon 發表於 2008-6-10 19:01:29 |顯示全部樓層
係, 冇錯, 以和為貴
回復