新手:新貓只愛在清潔地方便便,點算??

作者: 蘑菇 發表于 2008-6-5 09:10:03
5858 56
我家新來了貓貓(異短),我將她困在籠內以熟習環境。我將便便盆的門連接在籠的門口,以便她走到便便盆解決。見佢第一次好乖地使用便便盆,我就上床睡覺,點知第日早上見到佢唔再用便盆,竟然便在自己的坐墊上!!  2天如是,怎辦??

註:
1. 便便盆是大size有蓋嗰種
2. 第二日我將便便盆內全部貓砂換掉,她才肯用
bluemoon 發表於 2008-6-5 09:52:10 |顯示全部樓層
那要問你數個問題

1. 貓兒多大? 小貓也許不明白便盤的用途
2. 便盆是否太臭/ 太不乾淨?

如果貓不是太小,
貓兒剛來, 可能不喜歡新的貓砂
你可以問前主人/店主/繁殖人 得知之前的貓砂的型號和牌子
用他們的貓砂較好

如果你想換另一種貓砂,
可以漸進式的混用貓砂--開頭混小小, 然後慢慢增加

再不用的話, 有些少可能是因為有密室恐懼症
回復

蘑菇 發表於 2008-6-5 10:37:29 |顯示全部樓層
多謝你的回覆!  
其實貓貓已經2歲,我都驚佢唔習慣,所以用的是同一牌子的貓砂,佢用完一次後,我將凝結了的砂畢走,(最少以人類的嗅覺標準都唔覺有味) 但之後佢就冇再用,直至全部更換後先再用。始終唔明白點解要全新的貓砂先肯用?? 唔通真係有恐懼症?? 如果真係又可以點做呢?? 救命!!
回復

bluemoon 發表於 2008-6-5 11:48:53 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-5 10:37 發表
多謝你的回覆!  
其實貓貓已經2歲,我都驚佢唔習慣,所以用的是同一牌子的貓砂,佢用完一次後,我將凝結了的砂畢走,(最少以人類的嗅覺標準都唔覺有味) 但之後佢就冇再用,直至全部更換後先再用。始終唔明白點解要全新的貓砂先肯 ...

咁年紀唔係理由.

貓對乾淨要求好高
少少污槽就唔用
尤其名種貓更煩
異短係算係貴貓, 所以係好煩

如果你唔想成日搞
你可以買多幾個, 放0係屋周圍, 之後每日一齊清一次

如果咁都唔用就要教訓下
搵日睇住佢, 一痾就即刻用水槍向佢射水 (異短超憎水)
佢應該好快唔敢
回復

everydayfan 發表於 2008-6-5 12:33:58 |顯示全部樓層
用水槍射佢? 好似好好玩咁播!
回復

Fleur 發表於 2008-6-5 13:21:13 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-5 11:48 發表

咁年紀唔係理由.

貓對乾淨要求好高
少少污槽就唔用
尤其名種貓更煩
異短係算係貴貓, 所以係好煩

如果你唔想成日搞
你可以買多幾個, 放0係屋周圍, 之後每日一齊清一次

如果咁都唔用就要教訓下
搵日睇住佢, 一痾就 ...

一定要每日清潔猫沙盆, 猫猫要乾淨無味既盆至肯用, 我家有4隻猫, 唔一定名種猫有要求, 所有猫都一樣, 另外視乎個性, 我其中一隻猫特別喜愛乾淨, 好多時等我換沙時至去猫廁. 仲有, 要注意, 如果無同佢做絕育, 有d猫會周圍去.我嘅猫最大已經8歲, 隻隻都喺我由2個月開始養, 我直頭喺佢地亞媽.
回復

FD113 發表於 2008-6-5 14:18:34 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-6-5 13:21 發表

一定要每日清潔猫沙盆, 猫猫要乾淨無味既盆至肯用, 我家有4隻猫, 唔一定名種猫有要求, 所有猫都一樣, 另外視乎個性, 我其中一隻猫特別喜愛乾淨, 好多時等我換沙時至去猫廁. 仲有, 要注意, 如果無同佢做絕育, 有d猫 ...

我養左兩隻貓,兩個性格都唔一樣,其中一隻都會係傍邊等換好沙時就馬上去... 如果無人在家中,無清潔三日,佢會去d 有去水位既地方方便(唔知點解佢認為有去水位就可以去),不過差不多所有貓都係喜歡乾淨,舖沙要厚些,方便他們去完再覆蓋多一層在上面.. 無味啦!他們認為搞掂就唔再爪砂。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-5 14:51:34 |顯示全部樓層

回復 4# bluemoon 的帖子

在不同位置放盆都應該可行的,但我屋細,容納唔到噃....
好creative 呀!! 同意適當的懲罰係需要嘅,不過可能係屢試失敗先!!多謝。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-5 14:56:19 |顯示全部樓層
一定要每日清潔猫沙盆, 猫猫要乾淨無味既盆至肯用, 我家有4隻猫, 唔一定名種猫有要求, 所有猫都一樣, 另外視乎個性, 我其中一隻猫特別喜愛乾淨, 好多時等我換沙時至去猫廁. 仲有, 要注意, 如果無同佢做絕育, 有d猫會周圍去.我嘅猫最大已經8歲, 隻隻都喺我由2個月開始養, 我直頭喺佢地亞媽.

你用嗰d係唔係凝結砂??  成日換咪好貴囉??
我嗰隻係囡囡黎嫁,未閹,第日唔再用籠時,放咗出黎係咪都會同圍痾呢?好擔心啊!!

回復

蘑菇 發表於 2008-6-5 15:03:19 |顯示全部樓層
原帖由 FD113 於 2008-6-5 14:18 發表

我養左兩隻貓,兩個性格都唔一樣,其中一隻都會係傍邊等換好沙時就馬上去... 如果無人在家中,無清潔三日,佢會去d 有去水位既地方方便(唔知點解佢認為有去水位就可以去),不過差不多所有貓都係喜歡乾淨,舖沙要厚些,方便他們去 ...

多謝分享。好呀!!  我今晚番去試吓舖厚d砂,等佢痾完,撈一撈 D 砂,然後再舖多一浸砂先!!
回復

Fleur 發表於 2008-6-5 15:20:22 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-5 14:56 發表
一定要每日清潔猫沙盆, 猫猫要乾淨無味既盆至肯用, 我家有4隻猫, 唔一定名種猫有要求, 所有猫都一樣, 另外視乎個性, 我其中一隻猫特別喜愛乾淨, 好多時等我換沙時至去猫廁. 仲有, 要注意, 如果無同佢做絕育, 有d猫會 ...

我用EVERCLEAN, 好貴, 但老公話佢最好, 所以一直用. 由於屋企有4件, 因次用得好快, 一星期一盆, 4人隻嘢一個月使我成千銀(連食糧). 未絕育唔一定會同圍去, 我有兩隻女至今仲未做(已5,6歲),未試過唔喺盆痾, 但最大兩隻就試過, 所以佢地當時即刻要閹.
回復

Fleur 發表於 2008-6-5 15:23:28 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-5 14:51 發表
在不同位置放盆都應該可行的,但我屋細,容納唔到噃....
好creative 呀!! 同意適當的懲罰係需要嘅,不過可能係屢試失敗先!!多謝。

唔使放咁多, 一個夠啦, 我四隻嘢共用一個咋. 你留意佢想去廁所時即刻帶佢去猫廁, 我隻小猫, 帶一次已經知定了
回復

蘑菇 發表於 2008-6-5 17:31:22 |顯示全部樓層
你每星期都有換砂,咁洗唔洗每日畢走d便便後撈吓d砂??
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-5 17:39:35 |顯示全部樓層
貓周圍屙,通常都係因為貓砂唔同左(一般貓砂,紙砂,豆腐砂分別);
隻貓鍾意好清潔,有便便仲未清所以唔屙:
砂盤細,唔去
貓公發情,所以周圍屙
但我覺得樓主隻貓係因為砂質地問題,所以唔屙,要貓砂全清晒換過新至屙,好明顯隻貓覺得貓砂質地唔同左
但咩叫質地唔同左?咪就係貓砂潮左囉~~
樓主用有蓋砂盤唔係問題,但近日成日落雨,空氣濕度高左,貓砂會比平時仲吸水(空氣裏面),樓主試下唔要個蓋睇下點啦!
回復

bluemoon 發表於 2008-6-5 21:34:11 |顯示全部樓層
係呢, 唔同種類ge貓砂ge消臭能力唔同
呢個都係考慮因素
回復

蘑菇 發表於 2008-6-6 09:00:36 |顯示全部樓層

回復 14# 羊咩咩 的帖子

我昨日試過用辟味粉,再撈砂。隔咗一陣,隻貓貓竟然"担"條毛巾入去便盆攤咗响度休息 %@#&* 咩貓黎嫁!!??
可能真係天氣潮濕,砂嘅質地唔同咗。今晚放工決定買TIDY CAT試吓先...
回復

農夫 發表於 2008-6-6 10:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-5 12:33 發表
用水槍射佢? 好似好好玩咁播!

呢樣野係用黎教貓, (我用水樽噴,萬試萬靈)
唔係用黎玩架
如果抱注玩既心態
未免太過殘啦
回復

農夫 發表於 2008-6-6 10:12:00 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-5 09:52 發表
那要問你數個問題

1. 貓兒多大? 小貓也許不明白便盤的用途
2. 便盆是否太臭/ 太不乾淨?

如果貓不是太小,
貓兒剛來, 可能不喜歡新的貓砂
你可以問前主人/店主/繁殖人 得知之前的貓砂的型號和牌子
用他們的貓砂較好
...

bluemoon講得好岩
另外可以將她的ngng & pei pei
放到砂盆內,
她就會知道要到那裡方便
回復

農夫 發表於 2008-6-6 10:17:11 |顯示全部樓層
貓砂方面
我會選擇天然砂,因為唔怕食落肚
就其小貓是很喜歡食砂的
我用開
豆腐砂
木砂
松木砂
小麥砂
視乎那時需要那種功能而選購那種
回復

bluemoon 發表於 2008-6-6 11:34:43 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-6 10:17 發表
貓砂方面
我會選擇天然砂,因為唔怕食落肚
就其小貓是很喜歡食砂的
我用開
豆腐砂
木砂
松木砂
小麥砂
視乎那時需要那種功能而選購那種

咦? 請問呢d砂係咪環保砂來ga?
消臭功能如何?

多謝你認同我喎
回復

123下一頁