韜韜膽固醇粉配方

作者: 蘑菇 發表于 2009-7-1 22:50:31
9869 20
今晚同屋企人到九龍灣韜韜"大人話"食晚飯,因為阿媽未食過成日都話好想試吓,另一原因係想問吓佢條降膽固醇粉的秘方。

幾年前,食神接受嘟嘟姐電視訪問,在節目中分享了他的秘方,當時沒有立即把它記下,最近想上網睇番該節目,可惜被鏟走了,惟有在網上search吓,終於在一個澳洲華人網址找到,但始終是網上提供的,唔知堅定流,都有d驚驚地 (雖然d藥材都唔會食壞人)所以去親自求證一吓。食神真係好nice,見咁多次都係咁 “親民”,全無架子。以下是該經確證的配方詳情,俾有膽固醇問題嘅朋友參考一吓:

石斛                 (4/10份)       
丹參                 (3/10份)
熟田七                         (2/10份)
山楂                  (1/10份)

將以上材料磨成粉,每日早上服4克(1隻中式匙羹平頂=10克)

另外,他又不忘提議服用他代言的降膽固醇藥,他說他的朋友全都能在服用3樽後就冇晒膽固醇問題。我都會買俾阿媽試吓,如果真係work,一定會推介給大家。

話時話,大人話d野真係好好食,今日叫咗個9大鬼套餐,全部餸都係用 “公雞碗”載,好得意,又平好好食,可惜掛住食唔記得影相。

評分

查看全部評分

ChrisTsui 發表於 2009-7-1 23:10:00 |顯示全部樓層
多謝蘑菇分享~
回復

亞實 發表於 2009-7-1 23:14:16 |顯示全部樓層
好想問下間餐廳響邊? 好想去試下
回復

ChrisTsui 發表於 2009-7-1 23:26:17 |顯示全部樓層
好想問下間餐廳響邊? 好想去試下
sifenamok 發表於 2009-7-1 23:14

阿實~
睇呢度o丫~
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=16505
回復

亞實 發表於 2009-7-1 23:51:14 |顯示全部樓層
THANK YOU 亞CHRIS,

唔怪得我SEARCH 唔倒LA !!
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-2 06:10:02 |顯示全部樓層
磨菇

下次一齊去食g油撈飯吖~
回復

蘑菇 發表於 2009-7-2 08:50:59 |顯示全部樓層
多謝蘑菇分享~
ChrisTsui 發表於 2009-7-1 23:10

THANK YOU 亞CHRIS,

唔怪得我SEARCH 唔倒LA !!
sifenamok 發表於 2009-7-1 23:51

嘻~誤導咗你添~

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif下次一齊去食g油撈飯吖~
BanbieChan 發表於 2009-7-2 06:10

39_1337_07b46ec963c639d.gif 好呀!! 我琴日食咗3碗呀!!  好好味 201F335-2-4O22B.gif ,呢舖真係肥死喇~

親愛的~ minmin幫我正名咗喇,我以後叫做蘑菇呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 11:41:30 |顯示全部樓層

降膽固醇應該用生田七,熟田七係補血用~
回復

軒軒 發表於 2009-7-2 14:05:09 |顯示全部樓層
我覺得而家大榮華勁唔好食加勁貴!
回復

軒軒 發表於 2009-7-2 14:09:01 |顯示全部樓層
唔係喎,我聽人講係花旗參,田七,冬蟲夏草,份量均等之後磨成粉,每日一茶匙!
回復

EE閒人 發表於 2009-7-2 18:11:03 |顯示全部樓層
我有一個由專欄作家阿樂於報紙公諸讀者的食療,治膽固醇同高血壓很靈的;找番個file出泥就 post 給各位參考。
回復

kslee 發表於 2009-7-2 19:23:24 |顯示全部樓層
降膽固醇應該用生田七,熟田七係補血用~
prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 11:41

生田七是跌打去瘀, 熟田七是降膽固醇。不過麥皮都好有效降膽固醇。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 21:33:29 |顯示全部樓層
生田七是跌打去瘀, 熟田七是降膽固醇。不過麥皮都好有效降膽固醇。
kslee 發表於 2009-7-2 19:23

係北京同仁堂醫師講架,就係生田七可以去瘀生新,可溶去血管內的膽固醇,熟田七用作補身用,去脂功效不大,如冇聽錯既話好似有反效果添
驗証是否正田七是將生田七磨粉,放少少向已凝固的豬血上,如果豬血不久便溶解,此為正田七,熟田七就沒有此種功效
回復

小寶 發表於 2009-7-2 22:29:24 |顯示全部樓層
肥大寶宜家食緊花旗蔘和石斛粉, 防敏感和降血脂~唔知得唔得呢~
回復

kslee 發表於 2009-7-2 22:38:18 |顯示全部樓層
係北京同仁堂醫師講架,就係生田七可以去瘀生新,可溶去血管內的膽固醇,熟田七用作補身用,去脂功效不大,如冇聽錯既話好似有反效果添
驗証是否正田七是將生田七磨粉,放少少向已凝固的豬血上,如果豬血不久便溶解,此為正 ...
prodorothyhkg 發表於 2009-7-2 21:33

我是聽葯村舖D人講,咁您堅好多。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-3 00:29:18 |顯示全部樓層
肥大寶宜家食緊花旗蔘和石斛粉, 防敏感和降血脂~唔知得唔得呢~
小寶 發表於 2009-7-2 22:29

個醫師比個方係石斛+生三七+花旗參 2:2:1,我淨係問解血脂咋,防敏感就唔多知(冇八到返黎)~
回復

carlo 發表於 2009-7-3 02:15:11 |顯示全部樓層
我都有買 , 不過無山楂
回復

蘑菇 發表於 2009-7-3 09:02:55 |顯示全部樓層
我對中藥冇咩認識,不過大家一齊研究吓都幾好吖~我覺得治病都可以有唔同嘅方法同配方,梗有一樣啱心水~  

有關韜韜配方的資料,可參考:
http://www.accsoft.com.au/~2cr/P ... sterol%20powder.doc
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-3 10:57:31 |顯示全部樓層
其實所有中藥配方真係要問中醫食唔食先好試,因為個人體質唔同,效果隨時會相反~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-4 12:56:52 |顯示全部樓層
尋日幫老細去余仁生買野,順便問個中醫,去脂只係生三七,熟既剛好相反,千祈唔好用錯,如果唔係就 big pan 啦~
回復

12下一頁