新手:新貓只愛在清潔地方便便,點算??

作者: 蘑菇 發表于 2008-6-5 09:10:03
5862 56
ハマナス 發表於 2008-6-6 12:11:21 |顯示全部樓層
講講我嘅經驗,
我大女黎我屋企時3個月大, 第一日我哋首先帶佢去廁所, 佢好乖咁自己識係貓廁所屙。跟住就帶佢去瞓覺個籃到, 佢轉咗幾個身就係o個到屙(嘩...新買架, 即刻拎去洗)。到夜晚我哋上床瞓喇, 我轉身時隻脚叠住張被, 嘩! 濕咗嘅?! 即時彈咗起身, 原來我個女爬咗上黎(佢太細隻嘅關係, 爬咗上黎我哋都唔知)仲屙咗尿係張被到, 佢仲一直瞓係床尾, 我哋又洗咗張被(好彩係冷氣被啫...), 當晚就無事再發生, 攪完一輪終於有覺好瞓。
第二日個毛毛籃乾咗, 我又帶佢上去瞓, 佢轉咗幾個圈又係o個到屙..., 我又拎去洗。到夜晚佢又唔知幾時爬咗上床, 我又伸咗隻脚叠住張被, 嘩! 又濕咗?! 又走去洗被....
第三日亦重複咁屙...
到第四日我哋已經冇刻意帶佢上毛毛籃到(佢淨係係o個到屙, 唔係o個到瞓), 到夜晚我哋上床瞓, 佢仍然係張被到屙。
佢哩個行徑維持咗一個星期左右就無再周圍屙
我都養過幾隻貓, 男仔女仔都有, 就只有佢係咁, 我哋初頭都以為佢嫌廁所污穢, 但後來又覺得唔關事, 可能係地盤意識呱(雖然佢係女仔)?! 事後我哋都冇再深究佢個咁嘅行為, 點解要咁做相信只有佢自己先知!
你不如放佢出黎, 睇吓佢會唔會周圍屙
回復

農夫 發表於 2008-6-6 12:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-6 11:34 發表

咦? 請問呢d砂係咪環保砂來ga?
消臭功能如何?

多謝你認同我喎

環唔環保就睇下點睇啦
因為松木砂&木砂都係由樹黎
不過用完可以沖落廁所或者種花.
矽砂其實都有天然礦物既,
不過唔可以食落肚.
至於消臭功能,我覺得隻隻差唔多
最好既消臭方法就係一痾即鏟
同埋食天然糧,比食附食品糧好D(HILLS, RC, 偉嘉....等商業糧)
回復

蘑菇 發表於 2008-6-6 13:36:16 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-6 12:11 發表
講講我嘅經驗,
我大女黎我屋企時3個月大, 第一日我哋首先帶佢去廁所, 佢好乖咁自己識係貓廁所屙。跟住就帶佢去瞓覺個籃到, 佢轉咗幾個身就係o個到屙(嘩...新買架, 即刻拎去洗)。到夜晚我哋上床瞓喇, 我轉身時隻脚叠 ...

其實我都試過放佢出黎行,但佢好似好驚咁"尼"响梳化底唔敢出黎,跟住就放佢番個籠到。等我放假試吓放出黎全日,睇吓點先。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-6 13:53:40 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-6 12:34 發表

環唔環保就睇下點睇啦
不過唔可以食落肚.
同埋食天然糧,比食附食品 ...

請問你用邊隻糧呢? 我貓貓的前主人竟然仲俾佢食貓仔糧,(已經2歲了)所以而家正物色緊合適的糧,唔知Artemis好唔好呢(話說是天然的) ,不過我先會攞少少sample試吓先。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-6 13:56:50 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-5 21:34 發表
係呢, 唔同種類ge貓砂ge消臭能力唔同
呢個都係考慮因素

right!! 我lum跟你買就冇錯囉,
回復

bluemoon 發表於 2008-6-6 14:25:08 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-6 12:34 發表

環唔環保就睇下點睇啦
不過唔可以食落肚.
同埋食天然糧,比食附食品 ...

Hills 好呀
我識好多獸醫珍所都用hills. (用來餵住院動物)
回復

蘑菇 發表於 2008-6-6 15:37:06 |顯示全部樓層
原來Hills 都有好多種, 其中nature's best 應是天然成分的,我會去搵吓有冇sample先。多謝 bluemoon!!
回復

bluemoon 發表於 2008-6-6 15:48:06 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-6 15:37 發表
原來Hills 都有好多種, 其中nature's best 應是天然成分的,我會去搵吓有冇sample先。多謝 bluemoon!!

唔洗~
助人為樂

Hills 好似有分年齡同特殊需求--例如癌症, 糖尿病, 結石...
幾年前我0係珍所做果時見好多呢d
回復

農夫 發表於 2008-6-6 22:39:16 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-6 13:53 發表

請問你用邊隻糧呢? 我貓貓的前主人竟然仲俾佢食貓仔糧,(已經2歲了)所以而家正物色緊合適的糧,唔知Artemis好唔好呢(話說是天然的) ,不過我先會攞少少sample試吓先。 ...

一家九口食緊 innova
正!d毛好滑
如果貓貓身子弱
食幼貓糧都唔出奇
因為幼貓糧補d
ps: Artemis 都 ok, 我有試食包,要就pm地址比我, 呢隻係全貓糧
如你貓咪是1歲以下係要食幼貓糧先夠營養

回復

carlo 發表於 2008-6-6 22:39:37 |顯示全部樓層
我家小雪就係一 "all" 就要換 , 否則佢會搵乾淨既衫 , 褲 , 袋 "all" ! 真係激死 ! 但係另一隻老貓 , 比咩佢都 " all" 又唔會周圍賴 , 真係隻隻貓唔同性格架 !  佢都係想乾淨 je !
回復

農夫 發表於 2008-6-6 22:40:43 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-6 13:36 發表

其實我都試過放佢出黎行,但佢好似好驚咁"尼"响梳化底唔敢出黎,跟住就放佢番個籠到。等我放假試吓放出黎全日,睇吓點先。

新貓回家是要因籠適應的
一個星期到啦
如果家中還有其他貓,
就更家要隔離
回復

農夫 發表於 2008-6-6 22:44:41 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-6 15:37 發表

記住睇下成份 係唔係附食品
(即係動物頭頭尾尾骨&毛攪碎做既)
好的天然糧應該係用肉做,
同埋無添加
回復

carlo 發表於 2008-6-6 22:44:49 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-6 10:17 發表
貓砂方面
我會選擇天然砂,因為唔怕食落肚
就其小貓是很喜歡食砂的
我用開
豆腐砂
木砂
松木砂
小麥砂
視乎那時需要那種功能而選購那種

食砂 ? 我 d 貓咪又唔會 , 只係 bb 既時候會玩砂 , 攪到周圍都係
回復

carlo 發表於 2008-6-6 22:55:46 |顯示全部樓層
我家貓沙用 magic clean , 3-4 日 1 包 ,  盤底要加尿片
1 日換幾次 .

糧 :  natual balance , proplan ( 因為負雪食其他糧會 "all " )
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-7 00:31:56 |顯示全部樓層
EVERCLEAN同TIDY CAT係我賣貴砂當中最多人買,好吸水/味,用得耐又唔駛全盤掉晒,每次加d加d就得,計落咪同平貨差唔多~
天然砂聽落好天然,但其實唔係全天然,而且用唔到辟味粉(好砂係唔駛用),天然砂大,細都有其好,壞處,不過本身巳經有大一陣味~
hill's,proplan(同O.N.E同廠唔同系,前者較好)同素力高,呢三隻糧配方都唔錯,三隻都有天然配方,hill's同proplan較經濟,素力高貴少少,但hill's同素力高市面上都有水,行貨,(我有個鄰居隻曲架食左大蘿蔔賣0既hill's水貨半年死左),而呢三隻糧真係唔差,呢三隻糧都係大品牌,易買,寵物店一定有免費sample,貴客唔駛客氣,每個配方攞一包唔係問題
hill's夠香,唔太油,天然防腐劑,算乾身,吸水快,價錢平,嘴饞貓食天然配方90%會食,但會貴
proplan配方其多,貓貓食食下悶又可以轉下其他系列黎食(同品牌唔怕唔食),天然防腐劑,乾身,有奧米架油但糧身唔油
素力高會錢貴少少,全天然,糧可能冇其他品牌咁香(食sample試下先啦),唔太油;狗食用0既綠袋有其他品牌冇0既骨膠原,關節唔好0既狗就最好
回復

農夫 發表於 2008-6-7 18:16:31 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-6-6 22:44 發表

食砂 ? 我 d 貓咪又唔會 , 只係 bb 既時候會玩砂 , 攪到周圍都係

bb 好多時好奇會食砂
同埋貓貓平時會lam手腳
咁就會lam埋d砂入肚
回復

農夫 發表於 2008-6-7 18:20:55 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-7 00:31 發表
EVERCLEAN同TIDY CAT係我賣貴砂當中最多人買,好吸水/味,用得耐又唔駛全盤掉晒,每次加d加d就得,計落咪同平貨差唔多~
天然砂聽落好天然,但其實唔係全天然,而且用唔到辟味粉(好砂係唔駛用),天然砂大,細都有其好,壞處,不 ...

所以選糧一定要簡擇d
商業糧好多都有味精食得多唔好架
回復

蘑菇 發表於 2008-6-7 18:28:41 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-6-6 22:39 發表

一家九口食緊 innova
正!d毛好滑
如果貓貓身子弱
食幼貓糧都唔出奇
因為幼貓糧補d
ps: Artemis 都 ok, 我有試食包,要就pm地址比我, 呢隻係全貓糧
如你貓咪是1歲以下係要食幼貓糧先夠營養 ...

首先多謝你先,我好努力咁已經揾咗innova, Hills 及 Formm的sample,仲有店員話Artemis就黎唔出"全貓糧",就算試啱都唔食得幾耐。另3kg 的 innova而家斷咗市,想買就要遲d。貓貓而家都仲係嘗試期,遲d試啱先決定。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-7 18:46:14 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-7 00:31 發表
天然砂聽落好天然,但其實唔係全天然,而且用唔到辟味粉(好砂係唔駛用),天然砂大,細都有其好,壞處,不 ...

好專業啊!! 連大蘿蔔都賣水貨!? 如果想買行貨真係要做d功課。
回復

蘑菇 發表於 2008-6-7 18:56:59 |顯示全部樓層

EVERCLEAN勁!!

好嘢!! yeah!!  我啱啱用咗everclean一日,貓貓痾咗幾次都係响便盆,每次痾完我就鏟走D ng ng,而家唔周圍痾啦!! EVERCLEAN嘅吸味&吸水真係超勁!! 雖然貴D,但呢D$唔慳得。
貓貓周圍痾真係好可能係D貓砂受潮,便盆有蓋唔通風,侷住D味,令佢覺得唔乾淨。多謝各位!!
回復