返回列表 發新帖

係咪好想去旅行呢!

作者: Monse 發表于 2008-6-3 01:30:11
6869 52
Monse 發表於 2008-6-4 14:07:54 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 03:53 發表

d相影得唔靚, 但都好多謝你讚賞!
係呀, 淨係係第十一日無揸車, 又係全個旅程最緊密嘅一日, 因為札幌d路較窄同多車, 最主要原因係難搵位泊車, 所以我哋參加咗當地嘅巴士團, 仲要報咗朝早一團同夜晚一團, 行程太緊密 ...

當時真係好想定居落嚟就算啦”,一剎那的諗頭啫,中國人情義結“骨子裡都係唔仲意定居日本既”。
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 14:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 13:10 發表
十月都有咁多花開呀? 好靚呀! 咁就好啦, 唔洗劑係7-8月果時咁貴去啦.
亜斗夢の丘我上次無去呀, 下次一定要去啊!
ひまわり畑が美しかった 係咪即係淹川呀?
亜斗 ...

北海道1年4季都好值得去

ひまわり畑(向日葵畑)就係亜斗夢の丘裡面嘅另一邊, 而亜斗夢の丘唔算太靚, 唔夠時間可以唔去

而哩張就應該係你都去過o個到, 不過d花換咗向日葵

其實17號o個日行程全日都係美瑛附近, 確實地方名就已經唔記得
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 14:21:08 |顯示全部樓層
我有想過去日本住2-3年學日文, 人們說日本有一些家庭會免費接待流學生起居生活的, 當是介紹國家和提供生活體驗及文化交流.
唔知好多好多年後仔仔有會機會呢? 但唔好去本洲咁城市.
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 14:22:24 |顯示全部樓層
第二幅相四季彩之丘.
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 14:31:03 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-4 14:07 發表

“當時真係好想定居落嚟就算啦”,一剎那的諗頭啫,中國人情義結“骨子裡都係唔仲意定居日本既”。

捌開中國人情義結, 要定居日本都唔易, 方法有二。
方法一: 同日籍人士結婚
方法二: 日皇預準(即無証人士)
而拿什麼工作簽證如我, 時候到就要走
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 14:57:06 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 14:21 發表
我有想過去日本住2-3年學日文, 人們說日本有一些家庭會免費接待流學生起居生活的, 當是介紹國家和提供生活體驗及文化交流.
唔知好多好多年後仔仔有會機會呢? 但唔好去本洲咁城市. ...

哩方面真係唔清楚, 我讀日文o個時係公司比錢要我去, 我d日文太無禮貌, 讀完亦改不了多少, 到而家亦一樣差。日本人哩方面好好, 包容性很大, 之後都無勉強我講d有禮貌嘅日文(無我符)
咁就要睇你仔仔嘅意願喇, 要讀日文一定要去城市架

係係四季彩之丘附近, 但係唔係都係叫四季彩之丘?
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 15:10:39 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 14:31 發表

捌開中國人情義結, 要定居日本都唔易, 方法有二。
方法一: 同日籍人士結婚
方法二: 日皇預準(即無証人士)
而拿什麼工作簽證如我, 時候到就要走

不過日本都係唔好定居, 點都係會有地震的方帶麻!
嘩, 你係日本人公司工作? 福利和假期很多對嗎? 真好了.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-4 15:22:27 |顯示全部樓層
本來金毛仔老豆話過今年同我去睇薰衣草,但到而定都未見佢出聲..............叫人黎屋企睇住對狗
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 15:29:15 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 15:10 發表

不過日本都係唔好定居, 點都係會有地震的方帶麻!
嘩, 你係日本人公司工作? 福利和假期很多對嗎? 真好了.

地震就成日都有, 都習慣咗。我反而最怕d超熱心(超8卦)嘅隔離鄰舍, 你幾點出去返黎, 你屋企今晚食乜餸, 你有咩朋友黎過佢都知, 攪到好似成日比人監視住咁, 住耐d人都癲
我係係日本嘅公司做, 福利好好, 但無計過有幾多假期, 應該同香港差唔多呱?!
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 16:05:13 |顯示全部樓層
真羨慕啊! 如可以同你地大家一齊去日本玩就好.
回復

Tony 發表於 2008-6-4 16:26:00 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 00:10 發表
Tony, Monse,
我無影到架車裡面, search日本網頁又搵唔到哩款型號(太舊款)
不過又比我搵到有二手車賣, 裡面個間隔一樣架, 當然顏色同佈置唔同啦!
如果唔介意d相影得差, 我過兩日貼出我嘅北海道環島遊(好多相要upl ...

入面好正呀
回復

orchids 發表於 2008-6-4 19:23:07 |顯示全部樓層
哩種旅行方式真係好想試下
回復

Tony 發表於 2008-6-4 20:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-6-4 19:23 發表
哩種旅行方式真係好想試下

me too ,又舒服,又悠閒
回復