係咪好想去旅行呢!

作者: Monse 發表于 2008-6-3 01:30:11
6868 52
ハマナス 發表於 2008-6-4 00:10:31 |顯示全部樓層
Tony, Monse,
我無影到架車裡面, search日本網頁又搵唔到哩款型號(太舊款)
不過又比我搵到有二手車賣, 裡面個間隔一樣架, 當然顏色同佈置唔同啦!
如果唔介意d相影得差, 我過兩日貼出我嘅北海道環島遊(好多相要upload)
http://www.marktplaats.nl/index. ... 5pk.html%3Fxref%3D1
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 00:17:33 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 00:10 發表
我無影到架車裡面, search日本網頁又搵唔到哩款型號(太舊款)
不過又比我搵到有二手車賣, 裡面個間隔一樣架, 當然顏色同佈置唔同啦!
如果唔介意d相影得差, 我過兩日貼出我嘅北海道環島遊(好多相要upl ...

北海道環島遊!!!!! 0000382_072_072_62FDDA134AA16B66908AC2F8E863CA11.gif
好正呀! 下次如果我再去北海道, 你要俾D意見我啊! 112.gif
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 01:33:03 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 00:17 發表

北海道環島遊!!!!!42702
好正呀! 下次如果我再去北海道, 你要俾D意見我啊!42703

其實我都係掹車邊去, 佢兩老每年都會去成個月, 咁啱我又完成手頭嘅工作, 但我得廿日時間, 佢哋肯就埋我, 我先可以去咋
如果我知嘅, 一定比意見你, 但其實我都蒙查查, 所有行程都有人安排, 到站就落車
有興趣上去哩到睇, 有我個環島遊之旅
http://ichobeu.mysinablog.com/in ... ostCategoryId=97989
回復

Monse 發表於 2008-6-4 02:55:25 |顯示全部樓層
一次過睇晒你北海道旅遊相片,好正喎!全程都係駕駛果架旅行車呀?架車入面都好豪華喎,係咪仲可以煮野食添架?設備一流吖,有機會的話都想坐吓這種旅遊車去旅行呀。

你係舊年 09/09/2007 去的嗎?剛巧09/09/2007 我剛由日本回港,這次遊日本由八戶開始玩落東京,比較起上來都係覺得北海道好玩好多,不過八戶都好舒服好寧靜仲好多花睇添呀,沿途看到每家每戶門前都種滿各式各樣不知名但又靚到暈既花,當時真係好想定居落嚟就算啦.......哈哈。

謝謝您的分享!
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 03:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-4 02:55 發表
一次過睇晒你北海道旅遊相片,好正喎!全程都係駕駛果架旅行車呀?架車入面都好豪華喎,係咪仲可以煮野食添架?設備一流吖,有機會的話都想坐吓這種旅遊車去旅行呀。

你係舊年 09/09/2007 去的嗎?剛巧09/09/2007 我剛由日本回港, ...

d相影得唔靚, 但都好多謝你讚賞!
係呀, 淨係係第十一日無揸車, 又係全個旅程最緊密嘅一日, 因為札幌d路較窄同多車, 最主要原因係難搵位泊車, 所以我哋參加咗當地嘅巴士團, 仲要報咗朝早一團同夜晚一團, 行程太緊密, 所以都冇乜影相
係呀! 有時夜晚肚餓就會煮d簡單野食。夜晚如果遇到其他旅遊車, 又會開張枱出黎, 三九唔識七坐埋一枱飲酒吹旅遊水, 通常吹吹吓就會吹到國家大事

我係9月9日到達北海道, 早兩日係靜岡出發, 而且我四月開始就一直都係日本, 所以應該唔算9月9日去。
日本真係好多地方直得去, 但定居就無謂, 日本係一個超大壓力嘅地方, 無啦啦會比年幾大嘅人(如做咗幾十年嘅上司)兜頭兜腦拍, 做野唔識轉膊, d人好似好有禮貌, 但又超多無恥之徙, 而且國民福利亦唔好, 要數真係數幾日都數唔完(你有興趣知我先再講), 其實每個地方都有好有唔好, 所以去玩下就算。
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 09:41:20 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 00:10 發表
如果唔介意d相影得差, 我過兩日貼出我嘅北海道環島遊(好多相要upl ...

等我lunch慢慢睇下你d相先.
我d相多數都親子呀! 昨晚upload返上相簿俾你睇, 不過影阿仔多同埋2年前啦, 人都老左好多了, 我最like 住民宿.
http://picasaweb.google.com/venuslong/2004
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 09:44:52 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 03:53 發表

d相影得唔靚, 但都好多謝你讚賞!
係呀, 淨係係第十一日無揸車, 又係全個旅程最緊密嘅一日, 因為札幌d路較窄同多車, 最主要原因係難搵位泊車, 所以我哋參加咗當地嘅巴士團, 仲要報咗朝早一團同夜晚一團, 行程太緊密 ...

唔......原來係咁......... 我自己唔like香港, 人太多太忙了!
我b朋友去左澳洲定居, 好似好正, 社會福利好好, 地方又大, 但對社會責任要好自律喎!
回復

RIO 發表於 2008-6-4 10:59:44 |顯示全部樓層
我舊年7月都去咗北海道,
真係超正,
再睇埋你地d相,
好想再去多次啊~
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 12:14:32 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 09:41 發表

等我lunch慢慢睇下你d相先.
我d相多數都親子呀! 昨晚upload返上相簿俾你睇, 不過影阿仔多同埋2年前啦, 人都老左好多了, 我最like 住民宿.
http://picasaweb.google.com/venuslong/2004 ...

睇咗喇! d相影得好靚, 我覺得你真人靚d喎, 有小朋友嘅通常都係咁, 所以我都係玩多幾年先

原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 09:44 發表

唔......原來係咁......... 我自己唔like香港, 人太多太忙了!
我b朋友去左澳洲定居, 好似好正, 社會福利好好, 地方又大, 但對社會責任要好自律喎!

我都諗過退休去澳洲, 種下菜, 養下羊, 過d悠閒日子, 諗下都開心
回復

江江 發表於 2008-6-4 12:16:20 |顯示全部樓層
嘩....睇完靚太日本自由行.....
真後悔 3 年前的曰本 7 天之旅跟咗東x遊...
成日坐咗係車個度....左轉右轉...今天A点--B点...明天 B点--A点
回復

八王爺 發表於 2008-6-4 12:26:10 |顯示全部樓層
講真呀 ! 我個人太冇節制,日本我一定唔會去,去咗實破產!
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 12:35:55 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-6-4 10:59 發表
我舊年7月都去咗北海道,
真係超正,
再睇埋你地d相,
好想再去多次啊~

想去就去, 去玩梗係襯後生啦! 而且做野咁辛苦, 玩完返黎做野都醒神d
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 12:43:09 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-6-4 12:16 發表
嘩....睇完靚太日本自由行.....
真後悔 3 年前的曰本 7 天之旅跟咗東x遊...
成日坐咗係車個度....左轉右轉...今天A点--B点...明天 B点--A点

就算唔跟團都一樣喇! 一樣左轉又轉
如果第一次去我都建議你跟團會好d, 因為電車線路太複雜, 係日本咁多年我到而家都成日上錯車, 由其是快遲到o個時
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 12:44:27 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-4 12:26 發表
講真呀 ! 我個人太冇節制,日本我一定唔會去,去咗實破產!

叫你太座節制你咪得囉
回復

江江 發表於 2008-6-4 12:54:22 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 12:43 發表

如果第一次去我都建議你跟團會好d, 因為電車線路太複雜, 係日本咁多年我到而家都成日上錯車, 由其是快遲到o個時 ...

就係驚搭錯車....本來經(太古xx自由行)轉咗去東xx
成團澳門公務員居多...他們三年一次(公費旅行一個月)超正...
今年他們又出發呢?
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 13:05:43 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-6-4 12:54 發表

就係驚搭錯車....本來經(太古xx自由行)轉咗去東xx
成團澳門公務員居多...他們三年一次(公費旅行一個月)超正...
今年他們又出發呢?

嘩! 咁正
你有冇份去呀?
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-4 13:10:50 |顯示全部樓層
我好鍾意去日本呀! 73.gif
只要有鐵路, 就安心去玩了. 1099.gif
但我唔太鍾意東京, 比較鍾意平靜一些的地區, 如北海道, 九州等, 大阪都ok. 1098.gif

十月都有咁多花開呀? 好靚呀! 咁就好啦, 唔洗劑係7-8月果時咁貴去啦.
亜斗夢の丘我上次無去呀, 下次一定要去啊!
ひまわり畑が美しかった 係咪即係淹川呀?

回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 13:25:42 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-4 13:10 發表
我好鍾意去日本呀!42770
只要有鐵路, 就安心去玩了.42772
但我唔太鍾意東京, 比較鍾意平靜一些的地區, 如北海道, 九州等, 大阪都ok.42771

嗯嗯, 我都唔太鍾意東京, 一個壓力嘅泉源
回復

江江 發表於 2008-6-4 13:36:51 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 13:05 發表

嘩! 咁正
你有冇份去呀?

無呀...我地係香港人...
澳門公務員就得..一家大小(公費)成個月在外旅遊...唔可以返澳門..好似一返去就停.....所以我見佢地
都幾忙...由A國---曰本---再去馬來西亞或曼谷等等...總之停留係香港一晚..又飛走....
回復

RIO 發表於 2008-6-4 13:57:24 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-4 12:43 發表

如果第一次去我都建議你跟團會好d, 因為電車線路太複雜, 係日本咁多年我到而家都成日上錯車, 由其是快遲到o個時 ...

啊~你係日本住過幾年,
好令人羨慕啊,
我覺得唔使要一定要定居係日本,
可以住幾年,
假日到處玩下就非常好喇
回復