係咪好想去旅行呢!

作者: Monse 發表于 2008-6-3 01:30:11
6840 52
今日工作係咪好沉悶呢!放下工作休息吓吖,讓你的靈魂去一趟旅遊吧。
好!發花癲之旅............出發..............

Click here !
http://stan.cc/hokkaido/index.htm

nuage 發表於 2008-6-3 01:52:53 |顯示全部樓層
個花海好靚﹗ 好似天空中嘅彩虹。真係想立即飛去睇花。
回復

Monse 發表於 2008-6-3 02:22:03 |顯示全部樓層
有時間及金錢咪計劃吓囉,趕得切睇薰衣草喎,我覺得北海道用自由行方式較好,步伐慢啲才可細膩地享受到這個地方的精髓,自駕遊仲正可惜我無車牌吖,入去綱址計劃吓行程啦。
http://www.erick.idv.tw/map/map.htm
資料二
http://www.bfh.jp/tw/theme/theme_search.html/9/95/?entrant=1
回復

nuage 發表於 2008-6-3 03:08:03 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-3 02:22 發表
有時間及金錢咪計劃吓囉,趕得切睇薰衣草喎,我覺得北海道用自由行方式較好,步伐慢啲才可細膩地享受到這個地方的精髓,自駕遊仲正可惜我無車牌吖,入去綱址計劃吓行程啦。
http://www.erick.idv.tw/map/map.htm
資料二
http:/ ...

唔該哂﹗ 雖然我都無車牌又唔識日文,參考吓上面嘅網址,有機會都會去。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 11:18:10 |顯示全部樓層
最好六月底七月初去,花田d花應該開滿晒,又可以去果園摘士多啤梨&車厘子~
我舊年8月中去,薰衣草收割晒,花田既紫色部份變o左光禿禿既啡色,大煞風景.
去北海道自駕遊會好玩好多,因為好多花田&果園,距離好遠,自駕會慳番好多時間~
第一次去跟團,只係參觀o左一個好細好細既花田就走,附近全是人車&公路,同想像中一望無際差好遠,勁失望~
亦都試過住民宿踩單車周圍去,但係美瑛附近d花田好多斜路,要推車,又曬又熱又吃力~
自駕係最好,有自動導航,一定唔會行錯路~
nauge,唔識日文唔緊要呀,我都唔識,但係大家都識睇漢字,可以溝通到,記得帶定筆&薄仔~
如果冇車牌,就搵有車牌既朋友一齊去啦,多d人好玩好多~
回復

candyafr 發表於 2008-6-3 11:52:37 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-3 11:18 發表
最好六月底七月初去,花田d花應該開滿晒,又可以去果園摘士多啤梨&車厘子~
我舊年8月中去,薰衣草收割晒,花田既紫色部份變o左光禿禿既啡色,大煞風景.
去北海道自駕遊會好玩好多,因為好多花田&果園,距離好遠,自駕會慳番 ...

同埋自己揸車,見到靚的花田,可以立即停低架車賞花和影相,超開心,
重可以自己揸車去築地市場,自由好多,過6-7月是旺費,要去,就要早dbook民宿,酒店,機票同車,否則一定無位
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 12:18:23 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-6-3 11:52 發表

同埋自己揸車,見到靚的花田,可以立即停低架車賞花和影相,超開心,
重可以自己揸車去築地市場,自由好多,過6-7月是旺費,要去,就要早dbook民宿,酒店,機票同車,否則一定無位 ...

自駕遊另一個好處係沿路不斷有驚喜~
通常同一個目的地,自動導航會建議幾條路線,開頭我地都會揀收費公路,貪佢快,後來見所有要去既地方都超額完成,於是試o下揀小路,諗住慳番公路收費(好貴,行二三百K路要收幾次錢)~
結果沿途見到好多旅遊書冇介紹既靚景點,又有好多果園,就算唔入去摘,都可以o係門口買現成既,我最記得買o左一個直徑大約8吋既西瓜,只係100日圓,雖然有核,但係好甜,園主知我地係遊客,仲特別幫我地搵個靚既~
回復

nuage 發表於 2008-6-3 12:20:47 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-3 11:18 發表
去北海道自駕遊會好玩好多,因為好多花田&果園,距離好遠,自駕會慳番 ...

多謝你提供嘅意見﹗ 好值得參考﹗但我應該唔會今年6.7月份去,因為請唔到假。參考你嘅意見,如果我去會揾埋朋友一齊﹗
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-3 12:21:26 |顯示全部樓層
IMG_2521.JPG 我前年6月尾去都已開花, 但唔係最燦爛, 約5-6度左右(最燦爛係10度), 但都好靚, 而且6月尾去會平好多都唔咁人多.

回復

candyafr 發表於 2008-6-3 12:30:00 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-3 12:20 發表

多謝你提供嘅意見﹗ 好值得參考﹗但我應該唔會今年6.7月份去,因為請唔到假。參考你嘅意見,如果我去會揾埋朋友一齊﹗

我舊年9月尾去,薰衣草少咗好多,但d太陽花好靚,最大收獲是多嘢食,好好味嘅阿拉斯加蟹(白色膏), 夕張蜜瓜,仲有好多美食................
回復

ハマナス 發表於 2008-6-3 12:45:34 |顯示全部樓層
d相影得好靚呀~我d相都唔敢攞出黎獻醜
我上年都係自駕遊, 去咗18日, 由靜岡出發, 北海道環島遊, 再返靜岡, 實際係北海道大約只有14日, 每日三,四個景點
諗起都好想再去
回復

ハマナス 發表於 2008-6-3 13:04:20 |顯示全部樓層
我哋就係揸哩架車去, 當然唔係我揸  
咁多日都係架車到瞓, 太早起身,車程太遠又可以上床瞓一瞓, 真係去到邊瞓到邊
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-6-3 17:08:10 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-3 12:45 發表
d相影得好靚呀~我d相都唔敢攞出黎獻醜
我上年都係自駕遊, 去咗18日, 由靜岡出發, 北海道環島遊, 再返靜岡, 實際係北海道大約只有14日, 每日三,四個景點
諗起都好想再去 ...

真係好啊﹗我都想去。
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-3 18:21:46 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-3 13:04 發表
咁多日都係架車到瞓, 太早起身,車程太遠又可以上床瞓一瞓, 真係去到邊瞓到邊 ...

嘩, 好有趣呀! 輛車可多張床呀? 容納到多少人呢? 係咪一般國際車牌就可以駕?
咁晚上車可以泊係那兒安睡呢?
請問這車可點book呀? 貴嗎?
回復

ハマナス 發表於 2008-6-3 19:03:38 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-3 18:21 發表

嘩, 好有趣呀! 輛車可多張床呀? 容納到多少人呢? 係咪一般國際車牌就可以駕?
咁晚上車可以泊係那兒安睡呢?
請問這車可點book呀? 貴嗎?

架車有兩張床, 一張係車頭, 拉低司機位同隔離位個椅背, 放張床落黎, 第二朝昇返起就得。另一張係車尾, 唔收得埋, 但隨時想瞓就瞓好方便。我哋三個人都幾鬆動, 我覺得容納四個人啱啱好, 實際可容納幾多人就唔知。架車有廁所浴室(只有10分鐘熱水, 而且好慢, 所以我哋每日都出去洗溫泉), 有廚房, 仲有雪花14寸電視, 仲有兩架單車, 鐘意又可以拉開個蓬野餐, 可以話麻雀雖小五臟俱全。
唔知國際車牌得唔得, 因為揸車o個個係揸日本車牌。
係北海道好多時都會見到哩款旅遊車, 由其夜晚係公園停車場, 因為通常都係公園停車場過夜, 又或者可以露營嘅地方, 如果係市區一d嘅地方, 一般都係停車場過夜。
唔知有無得租, 因為架車係我uncle架
回復

Tony 發表於 2008-6-3 20:18:13 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-6-3 13:04 發表
咁多日都係架車到瞓, 太早起身,車程太遠又可以上床瞓一瞓, 真係去到邊瞓到邊 ...

有冇入面D相呀......我好想坐呢D車ga,我會覺得好好玩
回復

Monse 發表於 2008-6-3 20:34:33 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-3 20:18 發表

有冇入面D相呀......我好想坐呢D車ga,我會覺得好好玩

我都覺好正呀,係囉有無入面啲照片呀?
如果唔介意的話或者分享吓你果次的旅遊經驗嚟聽吓吖。
回復

Tony 發表於 2008-6-3 21:54:58 |顯示全部樓層

回復 17# Monse 的帖子

我經常係度諗,如果有架呢D車,幾好呢,但始終現實係冇可能,都係發白日夢個陣諗吓好啦
回復

Monse 發表於 2008-6-3 22:03:55 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-3 21:54 發表
我經常係度諗,如果有架呢D車,幾好呢,但始終現實係冇可能,都係發白日夢個陣諗吓好啦

係香港無見過嚟啲旅行車係條馬路道行走,不過香港地方咁細又真係唔需要這款旅行車定係政府唔批准呀?
回復

Tony 發表於 2008-6-3 22:11:52 |顯示全部樓層

回復 19# Monse 的帖子

唔大得過旅遊巴呱,旅遊巴都得,佢唔會唔得呱,應該唔係政府唔批
應該係香港冇咁ga需要,香港咁多酒店
回復

123下一頁