小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504917 8743
小寶 發表於 2009-5-29 11:22:27 |顯示全部樓層
小寶呀!
按摩都是中國傳統國技來呀add12icon
腳同手都有是全身反應區呀
llaus 發表於 2009-5-29 11:01 AM

呀蛙,呀蛙,呢個大道理我知呀, 但係我知 係要按某一穴位喎, 頸, 手和腳都要按....邊處呀?????
回復

小寶 發表於 2009-5-29 11:27:32 |顯示全部樓層
哈哈,我對泳池水,裝修味都敏感呢,所以到而家都學唔識游水,
不過好多人都話游水對個肺好d,
我細個游唔到水咪改玩跑步囉,但都只係夠氣玩100米短跑,多過100米就斷氣架喇,
人大左運動少,媽咪又唔係身邊,自己就懶理身子, ...
sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:20 AM

係呀, 我反而唔鐘 意跑步,因為一跑個心好似爆左咁, 好辛苦, 個頭又痛, 中醫師叫我跑得幾多得幾多, 辛苦就停, 但要每天維持 跑步, 無地方跑可原地抬退跑, 早上最好食米飯, 夠正氣.
回復

llaus 發表於 2009-5-29 11:31:17 |顯示全部樓層
咳是由兩個反應區部位問題引致:

淋巴和呼吸相關部位反應區 (如支氣管,肺......)
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 11:31:17 |顯示全部樓層
4682# sammyzoe

連蕉都唔食得, 生果中只可吃平果add8icon
moontsang 發表於 2009-5-29 10:51

多謝提醒 ...唔記得阿女以前食開余人生候棗化痰散好有效架 , 一陣去買先 .

咳 -- 好多水果是唔食得架  ( 蕉 , 橙 , 檸檬 , 柑 , 西瓜 , 提子 ....好多好多 )

可以 "食 "  唔凍 的 木瓜 , 蘋果 " 去皮"  , 楊桃 .

咳還有注意食蔬菜的問題呀 ,  椰菜 , 娃娃菜 (黃牙白) , 蕃薯葉 , 蘆筍 , 食咗會喉嚨痕架 , 成晚都唔駛瞓呀 !
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:33:39 |顯示全部樓層
我家姐到宜家食親你講果D生果都會嘔,吃不得.
小寶 發表於 2009-5-29 11:18

咁慘~~~
不過唔食其他生果改食菜都要小心喎,
寒涼性既疏果其實通通唔食得架,
仲有俺製品都係全部都誘發哮喘架.

爸爸以前會煲一味氣喘湯比我飲,有得飲果排真係好好多,
不過同樣而家唔係我身邊,自己又無時間整,所以無得飲喇,
有興趣可以試下架,氣喘湯材料有:

蛤蚧蛇(產地:吳州係最好) 1對(即係2隻=1公1乸)
廋肉  15蚊
蘇子   5錢
陳皮   1/4個
五味真  3錢
炮薑 或 乾薑 2-3片

細火煲成湯,無事既人都飲得,
有定喘,化痰之效.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:44:18 |顯示全部樓層
多謝提醒 ...唔記得阿女以前食開候棗化痰散好有效架 , 一陣去買先 .

咳 -- 好多水果是唔食得架  ( 蕉 , 橙 , 檸檬 , 柑 , 西瓜 , 提子 ....好多好多 )

可以 "食 "  唔凍 的 木瓜 , 蘋果 " 去皮"  , 楊桃 .

咳 ...
fianfumy 發表於 2009-5-29 11:31

係呀~~我爸爸同我講過架,
咳咳又無時間煲中藥,
就去買支候棗川貝皮芭止咳水飲 $20枝,
係舊藥房同國貨公司都有得買,
佢話啱我dc懶鬼喎,飲左又唔會眼訓,咁就唔會阻住工作,
所以我到而家屋企都總有支係左近囉.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:49:49 |顯示全部樓層
係呀, 我反而唔鐘 意跑步,因為一跑個心好似爆左咁, 好辛苦, 個頭又痛, 中醫師叫我跑得幾多得幾多, 辛苦就停, 但要每天維持 跑步, 無地方跑可原地抬退跑, 早上最好食米飯, 夠正氣. ...
小寶 發表於 2009-5-29 11:27

講起跑就真失禮,
而家如果叫我跑唔好話100米,50米....
跑十幾廿米都即刻喘喇,
所以仲邊敢提腿跑......
其實近兩年空氣真係差左好多好多,所以要小心d呀~~~~
回復

cobie 發表於 2009-5-29 12:00:47 |顯示全部樓層
早晨各位.睇到以上朋友所講嘅嘢,真係有用到不得了,立即抄低.我唔識呢d嘢,身邊家人朋友都冇提及到.多謝你哋嘅資料同经驗.我兩個女都有氣管毛病.細女特別嚴重,4歲第一次哮喘發作,到現在從未停過,ventolin從不離身,早晚要噴多令外一隻藥.佢最主要係敏感dust,動物毛.但係佢做大量運動.每日跑步(九龍仔公園跑步徑可跑30圈,游水45mins. non-stop)甚少一日唔做.氣管問題始冇好轉.佢而家又唔係身邊,成日都驚佢唔記得帶ventolin.好担心.
回復

vincentma 發表於 2009-5-29 12:23:59 |顯示全部樓層
vincentma, 其實你係對症下藥, 及早治癒咋.
咳搞得唔好, 真係手尾好長,最重要係改善體質.
小寶 發表於 2009-5-29 10:56
係呀!最緊要改善體質,就醫生遠離我地喇!^.^
回復

llaus 發表於 2009-5-29 12:53:18 |顯示全部樓層
看來都要要求版主開多個食療版囉add12icon
回復

muitau 發表於 2009-5-29 13:37:22 |顯示全部樓層
呢兩日好熱鬧,大家好熱心,我都存左呢啲有用既資料,第日一定有用.
回復

NaNa 發表於 2009-5-29 14:53:29 |顯示全部樓層
4687# farfeifar

好慘我要搬la, 應該暑假完結前,以後唔可以有大製作,我仲有好多菜菜種子,得閒整理下再分享,不過我記得有青爪苦瓜莧菜等合時種子,仲有7色carrot, salad lettuce......etc,有興趣可PM我
除左搬屋仲有一個大製作,就係生仔 所以都無落田成2個月。
回復

小寶 發表於 2009-5-29 14:58:11 |顯示全部樓層
YEAH

好慘我要搬la, 應該暑假完結前,以後唔可以有大製作,我仲有好多菜菜種子,得閒整理下再分享,不過我記得有青爪苦瓜莧菜等合時種子,仲有7色carrot, salad lettuce......etc,有興趣可PM我
除左 ...
NaNa 發表於 2009-5-29 02:53 PM

YEAH~~~講得喇, 弓起弓起!!!
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 15:10:45 |顯示全部樓層

除左 ...
NaNa 發表於 2009-5-29 14:53

nana :
做咩事搬屋呀 ?
恭喜哂你呀 , 添個牛仔呀 ..... take care 呀 !
回復

mono 發表於 2009-5-29 15:12:59 |顯示全部樓層
密棗 1 粒,
無花果 4 至 5 粒(唔好買好乾身個啲。要軟身,剪得開一半嘅。)
羅漢果 1/4  個,瘦肉隨意。
煲一個鐘。
通常病後啲痰唔清,仲有少少咳。我都會煲呢個湯日日飲。
全家人都可以一齊飲㗎。保健湯水嚟㗎。
回復

NaNa 發表於 2009-5-29 15:28:46 |顯示全部樓層
4714# fianfumy
都未知牛仔定牛女,不過你可以古下先。
點解搬,因為阿女轉校law, 依嫁屋企太遠。
回復

阿忻 發表於 2009-5-29 15:38:02 |顯示全部樓層
咦咦... 入一入來以為自己去左醫藥講座XDD
我都有氣管敏感同鼻敏感... 游水的確係幫我改善左既
起碼依家唔洗再噴藥同可以唔洗KEEP住食藥
不過身邊既環境因素其實好緊要
我爸爸食煙, 又養狗, 我每晚同好多毛公仔同眠XD...
再加上我懶... 1個星期先抹一次全間房 所以一直都斷唔到尾
醫生其實係叫我日日抹屋(邊有咁多時間?)..2,3日仲要清潔一次窗簾= =1星期洗一次床舖
如果我聽醫生話做足咁多野... 我諗我會辛苦過考a-level呀XDD
回復

mono 發表於 2009-5-29 15:53:31 |顯示全部樓層
有喜事!恭喜哂!nana。
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 16:52:06 |顯示全部樓層
無 論 支 氣 管 敏 感 咳 嗽 、 慢 性 支 氣 管 炎 喘 咳 或 哮 喘 者 , 均 必 須 戒吃 性 寒 的 蔬 菜 及 水 果 , 諸 如 白 菜 湯 、 菜 乾 湯 、 煲 老 火 西 洋 菜 湯 、 蕃 茄 薯 仔 豆 腐 湯 ;白 菜 、 黃 芽 白 、 椰 菜 、 芽 菜 、 豆 腐 ; 西 瓜 、 木 瓜 、 蜜 瓜 、 哈 蜜 瓜 、 菠 蘿 、 奇 異 果 、提 子 等 , 但 凡 咽 癢 咳 嗽 、 痰 多 、 哮 喘 者 , 均 應 望 而 卻 之 。
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 16:52:40 |顯示全部樓層
4714# fianfumy
都未知牛仔定牛女,不過你可以古下先。
點解搬,因為阿女轉校law, 依嫁屋企太遠。
NaNa 發表於 2009-5-29 15:28

囡囡轉去邊間學校呀 ?
回復