小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504921 8743
cobie 發表於 2009-5-28 23:43:25 |顯示全部樓層
4611# BanbieChan
收到,知道,無問題.
回復

nuage 發表於 2009-5-28 23:44:03 |顯示全部樓層

好似對支氣管炎、咳有效﹗用冰糖煲嚟飲都得,等我問吓朋友爸爸先,或者可以問吓藥材店,有咩用
回復

cobie 發表於 2009-5-28 23:48:54 |顯示全部樓層
4620# fianfumy
fian,女女咳得太耐喇,係未睇同一個医生?有冇fever?
回復

nuage 發表於 2009-5-28 23:49:32 |顯示全部樓層
http://mykittens.mysinablog.com/ ... mp;articleId=644596呢度都講咗﹗
下面嘅人回復都叫冬冬草
回復

阿何 發表於 2009-5-28 23:53:20 |顯示全部樓層
fian 妳好,香港空氣差,對小孩和老人家上呼吸道尤其有壞影響。要小心醫理.介紹妳上芳姐的網頁.看看可否幫到忙 http://hk.myblog.yahoo.com/healthy-food
回復

花園仔 發表於 2009-5-28 23:58:20 |顯示全部樓層

4604# fianfumy

幾好架!
到手香, 石黄皮, 南北杏, 瘦肉 -- 煲湯

平時都要間中飲吓.
栗子乾, 雲苓, 石柱参, 瘦肉 -- 煲湯

請到藥材舖買材料時問吓份量.
回復

小寶 發表於 2009-5-29 00:01:59 |顯示全部樓層
紫色的我岩岩攞左
回復

cobie 發表於 2009-5-29 00:06:48 |顯示全部樓層
4627# 小寶
咁你要同佢開枝散葉喇.
回復

nuage 發表於 2009-5-29 00:09:19 |顯示全部樓層
其實我都唔係好識,各人體質唔同,而且唔係每樣都啱所有咳病嘅人﹗
fianfumy 你可以試吓買少少返屋企煲嚟比囡囡飲,有效,我再比新鮮你種
回復

Agnes 發表於 2009-5-29 00:10:38 |顯示全部樓層
我有紫色的冬冬草, 插枝繁殖, 好粗生, 配合瘦肉出的湯也是紫色, 味有些怪, 但唔算難飲
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 00:14:42 |顯示全部樓層
4620# fianfumy
fian,女女咳得太耐喇,係未睇同一個医生?有冇fever?
cobie 發表於 2009-5-28 23:48

Katrina 沒有燒呀 ..... 這個女大半年先病一次 , 而每次都病好勁 .....

10幾天前睇了2次都是同一個醫生
( 囡囡爸爸帶她去睇 , 我當晚約了朋友食飯 , 囡囡自行打比爸爸叫他帶去睇 , 囡囡話唔好阻住我同朋友去街 , 另外睇醫生要比錢 , 所以是要搵爸爸囉  ...... 所以睇了個不是睇開的醫生 , 因為睇開果個去了旅行 , 是早幾日才返來咋 )

昨日早上我帶她到睇開的兒科醫生 .... 如果用食藥後來講 , 這位醫生D藥是可以的 , 醫生開了化痰藥 , 她今晚嘔的都是 一大堆的"痰" !
回復

小寶 發表於 2009-5-29 00:16:44 |顯示全部樓層
4627# 小寶
咁你要同佢開枝散葉喇.
cobie 發表於 2009-5-29 12:06 AM

係定啦~

一呼百應,多謝各位支持響應!
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 00:17:30 |顯示全部樓層
4626# 花園仔

老師 及阿何 :

唔該哂你們 , 老師比我的材料已抄好啦 !
回復

小寶 發表於 2009-5-29 00:19:48 |顯示全部樓層
4604# fianfumy

幾好架!
檸檬葉(到手香), 石黄皮, 南北杏, 瘦肉 -- 煲湯

平時都要間中飲吓.
栗子乾, 雲苓, 石柱参, 瘦肉 -- 煲湯

請到藥材舖買材料時問吓份量. ...
花園仔 發表於 2009-5-28 11:58 PM

老師好,係咪即是檸檬葉就是到手香?
回復

cobie 發表於 2009-5-29 00:24:27 |顯示全部樓層
4631# fianfumy
原來咁.女女今晚嘔到啖係好.啖帶有細菌,積係肺到就麻煩.女女瞓著覺呼吸聽唔聽到'享'享'聲?
回復

nuage 發表於 2009-5-29 00:25:17 |顯示全部樓層
我有紫色的冬冬草, 插枝繁殖, 好粗生, 配合瘦肉出的湯也是紫色, 味有些怪, 但唔算難飲http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(4).gif
Agnes 發表於 2009-5-29 00:10

好似話晒乾再煲會好飲d喎﹗
回復

cobie 發表於 2009-5-29 00:38:32 |顯示全部樓層
4636# nuage

nuage:   原來你個花園咁多寳  我而家感冒又飲咩好?
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 00:39:03 |顯示全部樓層
4631# fianfumy
原來咁.女女今晚嘔到啖係好.啖帶有細菌,積係肺到就麻煩.女女瞓著覺呼吸聽唔聽到'享'享'聲?
cobie 發表於 2009-5-29 00:24

cobie : 我食緊糉呀 , 好好味呀 , 下年要跟你學包呀 !

囡囡現在睡覺沒有聲呀 ...... 有我就好驚啦 , 會哮喘的 .

昨日睇醫生 , 醫生話有少少 "速" 及 "喘"囉 , 唔理就會哮喘架 , 但唔嚴重囉 , 要戒清口, 唔可以跑囉 ...  
因為之前瞓覺成日咳醒 , 醫生開了一隻咳藥 , 是好眼瞓的 , 在晚上瞓覺前食囉 ....
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 00:39:48 |顯示全部樓層
4634# 小寶
老師好,係咪即是檸檬葉就是到手香?
============================

<檸檬葉>就係坊間婆婆對<到手香>嘅叫法.

為咗避免誤會我改正唔寫<檸檬葉>嘞! -- 寫正係
<到手香>!
回復

nuage 發表於 2009-5-29 00:40:16 |顯示全部樓層
4636# nuage

nuage:   原來你個花園咁多寳  我而家感冒又飲咩好?
cobie 發表於 2009-5-29 00:38

吓我唔識喎,要睇吓有咩先知,我爸爸再生時佢就會教我地嘅﹗
回復