小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504915 8743
小寶 發表於 2009-5-29 10:30:43 |顯示全部樓層
我有﹗我比你
nuage 發表於 2009-5-29 01:28 AM

只要起自己個post度"lur"地就咩都有~
多謝先!
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 10:31:32 |顯示全部樓層
求小孩止咳良方!!

希望各位提供止咳去痰良方,FIANFUMY小女連咳帶嘔左好多日,多數晚上咳,痰白。最近醫生診斷患有氣管炎。

多謝!
小寶 發表於 2009-5-28 22:54

聽你咁講小心變哮喘喎,
咳到嘔我時不時都係咁,(仲要一早就嘔~~~)
仲要係平時中午太陽曬住就無事,一到晚上同訓低時就咳咳咳,咳到個個都無教好訓,
細個時醫生都係咁話我有氣管炎,大個d時就已經話氣管敏感,越大就越嚴重比d醫生叫左做哮喘,
由係細細個開始一年咳一次每次咳半年,食一般咳藥唔會好,
媽咪就每晚訓前煎一碗薑蛋湯比我飲,飲左就唔咳仲會好好訓,做法好易:
厚切4-5片薑(再拍扁) ; 一隻蛋 ;dd鹽同油;一大碗水;
少少油起獲中大火煎香既薑,之後加蛋繼續煎(好似煎荷包蛋咁),煎熟蛋後加一大碗水,滾起後細火滾半小時,加d鹽調味,咁就得喇,
趁熱飲,蛋蛋食唔食就你喜歡,
飲完後好快條氣就順哂唔咳,
不過e個係治標唔治本架,但對止咳,化痰,安睡就好有效.

另唔好飲橙汁,提子汁,葡萄適之類同飲品唔好加冰之類,(<--全都引發哮喘架,尤其係前3樣,果d非鮮炸既果汁加左既防腐劑係引發既源頭)
另訓教穿長褲訓,冬天穿襪訓,出入要護頸背唔好冷親.(仲有好多野要注意呢~~)

至於有乜方法可以完全停上以後唔發呢~~我都好想知呀,
我只係知有乜方法可止咳同唔比哮喘惡化炸.
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:32:27 |顯示全部樓層
我都開始有少少咳啦 , 又被Katrina傳染囉 ...
fianfumy 發表於 2009-5-29 01:28 AM

你唔好病呀! 你病左邊個照顧妹妹呀?
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:42:45 |顯示全部樓層
我夏天都覺凍.也不會流汗,手腳有冰冷.
cobie 發表於 2009-5-29 01:52 AM

平時做下運動啦~~
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:44:39 |顯示全部樓層
Hello friends, long time not chat.....睇嚟大家近來身体都有啲小毛病,要好好保重
Fian個女真係好醒,要使錢就找爸爸,我都要教下個女先
NaNa 發表於 2009-5-29 09:03 AM

Nana,好掛住你呀!得閒多d上來啦
回復

moontsang 發表於 2009-5-29 10:48:47 |顯示全部樓層
求小孩止咳良方!!

希望各位提供止咳去痰良方,FIANFUMY小女連咳帶嘔左好多日,多數晚上咳,痰白。最近醫生診斷患有氣管炎。

多謝!
小寶 發表於 2009-5-28 22:54

夜咳, 瞓著會唔會咳醒??係咪咳到嘔??
我囡囡早幾個月前都係咁, 好番又再黎過, 好似唔斷尾咁.......糾纏左成2個月
我覺得一定要食西藥先ka, e生有無開d鬆氣管藥呀??最緊要小朋友瞓到先~
用d川貝"鄧"秀肉+d陳皮+南杏(當湯飲,可以日日飲, 好有效 ),夜咳千其唔好加海底椰wor~
當d咳差唔多尾聲就可以買猴早散食....
回復

farfeifar 發表於 2009-5-29 10:50:05 |顯示全部樓層
Nana,好掛住你呀!得閒多d上來啦
小寶 發表於 2009-5-29 10:44

nana佢有排忙喇~
不過忙都要上下來啊!
回復

moontsang 發表於 2009-5-29 10:51:43 |顯示全部樓層
4682# sammyzoe

連蕉都唔食得, 生果中只可吃平果add8icon
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:56:11 |顯示全部樓層
fianfumy,我咳左幾十年喇!每次都咳半年,又中醫、又西醫、又專科 ,又要噴藥。(醫生話我接近哮喘),最近幾年 (touch wood)沒有病發,因為我懂得開始唔比佢發出黎,因為一發出黎就好麻煩!點樣唔俾佢發病?我如果有 ...
vincentma 發表於 2009-5-29 09:16 AM

vincentma, 其實你係對症下藥, 及早治癒咋.
咳搞得唔好, 真係手尾好長,最重要係改善體質.
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:57:25 |顯示全部樓層
我個女都咳有痰,睇咗醫生係急性上呼吸道感染!
軒軒 發表於 2009-5-29 09:54 AM

軒軒你都寄d同仁堂 藥俾你個女旁身啦~
回復

小寶 發表於 2009-5-29 10:58:24 |顯示全部樓層
試下腳底按摩都幾好呀add12icon

唔係叫妳出去找人按呀

是叫妳同個囡按下
llaus 發表於 2009-5-29 10:00 AM

呀蛙,係咪架? 宜家對你講果d野都半信半疑喇~
回復

llaus 發表於 2009-5-29 11:01:56 |顯示全部樓層
小寶呀!
按摩都是中國傳統國技來呀add12icon
腳同手都有是全身反應區呀
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:03:30 |顯示全部樓層
4682# sammyzoe

連蕉都唔食得, 生果中只可吃平果add8icon
moontsang 發表於 2009-5-29 10:51

係架,生果都好多禁忌架,
蕉,燈,甘,蔗,芒果同芒果乾,雪梨....等都唔食得,食左晚上咳c人,
最好都係係蘋果,蘋果有化痰功用.
回復

軒軒 發表於 2009-5-29 11:04:16 |顯示全部樓層
小寶,唔使架啦,你估佢重細咩!
回復

llaus 發表於 2009-5-29 11:11:35 |顯示全部樓層
有書為証呀add14icon

隻蛙知道何時可講笑呀add3icon

唔會亂來啵add10icon
回復

小寶 發表於 2009-5-29 11:13:56 |顯示全部樓層
聽你咁講小心變哮喘喎,
咳到嘔我時不時都係咁,(仲要一早就嘔~~~)
仲要係平時中午太陽曬住就無事,一到晚上同訓低時就咳咳咳,咳到個個都無教好訓,
細個時醫生都係咁話我有氣管炎,大個d時就已經話氣管敏感,越大就越嚴 ...
sammyzoe 發表於 2009-5-29 10:31 AM

我細細個就有哮喘架喇,我家姐都有,發作晚上hehe聲 (唔係笑聲喎),訓唔到,  於是就噴ventoline, 有時好似噴到上左引咁 hi hi 地.
我宜家無哮喘, 皆因由小六開始游水,至中學一星期三次之多, 直至會考肥左佬要repeat(嗚~~~), 就開始停止游水, 只是咳得耐偶爾被醫生話我哮喘.
所以大家記得要緞練好體格 (我都要喇)
回復

小寶 發表於 2009-5-29 11:15:11 |顯示全部樓層
nana佢有排忙喇~
不過忙都要上下來啊!
farfeifar 發表於 2009-5-29 10:50 AM

應該係有排養...
回復

小寶 發表於 2009-5-29 11:18:19 |顯示全部樓層
係架,生果都好多禁忌架,
蕉,燈,甘,蔗,芒果同芒果乾,雪梨....等都唔食得,食左晚上咳c人,
最好都係係蘋果,蘋果有化痰功用.
sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:03 AM

我家姐到宜家食親你講果D生果都會嘔,吃不得.
回復

小寶 發表於 2009-5-29 11:19:26 |顯示全部樓層
小寶,唔使架啦,你估佢重細咩!
軒軒 發表於 2009-5-29 11:04 AM

嘻嘻, 都要借意關心下佢加嘛...
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-29 11:20:13 |顯示全部樓層
我細細個就有哮喘架喇,我家姐都有,發作晚上hehe聲 (唔係笑聲喎),訓唔到,  於是就噴ventoline, 有時好似噴到上左引咁 hi hi 地.
我宜家無哮喘, 皆因由小六開始游水,至中學一星期三次之多, 直至會考肥左佬要repeat( ...
小寶 發表於 2009-5-29 11:13

哈哈,我對泳池水,裝修味都敏感呢,所以到而家都學唔識游水,
不過好多人都話游水對個肺好d,
我細個游唔到水咪改玩跑步囉,但都只係夠氣玩100米短跑,多過100米就斷氣架喇,
人大左運動少,媽咪又唔係身邊,自己就懶理身子,加上睡眠不足,
所以而家番發既次數比起以前密好多喇.

係喇~~
如果你一發現囡囡起咳,就check番之前果日同當日食過d乜,
了解番食左乜引發咳,記住佢以後唔好食,
睇下天氣係咪有變化,轉季尤其多問題,
一冷一熱又有問題,
塵埃,公仔,毛髮等係乜引起都要觀察下,
好似我咁就係對天氣同食物有誘發哮喘反應,咁就要小心睇住黎做人囉.
回復