小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504916 8743
JicJicmom 發表於 2009-5-29 01:07:13 |顯示全部樓層
我阿媽用到手香葉切碎, 混埋免治豬肉做成肉丸, 滾湯比我地飲, 係真的可以止下咳架 ~~~
而家D環境咁惡劣 , 空氣又唔好, 感冒 / 咳通常會送埋氣管敏感 , 我以前感冒都唔會好辛苦 , 而家就C得喇 ....... 喘到我呢 .......
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 01:11:49 |顯示全部樓層
東東菜我唔識喇 , 車前草就知 , 不過呢家野極寒涼 , 要攪清楚係寒咳定熱咳先好諗 . 而且小朋友體質未必受到 , 所以除非係中醫開比你喇 , 否則真係唔好試.
龍利葉止咳係好好, 但最好其實係好左8成0既時候, 痰開始轉 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-29 01:04

車前草其實是 田冠草呀 , 真係好寒涼的 , 利尿清熱 ...

所以好多人講飲龍利葉仲會咳番囉 ...
回復

小寶 發表於 2009-5-29 01:12:06 |顯示全部樓層
咁大家齊齊早d訓, 等身體強壯d啦~~
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:13:58 |顯示全部樓層
4657# JicJicmom
噢,積媽,我覺得好似聽中醫講座咁呀!叻叻
回復

Jennie 發表於 2009-5-29 01:17:34 |顯示全部樓層
4653# Jennie
jennie,如果有呢d湯水就同你一齊飲.
cobie 發表於 2009-5-29 01:00

Cobie, 我係湯怪,好鍾意飲湯架,煲幾多飲幾多呀!
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:22:32 |顯示全部樓層
4665# Jennie
我就麻麻地.不過聽日都會煲老師講嗰個湯,今日都開始咳.
回復

小寶 發表於 2009-5-29 01:27:31 |顯示全部樓層
4665# Jennie
我就麻麻地.不過聽日都會煲老師講嗰個湯,今日都開始咳.
cobie 發表於 2009-5-29 01:22 AM

各位(cobie), 早d訓喇. 我去訓教喇~~~
回復

nuage 發表於 2009-5-29 01:28:20 |顯示全部樓層
耶~~我要龍利葉
小寶 發表於 2009-5-29 01:06

我有﹗我比你
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 01:28:55 |顯示全部樓層
我都開始有少少咳啦 , 又被Katrina傳染囉 ...
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:29:04 |顯示全部樓層
4660# fianfumy
又寒帶熱咁複雜,唔明白.而家我咳時周身痛又係寒定熱? or 寒帶熱?
回復

nuage 發表於 2009-5-29 01:29:29 |顯示全部樓層
我阿媽用到手香葉切碎, 混埋免治豬肉做成肉丸, 滾湯比我地飲, 係真的可以止下咳架 ~~~
而家D環境咁惡劣 , 空氣又唔好, 感冒 / 咳通常會送埋氣管敏感 , 我以前感冒都唔會好辛苦 , 而家就C得喇 ....... 喘到我呢 .... ...
JicJicmom 發表於 2009-5-29 01:07

多謝積媽,又學多樣嘢啦﹗
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 01:36:23 |顯示全部樓層
4660# fianfumy
又寒帶熱咁複雜,唔明白.而家我咳時周身痛又係寒定熱? or 寒帶熱?
cobie 發表於 2009-5-29 01:29

你有沒有痰嗎 ?
你有沒有鼻水呢 ?
你睡覺時有咳嗎 ?  ..... 你咳會集中在咩時間呢 ?
你平時容易生菲滋 / 喉嚨痛嗎 ?
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:41:50 |顯示全部樓層
冇痰 冇鼻水 咳醒 昨晚開始咳所以未知 從不生菲滋 喉嚨冇痛but頭痛+周身痛
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:43:34 |顯示全部樓層
4667# 小寶

good night 小寳.
回復

fianfumy 發表於 2009-5-29 01:47:19 |顯示全部樓層
冇痰 冇鼻水 咳醒 昨晚開始咳所以未知 從不生菲滋 喉嚨冇痛but頭痛+周身痛
cobie 發表於 2009-5-29 01:41

你應是寒咳喎 , 你用幾片薑煲水飲才瞓覺便可 ....

我都勁少生菲滋架 , 而喉嚨痛會是感冒才痛囉 ...

cobie 你是否好怕 "凍" 架 ?  會否手腳冰冷呢 ?
回復

cobie 發表於 2009-5-29 01:52:17 |顯示全部樓層
我夏天都覺凍.也不會流汗,手腳有冰冷.
回復

NaNa 發表於 2009-5-29 09:03:03 |顯示全部樓層
Hello friends, long time not chat.....睇嚟大家近來身体都有啲小毛病,要好好保重
Fian個女真係好醒,要使錢就找爸爸,我都要教下個女先
回復

vincentma 發表於 2009-5-29 09:16:08 |顯示全部樓層
Katrina 沒有燒呀 ..... 這個女大半年先病一次 , 而每次都病好勁 .....

10幾天前睇了2次都是同一個醫生
( 囡囡爸爸帶她去睇 , 我當晚約了朋友食飯 , 囡囡自行打比爸爸叫他帶去睇 , 囡囡話唔好阻住我同朋友去街 , ...
fianfumy 發表於 2009-5-29 00:14
fianfumy,我咳左幾十年喇!每次都咳半年,又中醫、又西醫、又專科 ,又要噴藥。(醫生話我接近哮喘),最近幾年 (touch wood)沒有病發,因為我懂得開始唔比佢發出黎,因為一發出黎就好麻煩!點樣唔俾佢發病?我如果有喉嚨痛、頭痛、同有 D 似流感症狀既即刻沖杯感冒沖劑 (北京同仁堂),早晚一次,連續兩日。小朋友可以飲有甜味既一種!咁就發唔到出黎架喇!如果有痰就已經發炎,一定要睇醫生消左炎先,如果無痰剩係乾咳,可以食順氣止咳化痰丸 (都係北京同仁堂),有 30幾種中藥,都係溫性既!要食晒一樽先得架,呢種藥係我睇既中醫介紹既,因為睇極都有咳,但脈搏 O.K., 佢都話無得再睇,咁佢就介紹我食呢隻藥,結果好左!我呢兩隻藥就變成我看門口既藥喇!尤其係第一種,我都叫我小朋友食架。我都有介紹俾 Maysun 同阿實架!(我講第一種)
回復

軒軒 發表於 2009-5-29 09:54:34 |顯示全部樓層
我個女都咳有痰,睇咗醫生係急性上呼吸道感染!
回復

llaus 發表於 2009-5-29 10:00:49 |顯示全部樓層
試下腳底按摩都幾好呀add12icon

唔係叫妳出去找人按呀

是叫妳同個囡按下
回復