新手求爐甘石噴劑配方

作者: 824 發表于 2013-3-8 21:13:31
3312 6
想用爐甘石粉diy 整噴劑醫濕疹。希望大家能夠提供配方及份量,製作方法等資料。先謝過大家留言。
cklife 發表於 2013-3-10 09:53:32 |顯示全部樓層
噴劑?意思係用噴壼噴出黎既水劑嗎?

如果係....應該會塞咀喎...以我記憶爐甘石粉係礦物粉....只能平均分散係液體度,唔能夠完全溶起水度。好似就係咁喇..
回復

824 發表於 2013-3-10 15:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-3-10 09:53
噴劑?意思係用噴壼噴出黎既水劑嗎?

如果係....應該會塞咀喎...以我記憶爐甘石粉係礦物粉....只能平均分散 ...

多謝你回復先。冇錯想整水劑阿。我會用滾珠式既樽仔裝住。用時搖一搖就可以搽患處。又唔怕塞咀啦。只係網上冇教點整。有冇高人指教下我依個新丁呢??
回復

cklife 發表於 2013-3-10 20:38:19 |顯示全部樓層
824 發表於 2013-3-10 15:46
多謝你回復先。冇錯想整水劑阿。我會用滾珠式既樽仔裝住。用時搖一搖就可以搽患處。又唔怕塞咀啦。只係網 ...

用滾珠式一樣會塞,因為粉劑會乾左怖滿粒珠附近空隙。

水劑的話,一向都係用有膠塞(有一個洞)的那種容器。(好像花妝水樽那一種)
因為粉劑不能完全溶解,用前要搖勻...

我想你想要做的是爐金石洗劑吧...

google 一下就有資料了,下面是我找到的配方(市面上也有製成品賣)

【药品名称】炉甘石洗剂
【英文名】Calamine Lotion
【汉语拼音】Luganshi Xiji
【成份】每1000毫升含炉甘石150克、氧化锌50克、甘油50毫升。辅料为纯化水。
【性状】本品为淡粉红色的混悬液,放置后能沉淀,但经振摇后,仍应成为均匀的混悬液。
【作用类别】本品为皮肤科用药类非处方药药品。
【药理作用】本品所含炉甘石和氧化锌具有收敛、保护作用,也有较弱的防腐作用。
【适应症】用于急性瘙痒性皮肤病,如荨麻疹和痱子。
【用法用量】局部外用,用时摇匀,取适量涂于患处,每日2-3次。
【注意事项】
1、避免接触眼睛和其他黏膜(如口、鼻等)。 2、本品不宜用于有渗液的皮肤。 3、用时摇匀。 4、本品性状发生改变时禁用。 5、儿童必须在成人监护下使用。 6、请将此药品放在儿童不能接触的地方。
【药物相互作用】如正在使用其它药物时,使用本品前应向医师或药师咨询。

資料來源︰http://www.ydyyw.com/yaopin-shuo ... omingshu_11519.html
回復

jack872184 發表於 2013-3-10 22:29:07 |顯示全部樓層
爐甘石洗劑配五倍子、冰片、黃連,共為細末,油調成膏外用,可治濕疹,方見【中醫皮膚病學簡編】。配氧化鋅、甘油,加冷開水,製成洗劑,直接外塗。爐甘石洗劑。配伍五倍子、冰片、黃連,共為細末,油調成膏外用,可治濕疹,方見【中醫皮膚病學簡編】。配伍氧化鋅、甘油,加冷開水,製成洗劑,直接外塗。具有消炎、清涼,止癢作用
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-11 08:54:05 |顯示全部樓層
小時候醫院和診所都有出售爐甘石水劑的, 我小時候有用過, 係呀, 姑娘只係用個葯樽入住配俾我, 它過一些時候會沉底, 用時搖下個葯樽, 倒出來搽.
當時醫院和診所醫生唔會當爐甘石液係洗劑, 只係當止痕和緩解濕疹痕養的東西, 個人覺得它沒有其他治療皮膚病的作用了.
回復

824 發表於 2013-3-11 19:54:26 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位給我既配方及意見。對初哥既我黎講真係幫助好大。謝謝大家。我會買材料動手做屬於我既爐甘石洗劑。
回復