[求救] 我家蘆薈出問題

作者: 824 發表于 2013-8-2 16:56:37
858 3

明明由舊屋企時都好翠綠架, 點知拎番黎新屋兩個星期就變成咁啦, 真係好怕會整棵會枯死!! 請大家幫幫忙教下我點樣可以救救它吧!!

圖中上面那張是剛由七月二十四日由舊屋企拿回家的!! 下面是在新屋企現在的情況!!
powergun 發表於 2013-8-2 17:12:26 |顯示全部樓層
新屋要留意可能有d野對植物有害, 例如傢俬或油漆有味咁, 有露台就放出露台, 無就放通風有陽光照到的窗台就應該種到啦
回復

824 發表於 2013-8-2 17:29:49 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-8-2 17:12
新屋要留意可能有d野對植物有害, 例如傢俬或油漆有味咁, 有露台就放出露台, 無就放通風有陽光照到的窗台就 ...

POWERGUN, 多謝你的回覆!! 盤蘆薈我擺左出露台諗住大陽好D, 近排多雨水亦已經把盤移近有遮掩既地方!! 不過岩岩你提到油漆味等問題我真係忽略左, 因為樓上樓下隔離仲裝修中, 真係沙塵滾滾, 睇完你留言, 都係暫時拎番入屋觀察下先!!
回復

powergun 發表於 2013-8-2 19:58:09 |顯示全部樓層
824 發表於 2013-8-2 17:29
POWERGUN, 多謝你的回覆!! 盤蘆薈我擺左出露台諗住大陽好D, 近排多雨水亦已經把盤移近有遮掩既地方! ...

係呀, 放花糟要留意落大雨要搬返佢入屋呀, 蘆薈太多水又係唔得架
回復