緊急:救救我的蘆薈苗。

作者: 824 發表于 2014-2-9 13:06:57
1594 7
我棵蘆薈唔知點解會出斑。仲好似慢慢擴散開去。想請教各大大點解會咁。同有乜解救方法。好想保護哩棵幼苗喔。先謝過大家了。
silicon 發表於 2014-2-9 13:44:03 |顯示全部樓層
照睇是真菌感染。用消毒的刀具切走黑色部分,盡量切走範圍多些,之後用殺菌劑噴灑全株及泥。另,植株好像種得太深。留意澆水頻率不要太密,期間泥土要有些時間是乾的,保持環境通風乾爽
回復

824 發表於 2014-2-9 14:53:32 來自手機 |顯示全部樓層
多謝指教。即刻進行補救大行動。
回復

824 發表於 2014-2-9 14:53:32 來自手機 |顯示全部樓層
多謝指教。即刻進行補救大行動。
回復

waiting 發表於 2014-2-12 00:04:09 |顯示全部樓層
我家我的蘆薈種左十年, 都仲未死!
其間仲畀我斬頭再種, 都仲生得番...
老實講... 唔好對佢太好... 成日淋水的話仲死快D!
我的蘆薈冇試過黑左一撻, 所以我都唔識醫. 樓上大大都教左你, 就試下吧!
不過, 你用的泥是科學泥嗎? 如是, 建議你用仙人掌泥, 沙質多D, 較適合蘆薈生長.
另外, 泥乾才淋水, 間中施下肥就長得靚喇~
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-2-12 13:52:59 |顯示全部樓層

呢類肉質植物,唔駛點理,
好似上面waiting 師兄所講,
用D 較沙質性既泥土去種,
就算夏天天氣熱,兩星期淋一次水都得;

用科學泥種,成日淋水,好易造成爛根
回復

Lipid 發表於 2014-3-9 21:25:10 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-2-12 13:52
呢類肉質植物,唔駛點理,
好似上面waiting 師兄所講,
用D 較沙質性既泥土去種,

同意,我之前就淋死/浸死過好幾棵
植料用仙人掌泥 或 溝河砂 都有幫助
最緊要淋水方面要忍手  ^_^
回復

824 發表於 2014-3-18 11:45:22 來自手機 |顯示全部樓層
多謝以上咁多位樓主俾我咁多意見。
回復