浸泡油一問

作者: 824 發表于 2014-9-1 21:04:52
2851 5
想請教大家,我8月22號浸左樽薰衣草橄欖油。今日諗住打開黎聞下陣味怪怪地,好似有d 微酸味。係咪已經失敗左???
預備工作係先用熱水洗淨玻璃樽,再自然風乾。
用既都係乾既薰衣草。
只係一直存放一個冇陽光照射既地方。
現在咁既情況可以有得補救嗎??? 希望大家幫幫我。謝謝了
sausau 發表於 2014-9-2 08:54:41 |顯示全部樓層
你樣樣做足和正確,照理應該不會出錯。
油有無過期?是初榨橄欖油或pomace橄欖油?浸泡用的油要用質素較好的。,
你指的「酸味」,會不會是薰衣草浸在油裏的味?
不用太擔心,留意油內的薰衣草有無發霉的跡象。
書本教浸泡油要等兩個月後才用,但我覺得如果不趕着用,浸半年更好。

還有,浸泡後不必經常開蓋聞,會影響效果。
回復

824 發表於 2014-9-2 13:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
sausau,多謝你既回覆。
回復

824 發表於 2014-9-2 13:22:36 來自手機 |顯示全部樓層
sausau,我第一次整所以用左平價既果渣油作浸泡油…油剛買未過期架。我唔知薰衣草發毛係乜野樣所以影左張相。好怕到收成期但樽野唔用得。所以琴日急急再浸一支洋甘菊既。希望唔會失敗啦。睇完你既回覆,我放心d 唯有慢慢等下
回復

sausau 發表於 2014-9-2 14:39:45 |顯示全部樓層
824 發表於 2014-9-2 13:22
sausau,我第一次整所以用左平價既果渣油作浸泡油…油剛買未過期架。我唔知薰衣草發毛係乜野樣所以影左張相 ...

唔好緊張先,玩DIY好常會出現〔蝦碌〕,最緊要適〔執生〕

首先,你這隻果渣油,即olive pomace,是最低等級,用來浸花草,為了得到最佳效果,花多少少錢買olive light或以上如olive virgin,olive extra virgin(這裡的花友叫EV,是最頂級的橄欖油),值得的。我以前也是用pomace浸,後來朋友教DIY的老師這樣說,我覺得有道理。

另外,浸油用的花草一定要是乾透的。我試過買白蘭花浸,因為中間弄不乾,結果長了霉,肉眼會見到油裡的花有層毛毛包著

我見到你那瓶洋甘菊好似渣多油少 記得油要浸過面多1/3。放入浸泡物後,頭幾天久不久輕搖樽身(不要打開蓋),讓浸泡物內的空氣跑出來。當搖到無乜氣泡,就放在陰涼避光處。

兩個月後或更久(我放大半年),便可隔去渣。我用咖啡蒸餾紙放漏斗內,置空瓶上,然後手那一個不鏽鋼密隔網,另一隻手緩緩倒進浸泡好的油。這方法過濾的油十分清澈。
回復

824 發表於 2014-9-2 16:35:30 來自手機 |顯示全部樓層
sausau,咁我下次也改用ev 浸泡先。再想請教下那樽洋甘菊要開蓋加多d 油嗎??? 仲諗住料多d,功效好d tim。haha

一於加番多d油啦,想功效好d是浸耐d,渣多油少第時隔出來無乜幾多㗎。  發表於 2014-9-2 18:16
回復