乜野叫做 “潮”

作者: carolc 發表于 2008-6-2 17:38:02
12022 114
牙鈴 發表於 2008-6-10 20:32:14 |顯示全部樓層
其實我唔係好知佢地戴帽泥做什麼....
回復

cross 發表於 2008-6-11 00:20:59 |顯示全部樓層
原帖由 牙鈴 於 2008-6-10 20:32 發表

手鍊.頸鍊有咩用
回復

carmen 發表於 2008-6-11 08:33:46 |顯示全部樓層
其實我諗我同"潮"都無乜關係~
雖然我係80's年代既人~

出街我都係清一色既T-shirt牛仔褲,
T-shirt多數都係Uniqlo買, 又平又抵著,
加個porter... casual wear係我既至愛!

袋都有LV, Gucci咁, 但係平日都唔多用,
因為其實用"皮"既袋都幾重,
放多少少野, 就揹到膊頭都痛埋,
多數都係去飲或者有重要場合先會用黎襯衫...

鏡呀, handcream, 唇膏完全唔會用...
頂多都係帶把梳... 女仔黎講, 我都算求其...

有時見到d人"頂"住帽, 但係個樣一d都唔smart, 七七地咁,
又或者見到d上左年紀既師奶, 著條黑色窄腳褲係條裙入面,
同埋d著條超低腰褲又唔著T-back, 有半個pat-pat露左出黎既女仔...

真係好想講句, 如果係咁...
我寧願唔"潮"...
回復

carolc 發表於 2008-6-11 13:15:08 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-11 08:33 發表

因為 ...

最大鑊係師奶扮後生
回復

cross 發表於 2008-6-11 21:40:57 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-11 08:33 發表

因為 ...

要這樣說很多人包括我都唔應該著衫出街
以前成日會問呀媽點解唔生我靚仔d.
佢就會話
你呀媽我唔靚你老豆唔靚.
你會好睇得去邊
冇冇野carry得到..我係唔係應該唔出街?!
回復

carolc 發表於 2008-6-12 01:34:38 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-11 21:40 發表

要這樣說很多人包括我都唔應該著衫出街
以前成日會問呀媽點解唔生我靚仔d.
佢就會話
你呀媽我唔靚你老豆唔靚.
你會好睇得去邊
冇冇野carry得到..我係唔係應該唔出街?! ...

唔可以話唔出既, 只係有時要潮都要講適量先得, 依家 d 人好多衰都係衰放太多潮野上身, mix & match 到嚇死人囉, 外表平凡再加一兩件配合就好啦
回復

lameric 發表於 2008-6-12 01:55:54 |顯示全部樓層
個個都 o係度戴住頂 "高" 帽以為自己好型! 我個人就覺得畸形,真係唔認老都唔得,不過膠網帽加埋咁戴法好似有D實際作用,我估會通風D和涼爽D囉! 但係個LOOK就....... Sorry囉!

回復

cross 發表於 2008-6-12 08:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 lameric 於 2008-6-12 01:55 發表
個個都 o係度戴住頂 "高" 帽以為自己好型! 我個人就覺得畸形,真係唔認老都唔得,不過膠網帽加埋咁戴法好似有D實際作用,我估會通風D和涼爽D囉! 但係個LOOK就....... Sorry囉! ...

嘛又係焗
回復

carmen 發表於 2008-6-12 08:36:15 |顯示全部樓層
其實除左潮之外, 都應該睇下自己適合著d咩衫,
如果盲目咁"潮"既話, 只係自暴其短囉!

當然有d人都著得好cute~ 好似cross咁帶帽又會斜斜地帶,
但係好多人就唔係咁啦... 攪到本來件事係型... 但係最後變左seven...
回復

cross 發表於 2008-6-12 09:11:54 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-12 08:36 發表
其實除左潮之外, 都應該睇下自己適合著d咩衫,
如果盲目咁"潮"既話, 只係自暴其短囉!

當然有d人都著得好cute~ 好似cross咁帶帽又會斜斜地帶,
但係好多人就唔係咁啦... 攪到本來件事係型... 但係最後變左seven... ...

嗯.我覺得人著衫..你暴短不要緊.
不要暴到底
總沒可能成世只有一種風格
用番d顏色式cutting配搭
間中轉一d可能會暴短的風格也不錯
簡單來說
常在寫字樓或冷氣地方
少少肥的女仕穿背心加件外套
可以姐到隻手又可以不只是T那單一風格
回復

carolc 發表於 2008-6-12 14:37:57 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-12 09:11 發表

嗯.我覺得人著衫..你暴短不要緊.
不要暴到底
總沒可能成世只有一種風格
用番d顏色式cutting配搭
間中轉一d可能會暴短的風格也不錯
簡單來說
常在寫字樓或冷氣地方
少少肥的女仕穿背心加件外套
可以姐到隻手又可 ...

HA HA 我返工就係咁著, 吊帶加外套加裙或褲, 吊帶 ONE PIECE 加外套, 今日後者, 有時睇心情咪轉下其他 STYLE
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-12 15:53:34 |顯示全部樓層

靚囉

原帖由 牙鈴 於 2008-6-10 20:32 發表

其實靚有條件裝扮所以可以裝好多扮
吾靚更加要補鍋所以要裝好多扮

戴帽可以姐太陽, 但其實最大用途是靚, 同埋懶搞個頭
戴高帽不是問題, (只是我個人不覺得好睇), 最大問題, 戴得吾好睇都吾係問題
最大問題係有D人戴得吾好睇但自信10足以為自己好

大家都應該有此經驗(尤其女士們):
見倒個好duud既電車男/女, 但衣著MK, 你用無奈+皺眉頭既眼神望一下
佢立即得chic之後還你一個"望咩望未見過靚仔呀"既眼神
回復

cross 發表於 2008-6-12 18:54:31 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-12 15:53 發表

其實靚有條件裝扮所以可以裝好多扮
吾靚更加要補鍋所以要裝好多扮

戴帽可以姐太陽, 但其實最大用途是靚, 同埋懶搞個頭
戴高帽不是問題, (只是我個人不覺得好睇), 最大問題, 戴得吾好睇都吾係問題
最大問題係有D人 ...

我唔覺得姐到太陽
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-12 21:46:07 |顯示全部樓層

你行商場多

原帖由 cross 於 2008-6-12 18:54 發表

我唔覺得姐到太陽

抑或夜浦先...
回復

cross 發表於 2008-6-12 22:55:06 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-12 21:46 發表

抑或夜浦先...

錯錯錯
我無論去邊都間中戴帽
都係要用手姐住
回復

carolc 發表於 2008-6-13 01:06:49 |顯示全部樓層

回復 75# cross 的帖子

猜 cap 都姐倒啦
去 outdoor 好好多架
但主要都係費時搞個頭
回復

cross 發表於 2008-6-13 08:21:19 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-13 01:06 發表
猜 cap 都姐倒啦
去 outdoor 好好多架
但主要都係費時搞個頭

我卻覺得互外戴帽個頭會好焗
回復

carmen 發表於 2008-6-13 08:50:24 |顯示全部樓層
如果戶外活動, 帶帽真係好d~
雖然有d焗, 但總好過晒到頭暈暈~~
回復

carolc 發表於 2008-6-13 10:46:31 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-13 08:21 發表

我卻覺得互外戴帽個頭會好焗

依家有些質料係透氣架
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-13 11:52:53 |顯示全部樓層

叮噹

原帖由 carolc 於 2008-6-13 10:46 發表

依家有些質料係透氣架

竹蜻蜓應該好涼爽
雖然帶帽但超涼

第日發明左就算吾識飛都可以降溫
回復