乜野叫做 “潮”

作者: carolc 發表于 2008-6-2 17:38:02
12024 114
gtrnismo 發表於 2008-6-3 00:38:20 |顯示全部樓層

我吾睇雜誌wor

原帖由 carolc 於 2008-6-2 23:42 發表

你一定係成日睇時裝雜誌啦, 一論嘴, 喂!! 睇 e-mail 呀

雜誌全部都系廣告有咩好睇
回復

cross 發表於 2008-6-3 00:43:30 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-3 00:38 發表

雜誌全部都系廣告有咩好睇

睇可愛模特兒
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-3 00:57:45 |顯示全部樓層

有道理

原帖由 cross 於 2008-6-3 00:43 發表

睇可愛模特兒

而家pork落去買
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-3 00:58:51 |顯示全部樓層

我以為你系CARLO

原帖由 carolc 於 2008-6-2 23:42 發表

你一定係成日睇時裝雜誌啦, 一論嘴, 喂!! 睇 e-mail 呀

頂......你叫我check email我先知系你

請給我時間
回復

janice 發表於 2008-6-3 01:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-2 18:07 發表
我完全覺得neverfull無design無美感一d 都唔靚
點解唔揹個prada或者miu miu, 型勁多

同意呀
miu miu好正呀

不過neverfull響LV family黎講比較平
易d入手
所以咪成街都係囉

最怕係Gucci 大size旅行袋, 成個MK 好多潮童都有

dream bag係 Hermes Birkin
Chanel 2.55都正

回復

cross 發表於 2008-6-3 01:10:41 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2008-6-3 01:02 發表

同意呀
miu miu好正呀

易d入手
所以咪成街都係囉

最怕係Gucci 大size旅行袋, 成個MK 好多潮童都有

Chanel 2.55都正 ...

男仔黎講
成街porter
回復

cross 發表於 2008-6-3 01:11:34 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-3 00:57 發表

而家pork落去買

有時覺得冇咁有模特兒款或唔知算不算得上星味的女模特兒
給人的感覺挺不錯的
很有鄰家女孩感覺
回復

janice 發表於 2008-6-3 01:11:46 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-3 01:10 發表

男仔黎講
成街porter

anges b都係啦
回復

cross 發表於 2008-6-3 01:13:36 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2008-6-3 01:11 發表

anges b都係啦

一直不太愛這隻品牌
由其袋
感覺就是一個較貴的尼龍袋
要撞袋我情願擺多二三千撞gucci
回復

Exodus 發表於 2008-6-3 02:26:31 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-2 23:34 發表
潮帽....
其實80 %20 %我都吾太中意。
不過帶cap吾好直筆nut, 好.....sorry只可用膠 (上次自己都話吾中意個膠字)
而家個個買cap去睇下lids, 我覺得2nd hand 帽仔正, 好多時造倒retro feel
今年女士熱hi end 貨,  ...

所以今年要睇住一街漆皮野閃到
女既真係唔明點解要忽然著喇叭仔
之前見到isabella著得好核突, 如果今季興咁樣, 唔擔保幾季後男裝就會咁
不過咁多喇叭, 咁咪會遮晒舊年興既一堆騎呢鏤空高跟鞋?

男裝嘛
興窄腳短褲喎
hedi slimane風應該仲係有排吹的
原帖由 janice 於 2008-6-3 01:02 發表

同意呀
miu miu好正呀
易d入手
所以咪成街都係囉
Chanel 2.55都正 ...

我本來想買gucci銀白藍啡個新色旅行袋的, 但係一街都係...
miumiu新既小丑色波浪皮仲有prada前幾季d 漸變色流蘇荷葉邊真係好正
好彩唔係女人, btw i hate LV
原帖由 cross 於 2008-6-3 01:13 發表
一直不太愛這隻品牌
由其袋
感覺就是一個較貴的尼龍袋
要撞袋我情願擺多二三千撞gucci

唔好意思, 我有3個
不過果兩個隻色好難撞
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-3 09:42:35 |顯示全部樓層
我覺得就算攞Gucci, Prada, MiuMiu, LV, Chanel 都冇所謂!最緊要襯!攞件真貨o向手唔會比人覺得似假貨!攞件A貨o向手人地都會當係真貨!點解?因為你襯得到件貨、件貨又襯得到你!我之前舉例話個小妹妹著衫肉酸,其實佢每件都至不過係差少少就可以順眼好多,唔會比我當怪獸!
回復

carolc 發表於 2008-6-3 10:41:14 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-3 01:10 發表

男仔黎講
成街porter

咁我同老公都有 PORTER, 我果個香港冇既, 老公既就返工用, 佢幾實用既
回復

carolc 發表於 2008-6-3 10:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-3 00:58 發表

頂......你叫我check email我先知系你

請給我時間

個個都知, 係你唔知
冇野好講
回復

carolc 發表於 2008-6-3 10:50:21 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2008-6-3 01:11 發表

anges b都係啦

上年去東京, 出發前唸買 ANGES B. OR PORTER
去睇過價錢同質地, 決定買 PORTER , 因為另一個唔值佢個價
回復

cross 發表於 2008-6-3 20:44:29 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-2 23:34 發表
潮帽....

其實80 %20 %我都吾太中意。
不過帶cap吾好直筆nut, 好.....sorry只可用膠 (上次自己都話吾中意個膠字)

而家個個買cap去睇下lids, 我覺得2nd hand 帽仔正, 好多時造倒retro feel

今年女士熱hi end 貨,  ...

哈哈.你地講緊唔鐘意睇o既係唔係咁呢
今日我仲要側戴tim
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-3 02:26 發表

所以今年要睇住一街漆皮野閃到
女既真係唔明點解要忽然著喇叭仔
之前見到isabella著得好核突, 如果今季興咁樣, 唔擔保幾季後男裝就會咁
不過咁多喇叭, 咁咪會遮晒舊年興既一堆騎呢鏤空高跟鞋?

男裝嘛
興窄腳短褲喎 ...

漆皮?
唔太鐘意
興都係咁話
原帖由 carolc 於 2008-6-3 10:50 發表

上年去東京, 出發前唸買 ANGES B. OR PORTER
去睇過價錢同質地, 決定買 PORTER , 因為另一個唔值佢個價

唉.知唔知邊樹有特別porter款介紹?
或是其他牌子也可.始終真係成街有
p.s.有朋友會去東京
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-3 23:19:26 |顯示全部樓層

你ok感喇

原帖由 cross 於 2008-6-3 20:44 發表

哈哈.你地講緊唔鐘意睇o既係唔係咁呢
今日我仲要側戴tim

漆皮?
唔太鐘意
興都係咁話

唉.知唔知邊樹有特別porter款介紹?
或是其他牌子也可.始終真係成街有
p.s.有朋友會去東京 ...

老實講, 都系媽咪果句
靚仔靚女著乜都無所謂

身形吾好/個樣吾太好就真系吾好搞禁多野

cross, 你始終面瘦, carry倒頂野

好多麵包面斜cap, 成個傻gap感樣
回復

cross 發表於 2008-6-4 00:32:46 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-3 23:19 發表

老實講, 都系媽咪果句
靚仔靚女著乜都無所謂

身形吾好/個樣吾太好就真系吾好搞禁多野

cross, 你始終面瘦, carry倒頂野

好多麵包面斜cap, 成個傻gap感樣 ...

我係包面嫁
見過我的人都知
都話rex話我......唉
回復

cuiyao 發表於 2008-6-4 01:22:22 |顯示全部樓層
我細佬都有極多 cap 帽,有一次我問佢做乜成日戴帽,佢答我︰「因為唔想吹頭同 gel 頭。」呢個答案我受落到,起碼佢唔係答我「依家興丫嘛」。

回想起讀書時0既便服日,有兩個男同學戴 cap 帽返學,有一個老師一入課室見到,嬲到衝0左出課室去冷靜一下。原來老一輩0既人(尤其自覺係紳士0既人)覺得0係室內戴帽極度無禮,但0個位老師好叻,五分鐘後佢入0黎同大家講對唔住,佢話自己要學習接受新事物。

有時想唔認老都唔得,見到0的後生仔0既打扮,我開始感到自己0既審美觀與時代嚴重脫節。有一輪年輕人愛玩日本feel,特登搞亂個頭覺得好型,之後就興頭髮豎起,又之後全部人不分男女都變 cap 帽人。我出到旺角/尖咀/銅鑼灣,全部後生都一模一樣,我只覺得有點點可惜。

識0係中國內地住0左好多年0既老外,佢話香港好可愛,街上0既人打扮多姿多采,有「soul」0甘話。相反,身邊唔少0係外國住過0既香港朋友,則認為香港人「souless」,大家只係被潮流牽住鼻子走。咩係潮流,不外於每年幾大設計師坐埋一齊,傾0下來季大家一齊玩咩色,玩咩style,然後設計一堆產品去令大家追潮流而消費。睇0下LV集團旗下有幾多個BRAND,就知大牌子點樣「壟斷」個潮流。

從前名牌之所以變名牌,係因為手工質量都好,LV0的手造皮篋,bally 0既手造皮鞋,真係又靚又耐用。依家呢,成街都係工業式生產0既monogram,個個品牌都出made in china 0既 young line,有乜靚呢? 咩係潮,潮即係 $$$$$$,即係啤機啤出0黎0既0野,唔係andy warhol 都唔會玩 kitsch,重覆印瑪莉蓮夢露個樣同金寶湯,串大家變晒複製品。

以上只係個人意見,自己亦後生過,明白要唔跟潮流走,乃一件極度需要勇氣的事。但依家老喇,覺得「潮」應該係發自內心,即係好似0係纏足時代堅持唔紥腳0既女性,我覺得先配得上「潮」呢個字。
回復

cross 發表於 2008-6-4 01:40:52 |顯示全部樓層
我戴帽唔係呢個原因
只係單純的喜歡
我係洗完頭再吹番乾先戴
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-4 22:45:27 |顯示全部樓層

都吾系既

原帖由 cuiyao 於 2008-6-4 01:22 發表
我細佬都有極多 cap 帽,有一次我問佢做乜成日戴帽,佢答我︰「因為唔想吹頭同 gel 頭。」呢個答案我受落到,起碼佢唔係答我「依家興丫嘛」。

回想起讀書時0既便服日,有兩個男同學戴 cap 帽返學,有一個老師一入課室見到,嬲到衝 ...

帶cap睇咩場合, 以前系第2度讀書早晨play國歌果時要除帽, 除非宗教原因

我覺得跟住個流可以好好玩架, 未必souless既, 因為其實就算同一套3吾同人穿出來都完全兩種feel架
就好似tigerwood穿orlando magic 波3同曾師長穿orlando magic 波3
感覺好吾同

好多香港人盲目跟流已成文化

好記得2000年左右, 全港80%的小女士都穿著半截和服 (假和服)
而家差不多系男士都有黑porter, 女士都有黑agnes b
05年通街LV gucci, 04年日本風刺繡短jacket
上兩年so fun粗邊, 0708 all star走晒jack purcell

吾跟會變怪物的壓力真系吾系人人受倒架靚女
回復