乜野叫做 “潮”

作者: carolc 發表于 2008-6-2 17:38:02
11992 114
呢家社會興 “潮”, 講野有”潮爆”, 小朋友有”潮童”, 我仲發現街上有好多”潮帽”, “潮鞋”, “潮袋”…….

以下只係我個人意見, 想同大家討論下 “潮”

我自問唔係一個潮人, 著啱自己既衫, 帶啱自己風格既袋, 自己舒服, 著出自己風格就得啦, 加樣”潮”物都會, 只唔好太過份, 冇晒自我

依家出街, 撞口撞面都係 “潮袋”, 邊個係??? 咪就係國際名牌 – LV NEVERFULL SERIES 大, 中, 小
睇番都唔平, 但咁貴買個通街都有既款, 值得嗎???  撞袋喎!!!
我都係幾年前買過一個袋仔, 好錫住用架, 係出下街先用, 但都唔係為咗果時興邊個而買邊個, 係買自己中意果個, 我好煩架, 條街好多人用既款, 我係唔會買既, 通街都係好 CHEAP 咁…..
我見過有個女仔為咗買”潮袋”, D 錢打算買個細既, 去到得番大袋, 都要買, 唔該啦, 為咗乜呀…………
你行出旺角尖咀, 你會明個袋有幾 “潮”

好啦, 到 “潮帽” 啦, 唔知大家最近有冇見 D 後生仔女帶住頂 CAP 帽 (後面有網果D)扮高呢?? 佢可能個頭帶得 20 %, 其餘80 %係冇野既, 硬係唔知點咁囉, 我放假都中意帶帽, 乜都唔洗整就可以出街, 方便, 但見 D 哥仔姐仔帶到頂帽咁就真係好惡頂囉

“潮衫”, 今個夏天好興好長既衫, 好似 T-SHIRT 咁既, 公司成日有個人辦, 成日著果 D衫, 又要再著條花花裙響入面, (我今年都買了條花花裙), 佢本身係少少圓圓地, 件衫又直落, 搞到好似個直立冬瓜咁,  我對眼真係好辛苦架
佢再加件短身外套仔, 同事話好似千層糕囉~~~~~~

“潮鞋”, 今年除咗興膠鞋外, 仲有興 “羅馬武士鞋”, 又係示範響我同事身上, 佢果一身衣著已經 ”正”, 再加一對 “羅馬鞋”, 暈呀~~~~~
呢款羅馬鞋係好似以前男人著既涼鞋, 一間間既, 鞋爭有一塊 SLIP 咁, 有高筒有低筒, 通常係啡色既, 希望可以 POST 張相比大家睇, 我覺得唔掂囉
前日同呀媽行荃灣, 話佢知乜叫“羅馬鞋”, 響一間店見到有, 同媽講緊時見有個十多歲女仔指住我講既鞋 “依家好興架, 我都想買對呀” 吓!!! 興就要買, 啱唔啱自己架…….

我覺得興還興, 但都要合自己個性先係大前提, 唔好過份跟隨而迷失自我
cross 發表於 2008-6-2 17:50:07 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-2 17:38 發表
呢家社會興 “潮”, 講野有”潮爆”, 小朋友有”潮童”, 我仲發現街上有好多”潮帽”, “潮鞋”, “潮袋”…….

以下只係我個人意見, 想同大家討論下 “潮”

我自問唔係一個潮人, 著啱自己既衫, 帶啱自己風格既袋, ...

我自問著衫都好普通
用野都唔會貴
買野唔睇興唔興
係睇果一刻鐘意
或者真係襯自己
老實講要我果貴野我情願食左去好過
p.s.我都鐘意戴帽
但係係洗頭吹乾先苙
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-2 17:57:26 |顯示全部樓層
你咁講,我今朝番工o向部 lift 都見到個佢應為自己好潮嘅女仔...

碎碎地嘅東菇頭,應該係全身最正常o個 part ,因為佢連 colour 都冇做,著住件黑色鬆身T、有D花嘅,但冇留意係乜,長度到 hip 左右... 再向下望,三個骨牛仔褲但又唔係好貼身o個隻,隻顏色都幾深色o下添,同件黑衫有D撞,唔係幾好!但最精采嘅完來係三個骨以下!佢著左對紫色襪,淨紫色,然後係一對反"脷"小丑鞋,仲係米米啡啡嘅添!雖然18冇丑婦,但都唔好咁呀!我頂唔順呀呀呀呀呀呀..... 救命!
回復

Exodus 發表於 2008-6-2 17:58:21 |顯示全部樓層
唔同人有唔同價值觀既

同埋依家既帽都係預你咁樣戴而有一定深度
所以如果戴埋果80%的話, 成件事會錯晒
回復

cross 發表於 2008-6-2 18:02:21 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-2 17:58 發表
唔同人有唔同價值觀既

同埋依家既帽都係預你咁樣戴而有一定深度
所以如果戴埋果80%的話, 成件事會錯晒

補充
是部分吧
回復

Exodus 發表於 2008-6-2 18:05:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-2 17:57 發表
你咁講,我今朝番工o向部 lift 都見到個佢應為自己好潮嘅女仔...

碎碎地嘅東菇頭,應該係全身最正常o個 part ,因為佢連 colour 都冇做,著住件黑色鬆身T、有D花嘅,但冇留意係乜,長度到 hip 左右... 再向下望,三個骨牛仔褲但 ...

好核突
我學校有個女仔 我地留意左佢成年
有一日佢又著埋d 好似佢阿媽個年代既衫返黎
條勁長裙似啡色窗簾布, 上衫係d 阿婆一樣又似絨既啡色衫
之後對鞋又係d 希臘女神鞋(佢仲要係矮人)
好喇到個頭, 佢成日都唔知點解要扎埋d 超級核突髻, 仲要係幾個
然後側邊垂一條頭髮落黎, d 髻上面仲要打直打橫插上髮簪呢種product
oh mamamia, 救命呀
仲要斜揹一個勁細粉藍色baby winnie the pooh既袋
然後忽然係入面, 叫人驀地驚訝的拎個陀錶出黎

佢可以即刻去跳茶舞
回復

Exodus 發表於 2008-6-2 18:07:03 |顯示全部樓層
我完全覺得neverfull無design無美感一d 都唔靚
點解唔揹個prada或者miu miu, 型勁多
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-2 18:08:51 |顯示全部樓層
噫!驚嚇程度高過我見o個個好多喎!恭喜哂!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-2 18:11:30 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-2 18:07 發表
我完全覺得neverfull無design無美感一d 都唔靚
點解唔揹個prada或者miu miu, 型勁多

Prada / Miu Miu 貴好多喎!揹舊款又out... 新款又冇咁多銀兩追!我情願冇牌子o個D,買多幾個都唔肉赤!咁當然,我都有幾個牌子野,仲要係 classic 款,唔怕 out,用黎撐場!
回復

cross 發表於 2008-6-2 18:16:11 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-2 18:11 發表

Prada / Miu Miu 貴好多喎!揹舊款又out... 新款又冇咁多銀兩追!我情願冇牌子o個D,買多幾個都唔肉赤!咁當然,我都有幾個牌子野,仲要係 classic 款,唔怕 out,用黎撐場! ...

冇錢買野撐埸
呢排都係咩緊白色subcrew背狼咋
錢錢錢錢
回復

Exodus 發表於 2008-6-2 18:23:28 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-2 18:11 發表

Prada / Miu Miu 貴好多喎!揹舊款又out... 新款又冇咁多銀兩追!我情願冇牌子o個D,買多幾個都唔肉赤!咁當然,我都有幾個牌子野,仲要係 classic 款,唔怕 out,用黎撐場! ...

阿媽果d 撐場野我覺得好討厭= =
但係果d prada miumiu新款就算係擺幾年後用都型(不過我係男, 出街都唔會用到)

如果女人係有舊錢要買撐場野既, 點解唔買chanel呢...好過d 核突LV又保值

最近想買個outdoor背囊
回復

cross 發表於 2008-6-2 18:26:34 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-6-2 18:23 發表

阿媽果d 撐場野我覺得好討厭= =
但係果d prada miumiu新款就算係擺幾年後用都型(不過我係男, 出街都唔會用到)

如果女人係有舊錢要買撐場野既, 點解唔買chanel呢...好過d 核突LV又保值

最近想買個outdoor背囊 ...

我之前都有呢股想法.
後黎買左個白色subcrew
價錢都係差唔多
好似平d
回復

carolc 發表於 2008-6-2 19:22:24 |顯示全部樓層
哈哈, 一講 "潮" 大家出晒來
多謝 虛宿寶瓶 同針仔比既例子, 唸起都勁正

"依家既帽都係預你咁樣戴而有一定深度
所以如果戴埋果80%的話, 成件事會錯晒"
都係果句, 要襯自己, 咁一些人係咁戴得好型既

"忽然係入面, 叫人驀地驚訝的拎個陀錶出黎"
有冇即時 O 嘴??

"我之前都有呢股想法.
後黎買左個白色subcrew
價錢都係差唔多
好似平d"
平好, 貴好都要啱自己
回復

草民 發表於 2008-6-2 21:35:08 |顯示全部樓層
帽一定要夠深先帶得穩,唔明D帽點解做得咁淺,好似片西瓜皮,帶唔穩,風一吹...唉 行山、騎單車要自已加條帽帶。
回復

cross 發表於 2008-6-2 23:12:31 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-2 19:22 發表
哈哈, 一講 "潮" 大家出晒來
多謝 虛宿寶瓶 同針仔比既例子, 唸起都勁正

"依家既帽都係預你咁樣戴而有一定深度
所以如果戴埋果80%的話, 成件事會錯晒"
都係果句, 要襯自己, 咁一些人係咁戴得好型既

"忽然係入面,  ...

我都見過一個後生累累的
女生著到成個裝修工人咁
先唔好講有冇女人味
佢跌左錢想汁番比佢睇佢背影真係會叫佢做先生
重點係..加上聲線都似男人
仲要聽佢嗲人
受不了受不了
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-2 23:34:22 |顯示全部樓層

good post

潮帽....

其實80 %20 %我都吾太中意。
不過帶cap吾好直筆nut, 好.....sorry只可用膠 (上次自己都話吾中意個膠字)

而家個個買cap去睇下lids, 我覺得2nd hand 帽仔正, 好多時造倒retro feel

今年女士熱hi end 貨, 夏秋熱warm colour, 大紅大黃, 反晒光glossy膠鞋
高跟 彩鞋, lay 史legging 反為熱黑色深色玩性感lady feel
sporty 要暫收, 裙真系非買不可

底腰收腳都惡得耐, 今年夏天竟然玩小喇叭暗喇叭, 女士還有超高腰....大圓圈扣扣鏈
夫拉圈硬belt落晒hip

今年夏天好60s
彩到你吾信

留意K2, bread and butter, a+ab, 2%女裝好多藍白 , 尤其K2
primary colour似乎佔大部份

男士依然玩shirt但黑白多
polo , shirt似乎計上年一路玩到今年重要有過之而無不及

armarm我都買左件, password. 土炮7節底玩
回復

cross 發表於 2008-6-2 23:38:19 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-2 23:34 發表
潮帽....

不過帶cap吾好直筆nut, 好.....sorry只可用膠 (上次自己都話吾中意個膠字)

而家個個買cap去睇下lids, 我覺得2nd hand 帽仔正, 好多時造倒retro feel

今年女士熱hi end 貨,  ...

曾幾何時係milk好似睇過
回復

carolc 發表於 2008-6-2 23:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-2 23:34 發表
潮帽....

今年女士熱hi end 貨,  ...

你一定係成日睇時裝雜誌啦, 一論嘴, 喂!! 睇 e-mail 呀
回復

carolc 發表於 2008-6-2 23:45:55 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-2 23:12 發表

我都見過一個後生累累的
女生著到成個裝修工人咁
先唔好講有冇女人味
佢跌左錢想汁番比佢睇佢背影真係會叫佢做先生
重點係..加上聲線都似男人
仲要聽佢嗲人
受不了受不了 ...

好驚嚇
我公司仲有一個, 佢簡直係背後睇成個男人, 佢仲講過 (聽人講)佢同佢男友 (未見過囉)上大陸住酒店, 有些服務性工作者拍門問要唔要服務, 仲問係咪兩位....
回復

cross 發表於 2008-6-2 23:47:12 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-2 23:45 發表

好驚嚇
我公司仲有一個, 佢簡直係背後睇成個男人, 佢仲講過 (聽人講)佢同佢男友 (未見過囉)上大陸住酒店, 有些服務性工作者拍門問要唔要服務, 仲問係咪兩位.... ...

我男性角度
寧可食自己都不願華山論劍(有點兒色..點到即止)
回復