狗仔毛毛打結

作者: carolc 發表于 2008-6-30 17:06:48
1876 8
我隻史納莎女女 D 長毛打晒結, 好難疏, 有乜計????
prodorothyhkg 發表於 2008-6-30 18:00:37 |顯示全部樓層
先剪左佢,之後要日日梳,咁d新毛會好d
lee個方法我每日/隔日要成個鐘,少d心機都唔得,搞到老公都呷醋
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-30 19:22:36 |顯示全部樓層
但係你個女d毛係好 luen 架 bor,要一年剪幾次個隻
回復

yen 發表於 2008-7-1 16:37:36 |顯示全部樓層
打晒結咁你唔識得解,最好都係帶佢去寵物店洗白白,剪下毛,等人幫你啦,不過如果多結,可能會另收費喎.
之後你真係要經常幫佢梳毛先得.
回復

藍天使 發表於 2008-7-2 16:57:22 |顯示全部樓層
可以用'針梳'試下慢慢解, 唔得就要剪晒佢.  長遠係要經常梳毛, 無得lazy
回復

Fonica 發表於 2008-7-2 17:13:57 |顯示全部樓層
如果唔想用太多時間解結,就恨心d將佢剪晒佢,因為解結都好花時間同心機.
而解結我會用一款梳,每支針都是獨立轉動的,我覺得都好用,但現在市面都很難找得到.
記著解結時不要太用力拉,因為小狗會痛的,我會一邊拉著小狗打結的毛髮續小續小的去解.最好都是每天給牠梳毛,打結的機會便減少.
回復

charlie 發表於 2008-7-2 17:16:49 |顯示全部樓層
咁快有結?? 去寵物店買把"美容梳" 慢慢幫佢梳啦
回復

小美 發表於 2008-7-2 18:04:09 |顯示全部樓層
如果情況唔嚴重. 可以買d解結油/液. 一般寵物店有得賣.
你係咪指肚果d位呀??
回復

carolc 發表於 2008-7-2 19:50:46 |顯示全部樓層
多謝各位意見呀, 我買咗釘梳同一片果隻梳, 慢慢同佢梳下就順少少, 睇來都要日日慢慢做 lu
但佢好鬼好動, 冇時停, 為有等佢玩到累再梳
回復