返回列表 發新帖

中文作文 (已修改題目)(完成)

作者: 技術之達人 發表于 2013-1-28 13:04:06
3479 36
技術之達人 發表於 2013-2-1 12:45:21 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2013-2-1 11:09
wahahaha~ 我唔係老師呀,就係因為我呢副德性,又直又寸,所以我唔去教書,我死d學生又死。我舊時讀trans ...

即使你文法冇問題,文章如行雲流水,但唔貼題,意思唔logic,一樣唔合格。
^嗯- - 不貼題=玩完

作文唔好放咁多對話落去,你又唔係寫小說。

^ 唉。之前我作過唔少文章,有老師同我講:「你唔夠人物之間GE對話WO,無法表達.....」 <-- 我唔記得左後面果段,但係前面果段說話到E+都記得。

多對話=NO GOOD < appropriate amount of chatting is fine

P.s.DSE 作文最重要貼題  發表於 2013-2-1 18:31
我畢左業廿幾年lo,而家作文潮流唔同左?我地舊時唔會擺對話落作文度。  發表於 2013-2-1 15:29
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 12:50:22 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-1-31 16:08
黃色字是代表要刪除,紅色字是新增字。
你要加油,中文實在不易學得好  

(我終於都明白點解你要用黃色字喇- - DEL=應該視覺上要睇唔到- -)

有謂「有借有還上等人」,借了乘客的錢,實在難以歸還
^ 嘩,高深莫測至極- - 我呢個歲數未學到咁多野0 0 不過此句話十分切合我的意思- -

「不怕(一萬),只怕(萬一)。」
^ 我自己識少少,扮代表- -  囫圇吞棗

(與其困坐愁城,)
^ 佳句之一-_-

十分詳盡之修改~!唉,自己真係讀得唔夠多書,冇鬼用0,0
多謝你的修改。

回復

george 發表於 2013-2-1 14:05:41 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 12:50
(我終於都明白點解你要用黃色字喇- - DEL=應該視覺上要睇唔到- -)

有謂「有借有還上等人」,借了乘客的 ...

阿仔,你終於明白黃色字的作用,不枉我的苦心。
其實你也不用自怨自艾,「十隻手指有長短」,人人都有他的強項和弱項。
我中三時,文理科都要修讀,但理科是我的弱項,可以說是非常厭惡。
考試成績也可以跟你分享:物理27分、化學34分、生物46分。
不過我對文科卻大感興趣,所以中四開始就一直選文科,我的大學本科和碩士,也是中國語文
直到現在,雖然我的工作和中國語文科無關,但我對中文的熱愛,有增無減。

以前我們舊學制的學生,到預科時代,可以不修數學的。
但今天高中課程,中、英、數、通識同為必修科,
所以你就算對中文的興趣不大,也要定一個目標給自己,例如七成分數,讓自己向標杆直跑。

「囫圇吞棗」你也懂得,已經很好了!你拿這個成語到這裏問其它人,也不是這麼多人懂得如何讀/解釋這個成語啊!
建立你自己的中文詞彙庫,不是一朝一夕可以做得到的事。

加油!

評分

查看全部評分

回復

Juna 發表於 2013-2-1 15:23:26 |顯示全部樓層
阿仔, 給你建議, 有時間去圖書館, 借一些有一定文學水平的小說來閱讀, 對你有益的
回復

Vienne 發表於 2013-2-1 15:26:51 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2013-2-1 11:09
wahahaha~ 我唔係老師呀,就係因為我呢副德性,又直又寸,所以我唔去教書,我死d學生又死。我舊時讀trans ...

點會呢,你先中二,好多男仔都中四五先開竅,慢慢會有進步。男仔通常語文係差d,但唔代表一世死o既,我個舊同學科科A唯獨是A Level英文考極唔合格,入唔到最好大學,但佢冇放棄,最後係oxford攞左個phd做左病理學家,George兄話齋,十隻手指有長短,你總有專長架ma。
回復

jack872184 發表於 2013-2-1 18:33:29 |顯示全部樓層
開卷有益
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 19:23:20 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-2-1 14:05
阿仔,你終於明白黃色字的作用,不枉我的苦心。
其實你也不用自怨自艾,「十隻手指有長短」,人人都有他 ...

阿仔,你終於明白黃色字的作用,不枉我的苦心。< 我記得我之前用黃色字打字時,比人地怒罵- - 話我係咪痴左線- - 所以好記得黃色字=almost invisible

冇諗過你理科會咁- -  但係你係用拉上補下GE方法去修補成績?

所以你就算對中文的興趣不大,也要定一個目標給自己,例如七成分數,讓自己向標杆直跑。< force myself to study the subjects which I hate=我由小學起就已經咁做- -

「囫圇吞棗」你也懂得,已經很好了! < 「基本」是不足以應付考試,加上,學校比左100個成語比我地讀,所以識係必然之事。  加上,知識不足+懶=我的致命弱點,我盡可能都要諗辦法去克服。

建立你自己的中文詞彙庫,不是一朝一夕可以做得到的事。< 嗯,旦旦而學之。
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 19:24:10 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-2-1 15:23
阿仔, 給你建議, 有時間去圖書館, 借一些有一定文學水平的小說來閱讀, 對你有益的 ...

可唔可以比D建議呢?
我之前有睇過:龍應台、衛斯理

介紹個好讀網給你,有不少好書。我讀初中時,喜愛讀三毛及杏林子的,最近在大陸書店竟然見到三毛的撒哈拉的故事,哭泣的駱駝。  發表於 2013-2-1 21:41
回復

Juna 發表於 2013-2-1 21:26:58 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 19:24
可唔可以比D建議呢?
我之前有睇過:龍應台、衛斯理

http://www.haodoo.net/?M=hd&P=100

不過,這網站用人手打字,好多時會有錯別字,建議最好在圖書館借書。
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 22:21:50 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-2-1 21:26
http://www.haodoo.net/?M=hd&P=100

嗯,看到他們其後改了好多錯別字- -
只要有書名就可以了- -

祝學業進步  發表於 2013-2-1 22:25
回復

jack872184 發表於 2013-2-1 22:24:13 |顯示全部樓層
杏林子好啊~
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 23:30:13 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2013-2-1 15:26
點會呢,你先中二,好多男仔都中四五先開竅,慢慢會有進步。男仔通常語文係差d,但唔代表一世死o既,我個 ...

我中三了- - 呢個先係問題,揀唔到科就玩完。

男仔通常語文係差d<  冇話通唔通常,己久而遂安之,絕冇常規可言

我GE專長好少人會發現- - 現實世界同網路世界一樣+_+
我的專長可有可無,反正對讀書考試等等無正面及直接幫助。

不懈怠是學生最難做到的- -
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 23:31:10 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2013-2-1 22:24
杏林子好啊~

係WO~ 仲有杏林子。
但係我覺得佢寫D文章太抽象,唔知係咪我語文能力低/沒有文化,佢寫D文章太深奧,好多都睇唔明/一知半解。

讀書千遍,其義自見~xP  發表於 2013-2-1 23:33
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 23:31:44 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 22:21
嗯,看到他們其後改了好多錯別字- -
只要有書名就可以了- -

Juna  祝學業進步  發表於 1 小時前

==========================
多謝你~~
回復

技術之達人 發表於 2013-2-1 23:35:37 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 23:31
係WO~ 仲有杏林子。
但係我覺得佢寫D文章太抽象,唔知係咪我語文能力低/沒有文化,佢寫D文章太深奧,好多 ...

jack872184  讀書千遍,其義自見~xP  發表於 1 分鐘前

^深奧甚者可比其之-0 -

你up咩?@@  發表於 2013-2-1 23:36
回復

技術之達人 發表於 2013-2-2 00:04:22 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-1 23:35
jack872184  讀書千遍,其義自見~xP  發表於 1 分鐘前

^深奧甚者可比其之-0 -

jack872184  你up咩?@@  發表於 昨天 23:36

你同杏林子講GE野一樣,都係咁深奧難明,伯仲之間。
回復

andyman 發表於 2013-2-9 22:20:16 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-2 00:04
jack872184  你up咩?@@  發表於 昨天 23:36

你同杏林子講GE野一樣,都係咁深奧難明,伯仲之間。 ...

杏林子一個好作家呀, 若果不介意,可以看三毛,文章雖然很舊,書中夾雜了旅遊及外地生活,屬於小品文一類,頗見趣味。

想文章寫得好, 看多一些文言文甚有禆益 現代作家寫作多用里語星球話, 用來消閒還可,用作參考,哎..... 看多了祇會愈寫愈差
回復