[意見徵集]2013年第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽

作者: george 發表于 2012-12-10 19:44:43
6226 96

各位花友:

早前有花友曾向佐治提議,復辦本版一年一度大型活動「非洲紫羅蘭展覽」。回顧昔日,在各位資深版友大力支持下,論壇於二零零五年舉辦首屆展覽,好評如潮,歷經四屆後,二零零九年由前比得版主改作網上比賽,翌年復置場地展覽。停辦兩年後,希望重辦活動的呼聲始終不斷,惟舉辦展覽,實在需要各位版友鼎力支持方能成事。因此,參考過往數屆經驗,制定以下初步方案,仍候各位熱心花友時賜南針,以椎輪大輅,使花展更臻至善:

展覽:因應種植風氣變遷,將增作「非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽」,是為第七屆展覽
日期:2013年3月底至4月上旬(香港花卉展覽將於3月15日至24日舉行)
地點:樓上咖啡店 / 大學禮堂
人數:五十人
費用:一百元內(包括茶點、小食及禮物)
參加資格:必需為香港園藝館註冊會員
活動内容:1)每人必需帶 1~3棵自己栽種的植株作參展用(有花、無花皆可,需至少親自種植兩個月)
                  2)設「我最喜愛的非洲紫羅蘭」及「我最喜愛的苦苣苔科植物」獎項,由所有在場參與花友投票選出
                  3)邀請種植非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物科重量級人馬到場分享種植心得
                  4)禮物、植株分享

2013年的「第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽」能否成功舉辦,端賴各位花友的寶貴意見!

佐治謹啟

附:照片 - 香港園藝館第四屆非洲紫羅蘭展覽 (2008年)
       香港園藝館2009年第一屆網上AV展-公投結果
       香港園藝館2010年非洲紫羅蘭及迷岩展覽-回顧及鳴謝

評分

查看全部評分

DORA 發表於 2012-12-10 20:09:15 |顯示全部樓層
一定支持!

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-12-10 20:12:14 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-12-10 20:09
一定支持!

多謝、多謝 有你真好
回復

Louky 發表於 2012-12-10 20:15:12 |顯示全部樓層
呢個活動好有意義,一定支持

評分

查看全部評分

回復

DORA 發表於 2012-12-10 20:15:24 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-12-10 20:12
多謝、多謝  有你真好

G 大攪活動,花友們一定踴躍支持!
回復

george 發表於 2012-12-10 20:17:09 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2012-12-10 20:15
呢個活動好有意義,一定支持

多謝 Louky , 希望可以真正做到以花會友!
回復

小野貓 發表於 2012-12-10 20:24:27 |顯示全部樓層

好掛住你丫...今日同個花友題起你...
你就出現啦~~~
你辦活動我一定會黎參加~

DORA  喵喵講出眾多花友心聲!
係丫~因為我唔怕醜~
敢言~~~

Louky  Hi!貓貓到時一齊去!
好丫~我未去過架~

評分

查看全部評分

回復

Breeze 發表於 2012-12-10 20:34:05 來自手機 |顯示全部樓層
有得玩,有得食,有花賞~
當然支持~

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-12-10 20:35:26 |顯示全部樓層

我都支持

DORA  點評 Louky  哈哈!等我攞本簿記低佢先!  ------> 至醒係你喇!  發表於 昨天 21:51
Louky  哈哈!等我攞本簿記低佢先!

你倆個想點吖? 係咪欺凌老人吖?

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-12-10 20:36:45 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-12-10 20:34
有得玩,有得食,有花賞~
當然支持~

大B大,有你參加,肯定會推高參與率
回復

george 發表於 2012-12-10 20:37:02 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-12-10 20:35
我都支持

謝謝雄雄
回復

DORA 發表於 2012-12-10 20:37:20 |顯示全部樓層
G 大,參賽環節令很多花友猶豫而卻步,是否會收集意見後再決定?
回復

purplestar 發表於 2012-12-10 20:37:22 |顯示全部樓層
期待這項盛事呀!一定支持!

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-12-10 20:37:46 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-12-10 20:24
好掛住你丫...今日同個花友題起你...
你就出現啦~~~
你辦活動我一定會黎參加~

預定你喇!
回復

george 發表於 2012-12-10 20:42:36 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-12-10 20:37
G 大,參賽環節令很多花友猶豫而卻步,是否會收集意見後再決定?

要每位花友都參賽,
其實是為了避免有大量花友只純粹參加活動而令參展花卉數目太少,這樣就令活動目的不符。
以往的做法,所有花友帶來的植株,會配上一個號碼,只有主辦單位才知道哪位花友帶來哪些植株,大家不用擔心
回復

kennytaki 發表於 2012-12-10 20:43:43 |顯示全部樓層

我都支持G大重現舞台,再展光華

Dreamer  那..... 就要show show 靚花,不要收收埋埋^.^  發表於 半小時前

ahhung68  咁似梅姐既slogan @@"  發表於 15 小時前

DORA  K 大一定要參賽!  發表於 昨天 20:49

不會呀,之前中左招...d葉好ugly呀....仲要係爛葉咁......

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-12-10 20:45:19 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-12-10 20:43
我都支持G大重現舞台,再展光華

K大,你家中的十字花   更璀璨更有光華    
回復

saolan 發表於 2012-12-10 20:45:24 |顯示全部樓層
G大百忙中都抽空搞這次活動,一定支持!

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-12-10 20:46:33 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2012-12-10 20:45
G大百忙中都抽空搞這次活動,一定支持!

謝謝 saolan 姊姊
回復

saolan 發表於 2012-12-10 20:56:01 |顯示全部樓層

G大,我種左幾個月都仲系得一大盆菜咋

蕙蕙: 你d"菜"都好健康播 ^^
saolan: 蕙蕙,多謝你!
kennytaki:  期待呀  發表於 25 分鐘前
saolan: 前輩出了名多靓花花,期待會面
Dreamer:  2-3 個月到時卜卜脆...好靚女!
saolan:多謝前輩鼓励, 等我比多D愛心佢地先
way: 咁壯觀
saolan: 多謝
土豆貓:  嘩....靚靚秀秀真係人靚種花叻呀.....有錦多!!!
saolan: 都系花友赠送的,趁今次活動向各大大偷师
Louky  好壯觀呀!  發表於 昨天 23:07
saolan:哈哈,種種吓就变左咁多!
小野貓  菜都靚丫~~~
saolan: 多谢猫猫!
ylee:  好多靚菜^_^  發表於 7 分鐘前
saolan: 好彩D菜都幾靓。
kelly:  D葉咁壯,好快大把花呀!  發表於 21 分鐘前
saolan: kelly姐,多謝你的鼓勵。
purplestar:  你D菜大棵過我好多啦!到時一定有靚花啦!  發表於 24 分鐘前
saolan: 由插葉種到现在已经好多個月喇。
Breeze:  嘩~ 嘩嘩~ XD
saolan: B大,见笑喇!你送我的迷岩靓左好多呢。
Dora: 好多呀!
saolan: 系呀,好多菜吖嘛
DORA:  一齊開花就不得了啦!
saolan: 多多,我都等紧開花的日子。
DORA:  靚過我個 d 多多聲!
saolan: Dora, you're so sweet!
20121111_123527 (Copy).jpg
回復

12345下一頁