我的小小蔬果園

作者: banyangdn 發表于 2008-5-25 22:00:39
17625 89
farfeifar 發表於 2008-10-5 23:49:34 |顯示全部樓層
咁你個10個大花盆點落hk啊?
回復

banyangdn 發表於 2008-10-6 01:01:54 |顯示全部樓層

回復 81# farfeifar 的帖子

最近比較小上網, 所以咁遲先覆你, 唔好意思
我通常會經 "福田口岸", 再行 8-10分鐘去 "福強路"
搭 " 219號 (石厦南总站 往 清水河总站 ")綫 ( 車費 $2.5 )
於 "口岸大隊" 上車, 約 7個站後, 於 "花卉世界" 站落車,
過對面馬路就係啦

你可以去下面個網址, 先選 "深圳"  , 於 "公交" 內的 "线站查询"
輸入 "219", 選(石厦南总站-清水河总站), 便有路綫資料

http://map.sogou.com/

再簡單 d 就 "福田口岸" 出關後, 搭的士去!!

我 嗰10個花盤 (加咗價 要 $28/個) 係同其他嘢
包括 6大包花泥 ($25/包) + 6大包唐泥 ($8/包) 等等
一齊買完之後, 送黎香港嘅屋企嘅, 淨運費 港幣 $300,
如果你多嘢買就抵, 如果唔多就可以自己推架車仔自己運返香港
回復

熏衣草 發表於 2009-1-13 21:56:46 |顯示全部樓層
你就好,有咁大的地方種野.
而且有咁多種類.
回復

肥倫 發表於 2009-3-3 14:00:02 |顯示全部樓層
你在那裡找到這麼多種子,是否把種子直接放到盆上,不用泡水或封乾,用甚麼泥最好呢
請多多指教,我也很想好像你一樣擁有這麼可愛的植物
回復

banyangdn 發表於 2009-3-6 14:37:09 |顯示全部樓層

84# 肥倫
大部份種子都係喺元朗菜種行買嘅, 參考如下
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
但喺大埔就有一間平d嘅, "大埔墟 靖遠街 17號 永x隆行"
最平 $3 - 都有,  不過最近好小去, 唔知有冇加價
買到返嚟, 都係直接落泥, 放喺室外, 由得佢曬太陽, 等發芽
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-6 21:12:26 |顯示全部樓層
嘩...運費仲貴過d貨喎,
算盤搞唔響呢~
真係要買多d至抵喎
回復

banyangdn 發表於 2009-3-7 14:25:14 |顯示全部樓層
86# sammyzoe
其實仲有其他嘢買咗嘅, 不過因為我d大花盤喺香港要 $60-$80 , 所以覺得運費OK
回復

亞實 發表於 2009-3-7 14:37:48 |顯示全部樓層
我想問下, 點樣由花卉市場搭巴士回香港?
因為次次都好難找的士呢
回復

banyangdn 發表於 2009-3-9 13:55:23 |顯示全部樓層
88# sifenamok
你參考 #82 帖 有教點樣搭車去 , 如果你係由 "福田口岸" 搭巴士過去,
就喺落車嘅對面馬路, 搵架 去 "福田口岸" / "口岸大隊" 嘅巴士, 就會返到 "福田關口, 或者附近"
唔明就再問啦!!!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-9 13:58:13 |顯示全部樓層
好勁呀,個個都咁大隻,恨死人
回復