我的小小蔬果園

作者: banyangdn 發表于 2008-5-25 22:00:39
17636 89
banyangdn 發表於 2008-6-26 22:39:43 |顯示全部樓層
原帖由 mekopeko 於 2008-6-26 12:07 發表

前幾日有一兩日三十幾度,我放盆蕃茄苗去曬,唔駛一陣佢就謝謝地,所以我都唔將佢地直接曬太陽,加上我屋企無乜陽光入到屋,經常要將佢地搬來搬去搵太陽曬下,但佢地生長得好慢,我每日都會淋水,但其實駛唔駛日日淋水呢? ...

如果唔落雨, 我每日早晚都要幫 d水樽加滿水,
同埋由得佢晒太陽 (仲係勁曬嗰隻 ), d葉都冇謝謝地喎, 你都試下呀
回復

banyangdn 發表於 2008-7-3 00:32:17 |顯示全部樓層

我的小小蔬果園 (第一次收粟米)

種咗兩個月, 摸佢表面好似已長成,
忍唔住收一枝睇睇, 點知裹面係咁
係咪未係時侯收成呢 ??

但係背面又

再睇下個全相 (正面係 "異形女")

背面係 "靚女",

但係食落真係好甜, 真係好耐未食過咁甜嘅粟米,
唔係因為自己種, 所以讚好食, 而係  真係好甜, 點解出面買唔到咁甜嘅粟米呢
所以我決定種多 d, 下次唔駛食得一枝咁慘

另外仲收咗 d四季豆 好味

比埋棵向日葵大家睇睇

其實棵花已經凋謝咗, 而家等佢再結 葵瓜子, 又再種過

我最近去過 深圳 嘅 "花卉世界" 佢地有D好大個嘅長花盤 (大約 3呎 x 1呎)
都係$20 / 1個, 諗住買幾個用黎種粟米, 仲有 d 捕"果蠅" 器, 香港賣 $20 / 1個, 佢就賣 $12 / 1個, 好抵
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-3 01:05:17 |顯示全部樓層
四季豆好靚好健康
回復

KATY 發表於 2008-7-3 22:18:48 |顯示全部樓層
栗米既成長會吾會好似爆谷咁
逐粒逐粒o黎
所以有d好靚,有d完全無料到 ???
回復

banyangdn 發表於 2008-7-3 22:57:51 |顯示全部樓層

回復 64# KATY 的帖子

或者啦, 所以我仲有一枝會等耐 d先食, 睇下有冇分別,
但真係唔係好捨得食, 食完再種又要再等兩至三個月,
太耐啦, 不過我今次會種多 d
回復

Oldcake 發表於 2008-7-3 23:20:47 |顯示全部樓層
應該係授唔足粉, 種三棵太少, 一次種多D會好些.
回復

banyangdn 發表於 2008-7-4 00:24:18 |顯示全部樓層

回復 66# Oldcake 的帖子

我都係咁諗, 但係出雄花嘅時間落得太多雨, 所以雄花好快就謝咗,
所以授唔足粉, 同埋種三棵真係太少,
所以買到盤嘅話, 起碼會種十棵八棵, 尤其係食過知道咁甜,
而出面又買唔到, 種嘅時間又要兩三個月, 種多 d, 收多 d, 食多 d  
回復

chiman 發表於 2008-7-4 14:39:57 |顯示全部樓層
我D仲未發芽,急死人了
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-7-4 17:33:31 |顯示全部樓層
你好叻!!第一次種植物就咁成功,你屋企咁好既太陽由朝到晚無限量供應,仲要有咁大既地方,真係好羡慕!!我都係初哥,但係一D都唔成功,屋企客觀條件唔係太好,如果屋企有天台就好D。
回復

monchuchai 發表於 2008-8-15 12:28:37 |顯示全部樓層

回復 43# banyangdn 的帖子

你好!請問你個手動衣車仔在深圳那裡可買到呢?
因為我一直都想買一個,在香港找了很多地方都找不倒.
回復

ad81 發表於 2008-8-15 13:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-13 00:15 發表
竹支唔會買貴喇, 5毛錢1 OK啦, 比起 十元店果D平好多呢
你好多野都可以好快收獲囉喎...真鄧你高興

竹支在油尖旺區有冇得賣?
回復

小寶 發表於 2008-8-15 13:54:29 |顯示全部樓層

回復 71# ad81 的帖子

咁我又唔知喎~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-15 14:37:28 |顯示全部樓層
d粟米好脹粒粒~
回復

banyangdn 發表於 2008-8-16 17:17:46 |顯示全部樓層

回復 70# monchuchai 的帖子

其實深圳 "東門 步行街" 已經有得賣, 大約人民幣 $10
回復

monchuchai 發表於 2008-8-20 23:15:27 |顯示全部樓層

回復 74# banyangdn 的帖子

謝謝您!
回復

farfeifar 發表於 2008-8-20 23:52:24 |顯示全部樓層

回復 62# banyangdn 的帖子

我最近去過 深圳 嘅 "花卉世界" 佢地有D好大個嘅長花盤 (大約 3呎 x 1呎)
都係$20 / 1個, 諗住買幾個用黎種粟米, 仲有 d 捕"果蠅" 器, 香港賣 $20 / 1個, 佢就賣 $12 / 1個, 好抵

hello? 請問點去架?我都想買返d大盤啊, 係hk買要成$55啊~
回復

loklok528 發表於 2008-9-25 00:44:36 |顯示全部樓層

不織布

深圳邊處買到不織布,請詳細指路,本人對深圳不熟,謝謝....
回復

farfeifar 發表於 2008-9-25 10:41:07 |顯示全部樓層
不織布係深水埗都有啦~
回復

banyangdn 發表於 2008-10-5 21:23:07 |顯示全部樓層

我的小小蔬果園 (15/8 再種粟米,又長大了)

Update 下 D  近況先
15/8 再種粟米, 今次喺深圳一次過買咗 10個大花盤,
用咗 5 個嚟種粟米 , 希望有多d收成啦

回復

kelvinkou 發表於 2008-10-5 23:47:23 |顯示全部樓層
好靚ge 粟米!!! 我觸景傷情... 想起我爛心而死嘅粟米仔~鳴鳴
回復