我的小小蔬果園

作者: banyangdn 發表于 2008-5-25 22:00:39
17637 89
小寶 發表於 2008-5-30 00:21:04 |顯示全部樓層
原帖由 banyangdn 於 2008-5-26 23:35 發表
德國有機泥 喺元朗買嘅
$108 / 40L
$138 / 70L

請問係元朗邊間呀?
回復

banyangdn 發表於 2008-5-30 10:24:20 |顯示全部樓層

回復 41# 小寶 的帖子

參考 " 元朗菜種行位置 "
4. 永X隆菜種,  不過佢 70L d泥未必成日有貨, (個老闆好囉唆架, 要小心)
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

回復

banyangdn 發表於 2008-6-4 22:42:52 |顯示全部樓層

我的小小疏果園 (4/6 update)

報告下 d 近況先
有d新嘅翠玉瓜出咗

唔知啱唔啱季節, 但係覺得好得意, 所以種了 " 櫻桃蘿蔔 "

車厘茄

大蕃茄

向日葵

d四季豆出咗好多冧, 太大棵啦, 再將個棚整大 d 先

開花啦, 好緊張呀

喺元朗 大旗嶺 買咗 d 四呎長, 幼身嘅竹 $50/ ~ 100支, 唔知算唔算貴呢

另外去咗 "肥仔B"介紹嘅飼料舖買 花生麩 $4.5斤, 及 骨粉 $4斤, 唔駛再買貴嘢

仲喺 深圳買咗 d 不織布備用 人仔 $10 / 10塊 (每張 180cm X 80cm)

都係深圳買嘅 手動衣車仔 都係 人仔 $10- 用黎車 不織布袋嘅
回復

banyangdn 發表於 2008-6-12 22:59:57 |顯示全部樓層

我的小小蔬果園 (12/6 終於有果啦)

12-6-08 終於等到車厘茄有果啦 雖然只得幾粒, 都已經好開心
希望陸續有黎

尋晚睇過都係咩都冇, 今朝突然發現 ...
雖然唔係時候, 不過都希望會成功啦

另外仲有 d 比較似樣嘅 四季豆

同埋都有 3 呎高嘅 向日葵

回復

MarRose 發表於 2008-6-12 23:34:37 |顯示全部樓層
So nice !!!! Work Hard !!!
回復

fongkk 發表於 2008-6-12 23:36:58 |顯示全部樓層
請問你用發泡膠箱種植在前幾天大雨時有水浸嗎?
你如何做排水?
泥土是用什麼比例?
回復

banyangdn 發表於 2008-6-12 23:47:55 |顯示全部樓層

回復 46# fongkk 的帖子

有水浸, 不過冇做 d 咩, 因為本身個箱已經幫佢開咗孔, 再搵 d 磚遮小小, 所以一陣就去咗 d水啦
而泥土係現成一包有機泥買番黎, 咩基肥都冇落就好腦定咁放 d種子種啦
不過最近有落 d骨粉 幫幫手
回復

fongkk 發表於 2008-6-13 00:05:15 |顯示全部樓層
回復

小寶 發表於 2008-6-13 00:06:14 |顯示全部樓層
原帖由 banyangdn 於 2008-5-30 10:24 發表
參考 " 元朗菜種行位置 "
4. 永X隆菜種,  不過佢 70L d泥未必成日有貨, (個老闆好囉唆架, 要小心)
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

我已經領教過喇~
哦,咁我都係起佢度買, 不過有d貴, 果包10L的佢賣33, 陳X記賣25咋
回復

fongkk 發表於 2008-6-13 00:10:48 |顯示全部樓層
原帖由 banyangdn 於 2008-6-12 23:47 發表
有水浸, 不過冇做 d 咩, 因為本身個箱已經幫佢開咗孔, 再搵 d 磚遮小小, 所以一陣就去咗 d水啦
而泥土係現成一包有機泥買番黎, 咩基肥都冇落就好腦定咁放 d種子種啦
不過最近有落 d骨粉 幫幫手 ...

你d泥真係好,我現在用發泡膠箱試,整極都是排水問題
回復

小寶 發表於 2008-6-13 00:15:38 |顯示全部樓層
竹支唔會買貴喇, 5毛錢1 OK啦, 比起 十元店果D平好多呢
你好多野都可以好快收獲囉喎...真鄧你高興
回復

banyangdn 發表於 2008-6-13 00:28:42 |顯示全部樓層

回復 48# fongkk 的帖子

多謝你嘅參考資料, 我現階段只係見 d葉特別嚴重嘅就剪咗佢, 冇佢符
回復

banyangdn 發表於 2008-6-13 00:35:41 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-13 00:06 發表

我已經領教過喇~
哦,咁我都係起佢度買, 不過有d貴, 果包10L的佢賣33, 陳X記賣25咋

我喺佢度通常買 40L 或 70L泥, 比較過其他舖頭 d價錢, 都係佢平 d
(個老闆好興講嗰句 : 買大包 d就梗係平 d架啦)
回復

小寶 發表於 2008-6-13 01:16:22 |顯示全部樓層

回復 53# banyangdn 的帖子

有時覺得個老板做野壓力好大....
上次買泥佢得20L/25L 無再大囉~
回復

carmen 發表於 2008-6-13 09:02:29 |顯示全部樓層
d向日葵好勁~
勁高勁大棵~
回復

banyangdn 發表於 2008-6-14 19:36:45 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-6-13 00:10 發表

你d泥真係好,我現在用發泡膠箱試,整極都是排水問題

你試下喺個發泡膠箱底整穿幾個窿, 喺窿上面放 d彎彎地嘅嘢遮住個窿, 例如瓦片 / 杯嘅碎片等,
照樣喺上面放泥, 再將箱底搵 d嘢墊高 d, 離開地面, 可以有小小通風, 睇下會唔會好 d
回復

PAMELATSE 發表於 2008-6-25 14:03:32 |顯示全部樓層
想問你响大旗嶺買竹的正確地址, thanks.
回復

banyangdn 發表於 2008-6-25 22:30:03 |顯示全部樓層
原帖由 mekopeko 於 2008-6-25 04:35 發表
點解你D蕃茄種左十幾日就已經咁大棵,我都種緊,但係都已經二十日仲係得果三片葉,7cm左右高 。我估唔到發泡膠箱都可以種植物,如果太陽多時,會唔會太熱啊?水樽原理我都唔係太理解 ...

我 d 番茄係 27/4 落種嘅 所以已經有 2個月大啦
而我種嘢嗰度, 基本上係由 太陽伯伯開工到收工都晒到嘅,
但係因為放咗水樽, 所以水份都 OK 嘅,
至於"水樽原理" 只係將個樽入滿水, 唔要蓋, 倒插入泥, 冇難度
( d泥要水就會自己吸, 夠就會停, 你試下就明架啦)
回復

banyangdn 發表於 2008-6-25 22:45:22 |顯示全部樓層
原帖由 PAMELATSE 於 2008-6-25 14:03 發表
想問你响大旗嶺買竹的正確地址, thanks.

大棠路 與 馬棠路 交界, 向"大棠荔枝山莊"方向,
過咗 馬棠路 望向 "左手邊" 喺 馬路邊 頭幾個舖位, 叫 "鍾生利"
( "中原地圖" 大旗嶺 5號 位置)

回復

PAMELATSE 發表於 2008-6-26 10:16:14 |顯示全部樓層
thanks
回復