元朗菜種行位置

作者: banyangdn 發表于 2008-5-27 23:02:27
10311 11
1~陳X記菜種行  
    元朗谷亭街連勝大廈8號地下

2~黃X興農業有限公司  
    元朗阜財街53號地下

3~陳X記菜種行  
    元朗大棠道24號寶發大廈1號地下

4~永X隆菜種  
    元朗合財街33號合益商場地下2號舖

我幾間都有買過嘢, 種子及種植用品, 肥料等, 有好多嘢買, 可以自己去睇下

fatinhk782827 發表於 2008-5-27 23:21:47 |顯示全部樓層

回復 1# banyangdn 的帖子

起元朗買 花生麩,骨粉,,
都吾好去以上幾間,,  (問多幾間,去d飼料舖問下,會著數多d,個人覺得)
因為比起我去過ga 飼料舖,,貴左好多囉....!!!
陳x記花生麩,骨粉我之前問兩樣都是 $7斤 後來我去果一間飼料舖問,花生麩$4.5斤 生&熟骨粉$4斤..陳x記,足足貴人地 7~8成 ..當然走頭 la....真係檔人地  好似 水魚咁....

黃x興 花生麩一包 $24 兩公斤   
買種子(五蚊起)
三益(苦煉油)佢代理嫁..$140  1000ml

永x隆 花生麩一包 $2x 兩公斤(吾記得個價)

回復

yangac 發表於 2008-5-27 23:22:30 |顯示全部樓層
我淨係去過陳坤記買野....亞老細都幾串架喎...
回復

fatinhk782827 發表於 2008-5-27 23:38:18 |顯示全部樓層

回復 3# yangac 的帖子

串就 ,,無下次 la....
以後都吾去買野 囉.....

好似有果次  入去睇下d水喉 配件,,我想買個 Y叉駁咀...睇真d個價,仲貴過 人地元朗數一數二貴ga華通五金. .佢都癲癲地,仲話系最新價.....客仔入去,真系一頸血.. .!!!
回復

蘑菇 發表於 2008-5-28 09:29:36 |顯示全部樓層

回復 2# fatinhk782827 的帖子

係咁,請問邊樹有飼料舖???
回復

yangac 發表於 2008-5-28 09:32:25 |顯示全部樓層
但係鬼叫佢就腳咩....
我都唔係咁敢行入去買野架...
問多兩句都唔想答你咁,但係我唔識吖嘛..
咁其實元朗買野邊間最好呢?平靚正?
回復

banyangdn 發表於 2008-5-28 12:10:29 |顯示全部樓層
其實呢幾間舖頭我都係買種子同有機泥多,
D花生麩,骨粉係喺大埔買嘅
回復

fatinhk782827 發表於 2008-5-29 00:55:05 |顯示全部樓層

回復 5# 磨菇 的帖子

我會起 (( 紅棉圍 )) 入邊果一間飼料舖買  花生麩和骨粉...
間野在金魚舖和機舖中間 ( 無記錯 ga 話 )佢仲有其他雜貨賣 tim ...
回復

蘑菇 發表於 2008-5-29 12:15:55 |顯示全部樓層
多謝!! 我以後可以慳番d $$ lu, 因為以前貪就腳,去花墟買花生麩要成$10一包嫁!! 感激感激!!
回復

singsingtree 發表於 2008-5-29 19:51:54 |顯示全部樓層
原帖由 yangac 於 2008-5-27 23:22 發表
我淨係去過陳坤記買野....亞老細都幾串架喎...

我今日去過。同你講一樣。串!而且係串得好無呢。
好似,全港得佢一間。
香港地真係搵到錢,就..............。
回復

yangac 發表於 2008-5-30 16:00:39 |顯示全部樓層
哈哈.. 係好串...但係你地有無用過佢地啲有機肥?我買左一包,想問吓有冇人用過?好唔好用?
回復

fatinhk782827 發表於 2008-5-30 22:15:44 |顯示全部樓層

回復 10# singsingtree 的帖子

你起尼杜 都知道佢 ( 陳坤記 ) 串,,
仲入去幫襯....

你都低死囉....      系都要比人地串你古..,,
佢d野又貴,,服務態度又差....佢就黎  執笠 嫁 la.....

如果有支槍,,,會吾會一槍 啡死佢呀.....     ( 講笑姐 )    

回復