2012西藏阿里、新疆之旅。

作者: 花草之家 發表于 2012-10-31 11:06:48
6486 111
花草之家 發表於 2012-11-17 17:24:44 |顯示全部樓層
9月10日
早上退房,9:00am到客運站乘車去伊寧,但是班車司機說人太少,上午不發車,下午2點半才發車,我們才不會等,馬上去路邊等面包車去新源縣客運站(15元/人車程80公里),再轉班車去伊寧。

問題又來了!在新源縣客運站的售票員說,香港人買車票的話要交1份證件影印本 草生只好馬上去影印證件。
12:30pm的班車又要等到1:00pm客滿才開車。(新源縣-伊寧35元/人)

5:00pm到達伊寧客運站,問題又來了!找了很多賓館都不接待香港人(外賓),只好乘的士去找賓館,司機很好人,載我們去找了幾間,能接待的又太貴400元/標間,終於還是司機路經一間酒店看見有訂房電話號碼,打去問能否接待香港人?答覆:可以。
放下行李後便到大堂報名,跟團去賽里木湖1天游180元/人
住宿:普馬匯中式酒店 178元/標間  (房間十分滿意,平、靚、正)
回復

花草之家 發表於 2012-11-17 18:49:33 |顯示全部樓層

9月11日
早上9點旅行社的車已在酒店門口等待,我們的團人數少,6大2小,坐商務車,挺舒服的,回到酒店巳是晚上9點,180元/人,值

賽里木湖

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2012-11-18 18:59:54 |顯示全部樓層
感謝分享...

我雖然身體唔多健康,但好想去睇下神山,所以打算復活節去,睇到你分享,相片真係好靚,更加想要去。

知道現在阿里有機場,可以坐飛機過去,唔洗坐車。但網上一直搵唔到航班資料,亦知道佢地航班係唔會坐滿一機人,所以機位會幾緊張....

依家唯有打算先到拉薩,再睇下會唔會買到機票,當然會打定輸數。老公話或者要坐長途車過去,一切都要睇我當時身體狀況...

西藏我係想去好耐.....

西藏的確係個值得去的地方~ 其實你身體已經好左好多, 身體永遠無100%掂的, 到時應變既啫~ 你要相信自己得就得架喇!  發表於 2012-11-19 09:27
回復

cklife 發表於 2012-11-19 09:34:53 |顯示全部樓層
jellyfishy  西藏的確係個值得去的地方~ 其實你身體已經好左好多, 身體永遠無100%掂的, 到時應變既啫~ 你要相信自己得就得架喇!  發表於 4 分鐘前

身體永遠無100%掂的...這個我也相信...
因為上次到九塞溝機場時也有輕微的高山反應(暈和嘔),今次想去更高海拔,自己知自己事,己經開始鍛鍊身體,亦作出最壞打算....(立刻折反)...

成唔成功係其次,起碼我試過,回顧人生時唔會有後悔...
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-19 09:37:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-11-18 18:59
感謝分享...

我雖然身體唔多健康,但好想去睇下神山,所以打算復活節去,睇到你分享,相片真係好靚,更加 ...

我當年考獎學金去西藏, 夠無人認為我考到啦, 點知個professor 就係鍾意我唔識講都夠膽試, 又認為我頂到辛苦, 所以俾個機會我囉.

相信自己, 計畫好d, 然後向前衝, 做左就無悔! 唔試過就一定有遺憾!

仲有, 水肚或身體不適, 可以預左, 但唔洗帶太多葯或急救品, 越多補給就越易驚, 越易驚就越易出事~

其實我 prefer 搭車, 因為搭車可以看到無限風光, 呢d 景色, 只入眼裡 一次, 隨時一生都睇唔番第二次的, 搭飛機就乜都無得睇~ 睇人地 zz 囉~
驚搭車時身體不適, 可把握每次下車的時間, 鬆下手腳囉, 拉下筋郁下頭, 然後再上征途~ 哈哈~ 好快樂架~~~ 希望你能成功計劃去西藏啦~

我呢... 唉, 無假期無伴, 已有七年無放過五日以上的假 (無旅行癮的人唔會明白的~) , 我唔可能再好似讀書時代咁無憂, 以前耐不耐一條友去, 跟d 唔識的同學上路, 現在... 俾男丁和哥哥鬧c 都似~   而且.... 又要打波... 唉~

你平日時間都己經塞到緊緊實實,咪話去旅行啦.....事但搵多一樣興趣比你玩你都無時間玩啦...  發表於 2012-11-20 09:25
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-19 09:40:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-11-19 09:34
jellyfishy  西藏的確係個值得去的地方~ 其實你身體已經好左好多, 身體永遠無100%掂的, 到時應變既啫~ 你要 ...

暈和嘔~ 好正常架, 我地當年五個同學, 加內地廿多個同學, 只有我和另一個男同學無事, 當地人話我身體唔好, 心臟跳得快, 反而bump多左血, 跟住就日日操我體能, 回到香港個日, 我不知幾 fit~

所以呢~ 平常心啦, 哈哈哈~ 現在你已經好fit喇~ 比起十八廿二的後生更fit, 不用擔心~

比起十八廿二的後生更fit<--真唔真呀...我比起我媽咪...係打壞一名...佢六十幾仲擔擔抬抬跑樓梯...  發表於 2012-11-19 10:40
回復

cklife 發表於 2012-11-19 10:47:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-11-19 09:37
我當年考獎學金去西藏, 夠無人認為我考到啦, 點知個professor 就係鍾意我唔識講都夠膽試, 又認為我頂到辛 ...

如果買唔到機票,而我又無乜高山反應,就或者會坐車去既,因為我本身坐長途車會腳水腫,落唔到地,所以老公盡量唔會比我坐車囉。

最主要都係睇我自己生唔生性....藥物就會帶去,係帶個安心。準備都係花水、打坐練氣、Reiki做輔助囉....
紅景天太涼我又唔食得...食左胃痛又會五更瀉....所以,要先鍛鍊左個身體先...

(老公平時唔運動,自覺力又差,成日以為自己仲係後生果時咁,我反而擔心佢忽略左自己)
回復

jellyfishy 發表於 2012-11-19 10:50:44 |顯示全部樓層
cklife  比起十八廿二的後生更fit<--真唔真呀...我比起我媽咪...係打壞一名...佢六十幾仲擔擔抬抬跑樓梯...  發表於 6 分鐘前
------------
證明我無講錯, 你個家族可能有呢個特性, 女人年紀越大越精神, 越老越fit!! hahahaa~~~

承你貴言!  發表於 2012-11-20 09:27
回復

花草之家 發表於 2012-11-19 12:09:52 |顯示全部樓層
感謝分享...

我雖然身體唔多健康,但好想去睇下神山,所以打算復活節去,睇到你分享,相片真係好靚,更加 ...

cklife,阿里的機場叫昆莎機場,拉薩的貢嘎機場和新疆的喀什機場都有航班到達,好像都是每星期只有一班。

建議不要坐飛機,因為太快到達高海拔地區,很容易高反的。

如果時間充裕的話,建議(1)...先到廣州乘火車直到拉薩,車程約56小時,臥鋪買下鋪票,又可以到處走動。
  建議(2)... 香港坐飛機到成都,成都坐火車到拉薩。

到達拉薩的第一天,千萬不要洗頭沖涼,還有要放慢步伐,先休息1-2天,才展開行程。

(1)...坐班車去阿里(650元/人日夜不停開車),車程約24小時,如果想轉山的話就在塔爾欽下車(車程約18-20小時).

(2)...想舒服一點就包越野車(約1,500元/天),白天行車,晩上住宿旅店。

拉薩-阿里,現在的路況很好,差不多全是柏油路。

不知道你的身體狀況如何,保險一點,建議在出發前的7天,每天都吃紅景天,直到旅程完畢。

我都未食過紅景天~  發表於 2012-11-20 09:41
紅景天是出名的蔵藥(中藥),對付高山症效果明顯。像樹皮的東西,我自己感覺飲左唔似人參咁自己好氣左,但呼吸暢順左,吸入空氣明顯多左...  發表於 2012-11-20 09:30
請問紅景天是什麼?中藥嗎?  發表於 2012-11-19 23:05
感謝。。。很實用的資料。。。看到你說住需要住宿外賓的旅店,會不會數量很少呢?沒有預先訂房,心中總是很忐忑。。。  發表於 2012-11-19 13:35

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-19 12:42:26 |顯示全部樓層

9月12日早上9點到客運站買車票到克拉瑪依,可惜今天的車票已售清,只好買明天的票。
下午乘公交車到處逛逛。

住宿:普馬匯中式酒店

難得—見的組合

cklife  你攪到我都想買部單反...但又怕唔識用...我一向都係用傻瓜機...  發表於 1 小時前
其實單反都有自動功能架,我就當佢係傻瓜機咁用 唔使較來較去,影出來d相都已經好靚架喇

你攪到我都想買部單反...但又怕唔識用...我一向都係用傻瓜機...  發表於 2012-11-20 09:30

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-19 16:45:56 |顯示全部樓層
感謝分享...

cklife  感謝。。。很實用的資料。。。看到你說住需要住宿外賓的旅店,會不會數量很少呢?沒有預先訂房,心中總是很忐忑。。。  發表於 2 小時前 ]

你說得對,在沒準備之下到達一個陌生環境,是會令人忐忑不安,所以我在出發前的2個月便開始編排行程(搜集資料就花了更多時間)。
住宿問題不用擔心,等我尼個帖更新完畢,會總結今次ge行程的住宿和交通安排,希望我的資料能夠令你放心出行

十分感謝你花心力整理資料...相信很多人會受惠。  發表於 2012-11-20 09:31

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-19 18:23:19 |顯示全部樓層

9月13日
早上退房後便乘的士到客運站,乘10:30am開出的班車到克拉瑪依(石油城)。
晚上9點到達,剛走出客運站便有熱心的當地人告訴我們,克拉瑪依正在開石油會議,所有酒店賓館全滿,我打114幫忙訂房,回覆也說全滿 後來有位大嬸說她家是開設民宿的,不如到她家里住宿吧!30元/人,好,就住她家。(如果是彪形大漢我就不敢去他家里住 )
在克拉瑪依住民宿也要到流動人口豋記處登記個人資料的,當地的公安從未見過回鄉咭和香港身份證,對我們也十分好奇,問了很多關于香港的問題,本來也想跟公安們聊聊,但是我們實在太餓了!10:pm還未吃晚飯啊!

住宿:民居30元/人

擋路

係新疆好易見到羊、車爭路ge場面,仲有驢車的士2-3蚊1位,我坐過喇,好好玩的

嘩...咩咩好可愛.....睇到張相個心己經卜卜跳....好興奮...  發表於 2012-11-20 09:33
oh ~~~ I love 呢班羊咩咩啊~~~ 俾我見到實開心到跳起~  發表於 2012-11-19 22:06

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2012-11-19 19:12:55 |顯示全部樓層

9月14日
一早起身,背著背包去食早餐,然後步行到客運站買車票到布爾津73元/人,(克拉瑪伊客運站沒有班車去布爾津,只有由奎屯開往布爾津的班車會在10:30am路過克拉瑪依客運站(每天只開一班),此車也會路過烏爾禾上落客。
3:30pm到達布爾津客運站,剛好趕上4:00pm開往禾木的大巴,司機說他的哥哥在禾木開旅館,叫我們就住他家吧!房價可以便宜些,好
晚上9點到達禾木,太餓了!到了旅館後首先請老板娘抄2個小菜,然後先至去房間放下背包,再到廚房等開餐

禾木門票60元 古村維護費20元 區間車車費(忘記了 )(因為大巴的司機是禾木村民,他的車可以直接駛進村內,所以我們省了區間車車費)
住宿:胖嫂旅館 200元/標間

克拉瑪依-布爾津  

先人豪宅

胖嫂下廚, 為食貓在旁邊等食

評分

查看全部評分

回復

AIR 發表於 2012-11-19 21:04:28 |顯示全部樓層
影得好靚, 啲景好靚呀, 但請問你去之有無驗身? 要打咩針? 我都想去
回復

花草之家 發表於 2012-11-20 11:36:22 |顯示全部樓層

jellyfishy  我都未食過紅景天~  發表於 1 小時前
cklife  紅景天是出名的蔵藥(中藥),對付高山症效果明顯。像樹皮的東西,我自己感覺飲左唔似人參咁自己好氣左,但呼吸暢順左,吸入空氣明顯多左...  發表於 1 小時前
Karine  請問紅景天是什麼?中藥嗎?  發表於 昨天 23:05

剛挖出來的紅景天很像新鮮的土伏靈,不過紅景天有濃郁的揮發油味道(像白花油的味道)。
去年到稻城亞丁旅行時,在新都橋的民居院內,看到曬紅景天的場面,濃香撲鼻。

我的至愛, 秋芵(波斯菊), 靚靚  發表於 2012-11-20 13:21

評分

查看全部評分

回復

may.sun 發表於 2012-11-20 11:42:05 |顯示全部樓層
花師奶你d相好吸引呀,原本在手機睇你的遊歷,因相很美,忍不住回家要開電腦放大d睇多次才滿足(我捉埋我老公一齊欣賞tim~~)
回復

花草之家 發表於 2012-11-20 12:30:55 |顯示全部樓層
AIR 發表於 2012-11-19 21:04
影得好靚, 啲景好靚呀, 但請問你去之有無驗身? 要打咩針? 我都想去

AIR,多謝欣賞 我身體都算健康,所以冇驗身,打針更加唔使啦!
身體冇特別疾病,就唔使太擔心會有高反,去到高海拔地區只要放慢腳步,放寬心情就得架喇!
如果出現高反就一定要認真處理,唔好死忍,因為拖延醫冶而導致病情惡化的話,病發一天便會死亡。
就在上個月有1位袛有20歲的上海小姑娘,因為出現嚴重高反又怕留醫而影響同行者的行程,死忍說沒事,繼續上路,結果就是因為她的無知而害死自己,死在西藏阿里  

不適宜到西藏旅行的人
心、肺、腦、肝、腎有明顯的病變,以及嚴重貧血或高血壓的病人,切勿盲目進入高原。
如果從未進過高原,又擔心自己有隱疾的話,建議在進入高原之前,進行嚴格的體格檢查。

回復

花草之家 發表於 2012-11-20 12:39:25 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2012-11-20 11:42
花師奶你d相好吸引呀,原本在手機睇你的遊歷,因相很美,忍不住回家要開電腦放大d睇多次才滿足(我捉埋我老公一 ...

美神,好多謝你咁欣賞呀!不枉我花咁多時間做尼個遊記
唔單止捉你老公睇相,仲要捉埋你老公同你一齊去西藏玩
回復

may.sun 發表於 2012-11-20 12:53:02 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2012-11-20 12:39
美神,好多謝你咁欣賞呀!不枉我花咁多時間做尼個遊記
唔單止捉你老公睇相,仲要捉埋你老公 ...

去完雲南巳被吸引,確實有不一樣的看法,至於西藏是會納入考慮之內喔!!但先要有心理準備才可出發,但我卻可不敢像你攔車呢 我只敢跟團咋
回復

花草之家 發表於 2012-11-20 13:04:06 |顯示全部樓層
9月15日
清晨7點出發去看日出,步行約45分鐘才到達山上看日出的位置。
8點太陽出來了,可惜有一片雲總是遮蓋住太陽,看不到最美的一刻。
睇完日出便回旅館吃早餐,由於所有房屋都一樣樣,我們迷路了

摸黑出發,好凍呀!

一字排開

我去睇日出時, 摸黑爬個斜坡上, 要 "蚊"著 d 草上, 等日出時, 手腳彊硬, 真係好凍  發表於 2012-11-21 14:21

評分

查看全部評分

回復